ariwo 02.12.03, 21:38 Mam pytanie czy któreś z waszych dzieci miało dragwki przy gorączce i chwilową utratę przytomności i czy wylądowałyście z tym w szpitalu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madaso Re: drgawki gorączkowe 02.12.03, 22:03 Ja nie miałam z tym styczności ale wiem, że przy drgawkach dziecko powinno znaleźć się w szpitalu a przynajmniej na izbie przyjęć, żeby lekarz mógł stwierdzić czy istnieje jakieś większe ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: drgawki gorączkowe 02.12.03, 22:12 Tak. Dziecko w szpitalu na obserwacji i po tem badanie EEg wykluczajace padaczke. Najbardziej podatne sa dzieci w wieku ok. 2 lat.Dlatego dobrze jest miec w domu luminal i w razie incydentu podac dziecku i wezwac karetke.W 90% jest to incydent jednorazowy Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: drgawki gorączkowe 03.12.03, 10:46 Jestem mamą dziewczynki 20 miesięcznej, która miała już 2 razy taki incydent. Widok koszmarny !!! Za każdym razem było to przy wysokiej gorączce, która rośnie bardzi szybko. Owszem Luminal jest przydatny, ale działa bardzo wolno jak kazdy lek musi mieć czas na zadziałanie. Znacznie skuteczniejszy jest w takich przypadkach Relsed to diazepan w postaci wlewu doodbytniczego. Jest tak szybki jak lek podany dożylnie, gdy drgawki wystąpią możesz to dać dziecku i przerywa je !!! Jedyne co możesz zrobić to czekać aż to minie i położyć dziecko na łóżku nic nie podawać do buzi. Trwa to bardzo krótko u nas ok 2-3 min. Byłyśmy w szpitalu na obserwacji po tym, zwłaszcza że Kaja miała już wtedy infekcję więc czekali aż gorączka minie, robią badania itp. Zdecydowanie trzeba się po takim ataku wybrać z dzieckiem do neurologa, który zleci badanie EEG, aby sprawdzić czy nie ma jakiś zmian w tkance mózgowej. U nas EEG było w porządku, ale mamy wprowadzone leczenie Luminalem, aby nie doszło już więcej do drgawek. Zwłaszcza, że u nas to było 2 razy, a w sumie jeśli wliczając omdlenie gdy Kaja miała 12 m-cy też przy temperaturze bez drgawek to 3 razy nam się to przytrafiło. Teraz mam pewność że, już nigdy się to nie powtórzy bo, szpital to nic przyjemnego dla rodziców i dla dziecka. Po za tym pobyt w szpitalu przy zapaleniu gardła jest zupełnie nie potrzebny gdyby nie te drgawki. W każdym razie trzeba się pilnować i nie dopuszczać do wysokiej gorączku, która czasami szybko rośnie, ale jakoś trzeba ją szybko zbijać. Nam neurolog poleciła Pyralginę bo, Ibufen itp niszczą wątrobę choć są rzeczywiście skuteczniejsze niż Paracetamol. Pozdrawiam, Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
ariwo Re: drgawki gorączkowe 03.12.03, 21:16 Ja właśnie wczoraj wróciłam z moją córcią 1,5 roczną ze szpitala bo właśnie miała te drgawki. Przy wypisie dostaliśmy recepte na Relsed i lekarka kazała nam go podać jak u małej wystąpi gorączka powyżej 38 stopni. Mamy też skierowanie na EEG mózgu i bardzo się boję żeby nic nie wyszło złego. Mam pytanie na czym polega to badanie i czy rzeczywiście dziecko musi spać, a co jak nie będzie chciała spać?? Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
madaso Re: drgawki gorączkowe 03.12.03, 21:54 Miałam kiedyś EEG. Polega to na tym, że na głowę (uprzednio posmarowana żelem) zakładane są takie jakby paski z czymś w rodzaju elektrod (wygląda to jak dziwny hełm). To niebolesne badanie ale mi kazano spokojnie leżeć z zamkniętymia oczami a po jakimś czasie osoba przreprowadzająca badanie włączyła czerwone migające światło. Chodzi o zbadanie fal mózgowych. Przypuszczam, że dziecku będą chcieli podać jakiś lek uspokajający, żeby spokojnie leżało. Życzę powodzenia i zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
edie28 Re: drgawki gorączkowe 04.12.03, 09:47 Nigdy w życiu nie podaje się dziecku leku uspokającego podczas badania EEG. Wręcz przeciwnie dziecko nie może brać żadnych leków. Nawet witamin nie może dziecko przyjmować na 3 dni przed badaniem. Takie małe dzieci muszą podczas EEG spać bo, nie umieją miarowo oddychać a po za tym w życiu przez prawie 20 min nie będą leżały spokojnie. Dzieci się boją a moja córka jak jej zakładali ten czepek na głowę płakała jakby ją ze skóry obdzierali. Dopiero po założeniu tego na głowę będziesz musiała dziecko uspać. Wszystko zależy od godziny o której będziecie mieli badanie tak wcześnie będziesz musiała obudzić dziecko i nie pozwolić mu zasnąć nawet na minutę. Musi być bardzo zmęczone żeby zasnęło na badaniu. Moja córka jest bardzo żywą osóbką i nie lubi lekarzy a w ostatnim czasie sporo sięi ch na oglądała, więc byłam przerażona czy uda mi się ją na miejscu uspać ?? Jednak nie było tak strasznie jak mi się wydawało i zasnęła bez problemu. Tobie na pewno uda się też uspać swojego maluszka. Pozdrawiam i powodzenia nawte jak coś nie wyjdzie dobrze to nie martw się wszystko da się wyprowadzić na prostą !!!! Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
lili111 Re: drgawki gorączkowe 04.12.03, 17:44 Zgadzam się z poprzedniczką, dziecku absolutnie nie wolno podawać przed badaniem EEG żadnych leków uspakajających. Moja córeczka miała robiona EEG już kilkakrotnie i po założeniu diod musiała sama zasnąć. Jeśli dziecko nie zaśnie badanie nie zostanie wykonane. W czasie badania u dziecka muszą zaznaczyć się wrzeciona snu. Odpowiedz Link Zgłoś
ariwo Re: drgawki gorączkowe 04.12.03, 21:07 Bardzo wam dziękuję za wyczerpujące informacje i za słowa otuchy. Jednak bardzo się boję tego badania. Moja córka też jak widzi lekarzy to zaraz płacze, a jak jej jeszcze coś na głowę założą to dopiero będzie, ale być może się zmęczy płaczem i wtedy uśnie. Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze. Badanie mamy w poniedziałek więc potem odezwę się i opiszę jak było. Gorąco wszystkich pozdrawiam. Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś