anula-255 30.10.08, 19:18 U MOJEJ 4,5 LETNIEJ CÓRKI LEKARZ WYKRYŁ SZMER.BARDZO SIĘ MARTWIĘ,ŻE MOŻE TO BYĆ COŚ POWAŻNEGO.CZEKAMY NA BADANIA DOSTALIŚMY SKIEROWANIE NA BADANIA.PROSZĘ O PORADE! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajmal Re: SZMER W SERCU ! 30.10.08, 19:52 Głowa do góry, jest duża szansa, że są to tylko szmery wzrostowe. Przerabiałam to z moją obecną 5-latką pół roku temu. Pani Kardiolog powiedziała mi, że w tym wieku wiele dzieci ma takie szmery, zrobiła echo serca i powiedziała, że wszystko jest ok. Za rok do kontroli. Po prostu serduszko nie nadąża, za wzrastaniem dziecka i musi trochę więcej pompować krwi niż ma to zapisane w fizjologi. Odpowiedz Link Zgłoś
mmda4o Re: SZMER W SERCU ! 30.10.08, 22:11 Przerabiałam to gdy moja córcia miała 3 lata.Robiliśmy małej echo serca -wszystko w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
jutycha Re: SZMER W SERCU ! 30.10.08, 22:37 Najlepiej poczekaj do badan. Twoja corka m juz 4,5 roku , jak do tej pory nie bylo niepokojacych objawow to pewnie wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
andzelina1 Re: SZMER W SERCU ! 31.10.08, 08:12 koniecznie zrob echo serca bo to nieprawda ze jak do tej pory nic nie wykryli to jest ok u mojej corki okazalo sie inaczej dopiero jak miala 3,5 roku zostala zdiagnozowana z powodu wady serca ( Botalla).Zycze oczywiscie szczesliwej diagnozy.Powodzenia.Ania Odpowiedz Link Zgłoś
k1234561 Re: SZMER W SERCU ! 31.10.08, 10:19 U mojej córki wykryto szmer w sercu w wieku 3 miesięcy.Najważniejszeto nie panikować,chociaż wiem,że to trudne i znależć porządnego,profesjonalnego doktora,który wykona echo serca i ewentualnie ekg. Teraz moje dziecko ma 7 lat,owszem ma wadę serca,ale niewymagającą żadnej operacji,czy zażywania leków.Musimy tylko co jakiś czas pojechać na kontrolę i to wszystko.Tak więc kochana nie panikuj,nie każdy szmer oznacza wyrok na dziecko.A w większości przypadków są to szmery wzrostowe,więc spokojnie,wyluzuj,bo jeszcze małej się udzieli. Jeśli tylko możesz idz prywatnie do porządnego doktora z dobrym sprzętem i przebadaj dziecko.Ja na początku jezdziłam do normalnego szpitala i po 2 wizycie odpuściłam sobie,kolejki,czekanie,latanina,najpierw do jednego gabinetu na echo,potem w kolejkę do drugiego na ekg,potem znowu w kolejkę i na konsultację kardiologiczną.Ja wymęczona,dzieciak zestresowany,cały dzień stracony,zawsze też musiałam brać mamę czy męża ze sobą,aby kolejek pilnowali,to jakiś obłęd był.Tak więc lepiej oszczędz tego sobie i idz prywatnie. Mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze,na badanich się zakończy i tyle. Pozdrawiam Anika Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: SZMER W SERCU ! 31.10.08, 18:07 Ja mam szmery - wykryte gdy mialam z 5 lat. Chodziłam na kontrole, nic złego ie nie dzialo. Dopiero, gdy jako zupelnie dorosła zrobiłam echo serca, okazalo sie ze mam drobną niedomykalność zastawki mitralnej, ktora w niczym w życiu nie przeszkadza. Urodzilam z ta wadą bez cienia problemow troje dzieci, chodze po górach. Wiekszość szmerow u dzieci jest "niewinna" lub ma nieistotne przyczyny - jak u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sephoras Re: SZMER W SERCU ! 05.11.08, 00:53 Badania konieczne ale bez paniki.U nas lekarka usłyszała szmery i tak koło roczku kazała zrobić echo i okazało sie,że mała ma dodatkową "niteczkę" w lewej komorze i w trakcie choroby ona mocniej drga,więc bardziej ją słychać. Z tym się żyje i w niczym to nie przeszkadza, a ponoć jest dziedziczne i faktycznie po wywiadzie w rodzinie okazało się,że dziadek małej ma coś takiego(oczywiście fachowo ta niteczka ma inną nazwę).Dostała wpis do karty i teraz każdy kto ją bada bardzo długo osłuchuje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
0.gaba1 Re: SZMER W SERCU ! 05.11.08, 09:48 to jest struna,moj 2 letni syn tez ją ma i ona powoduje szmer.ale kazdy szmer wymaga konsultacji kardiologa,gdyz nazywany przez lekarzy niewinny szmer moze czasem wskazywac na powazna wade serca (wiem to z wlasnego doswiadczenia).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś