Dodaj do ulubionych

dzieci po udarze mózgu

30.01.09, 12:00
Córeczka moich znajomych (w marcu skonczy trzy latka)przeszła w ciągu miesiąca
dwa udary mózgu. Lekarze do dziś nie wiedzą co było bezpośrednia przyczyną.
Niestety w internecie niewiele można na ten temat wyczytać. Jeśli są rodzice,
których dzieci dotknęło podobne nieszczęście prosze o jakiś kontakt i
informację o tym gdzie i jak najlepiej rehabilitowac maleństwo.
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ala10 Re: dzieci po udarze mózgu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 12:59
      niewiele napisałaś....był robiony rezonans przepływowy naczyń mózgu? Jest taki w
      CZD Wawa, to wiem. Jest choroba moyamoya-prawie nieznana, jest w ogóle wiele
      chorób z udarami mózgu.....
      Lekarze nie wiedza....zmienić trzeba lekarzy. Oczywiście, zależy, gdzie
      mieszkają rodzice i dziecko. czasami trzeba sie dalej przejechać, czasami nawet
      na drugi koniec kraju.
      • yola30 Re: dzieci po udarze mózgu 30.01.09, 20:41
        Ala10 dziękuję za odpowiedź. Dziewczynka jest teraz w Centrum Zdrowia Dziecka.
        Właśnie się dowiedziałam, ze
        jej stan jest bardzo zły, choć wczoraj wydawało się,że już trochę lepiej.
        Niestety... Miała tam już robione chyba wszystkie możliwe badania.
        Przyczyną udaru było zwężenie żył szyjnych, ale co spowodowało to zwężenie dalej
        lekarze nie wiedzą.Po pierwszym udarze trafiła do wrocławia, tam nie potrafili
        jej pomóc i gdy nadszedł drugi udar, dzieciątko w bardzo ciężkim stanie
        przewieziono do warszawy.
        • koikor Re: dzieci po udarze mózgu 30.01.09, 21:11
          zwężenie tętnic mózgowych-o takie chyba chodzi- bywa w niektórych chorobach
          genetycznych, np. fakomatozach, ale...jak to z chorobami genetycznymi-czasami
          długo trwa i żmudne i niepewne jest diagnozowanie.Mam nadzieję, ze w CZD lekarze
          znajdą przyczynę. Dr Barszcz i Roszkowski są tam uznawani za świetnych
          specjalistów. Trzymam kciuki.
    • yola30 Re: dzieci po udarze mózgu 30.01.09, 21:24
      Dowiedziałam się, że faktycznie jest podejrzenie choroby moyamoya. Rodzice
      dziewczynki proszę przeze mnie wszystkich ludzi, którzy zetknęli się z tą
      chorobą o informacje o niej. Proszę, jeśli wiecie coś na ten temat to pomóżcie.
      Z góry wszystkim, którzy nie są obojętni, dziękuję.
      To mój nr gg (gdyby ktoś tak zechciał udzielic jakiś informacji)5950130
      • volwerine81 Re: dzieci po udarze mózgu 31.08.23, 12:31
        Mój syn w wieku 5 lat również przeszedł udar niedokrwienny, nauczyłam się pryz tej okazji, że u dzieci jest zwykle więcej niż jedna przyczyna udaru. W naszym przypadku przewężenie tętnic mózgowych i wrodzona nadkrzepliwość krwi. Warto szukać przyczyn i naciskać na badania (ja walczyłam o angiorezonans, który został wykonany dopiero za 3 podejściem po tym jak usłyszałam, że w 80% przypadków lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny). Badania genetyczne pod kątem nadkrzepliwości krwi są według mnie kluczowe (a niestety nie każda placówka je wykonuje lub zleca).
        Po naszych przejściach skończyłam z pracą magisterską badającą matki dzieci po przebytych udarach mózgu... Jeśli mielibyście Państwo możliwość wypełnienia dla mnie ankiety do badań, będę niezmiernie wdzięczna: forms.gle/sHPPV7YLKpjjSBjb8
        Chętnie odpowiem również na Państwa pytania i podzielę się naszymi doświadczeniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka