Dodaj do ulubionych

chirurg w w-wie

18.12.03, 21:07
Witam
Podczas kontrolnej wizyty ortopeda stwierdził u synka sklejony napletek.
Synek ma 20-cy, lekarz zalecił zrobienie zabiegu w ciągu 3 m-cy.
Dzwoniłam na dyżur do dr Piotra, bo wcześniej czytałam jego wypowiedź ,że
warto spróbować wcześniej z kremem. Otrzymałam nazwe kremu, ale i tak
potrzebna wizyta u lekarza chirurga/teraz będe podszkolona/sama sie boje
robić cokolwiek, dlatego potrzebny mi dobry specjalista.
Może miałyście podobny problem i możecie mi kogos polecić.
A moze dodać jeszcze kilka cennych wskazówek

dziekuję i pozdrawiam
misia_mama_ptysia
Obserwuj wątek
    • dor_kob Re: chirurg w w-wie 18.12.03, 23:49
      Proponuję zasięgnąć porady dra Paruszkiewicza (chirurg - urolog dziecięcy,
      niestety przyjmuje tylko prywaatnie w Centrum URO-DYN na Wiśniowej, bodajże
      39), niegdyś pracownik IMiDZ, bardzo niepopędliwy i miły pan doktor lub dra
      Piwowara (albo Piwowarski - nie pamiętam dokładnie, bo byliśmy u niego prawie
      2 lata temu), również z IMiDZ. A prywatnie, jako mama dwóch siusiaków (jeden
      3,5 roku, drugi 1,5) radzę przy kżedej kąpieli delikatnie odsuwać napletek
      (możesz lekko namydlić, wtedy będzie bardziej śliski), ale naprawdę bardzo
      delikatnie, tak, żeby mały nie czuł żadnego dyskomfortu o bólu nie mówiąc. I
      robić tak systematycznie. Przez początkowy okres będziesz miała wrażenie, że
      nic się nie poprawia,ale tak naprawę napletek będzie się odsuwał po mikro
      maleńkich kawałeczkach. U nas zupełnie przyklejony, po ok. 2-3 miesiącach
      schodził zupoełnie gładko z prawie całej żołędzi. Maść dra Piotra, to steryd i
      nie wiem, czy warto ją używać, np,; dr Piwowar twierdził, że jeżeli z
      siusiakiem nic złego się nie dzieje, czyl nie ma stanów zapalnych siusiaka,
      stnów zapalnych pęcherza nie należy zupełnie nic robić, bo napletek w miarę
      upływu czasu zejdzie sam, a jako że my rodzice badzo się niepokoiliśmy,
      poradził takie właśnie delikatne odsuwanie, tak żebyś początkowo widziała
      tylko ujście cewki moczowej. Dr Paruszkiewicz potwierdzał to. Nie pozwól broń
      Boże, aby ktokolwiek na siłę pociągnął ten przyklejony napletek, bo wówczas
      mogą powstać zrosty i to jest prawdziwe nieszczęście ( tak np. zobił synkowi
      mojej koleżanki pewien znany chirurg, ale ortopeda, który niestety o siusikach
      nie ma bladego pojęcia). Jeżeli miałabyś jeszcze pytania - pisz.

Pozdrawiam - Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka