Dodaj do ulubionych

singulair - czy podawac

12.02.04, 15:57
Byłam u alergologa. Dziecko (1 rok) ma chyba uczulenie na jakieś owowce.
Objawia się liszajami na nogach, rękach i brzuszku oraz czerwonawe policzki.
Bez kaszlu ani innych chorób. Alergolog zalecił odstawienie owoców, podawanie
Zyrtec i Singulair. Zyrtec i owszem, ale dlaczego Singulair. Który jest dla
dzieci powyżej 6 roku życia i wskazania - astma. Proszę o pilną odpowiedź, bo
leki już kupiłam i nie wiem czy mam się wstrzymać. Eliza
Obserwuj wątek
    • zgagusia Re: singulair - czy podawac 12.02.04, 16:34
      odpowiem Ci tylko na te czesc postu dotyczaca wieku. Moj syn ma 4,5 roku, ma
      astme i dostaje Singulair - interesowalam sie tym lekiem i wiem ze dlatego jest
      napisane 'od 6 lat' bo tak bylo latwiej zarejestrowac ten lek w Polsce. W USA
      mozna ten sam lek stosowac od 2 roku zycia a wiem ze starano sie o dopuszczenie
      od 6 m-ca (i moze juz dopuszczono bo te informacje ktore znalazlam pochodzily
      sprzed bodajze 3 lat) - bo wyniki badan klinicznych sa wrecz rewelacyjne,
      praktycznie nie ma dzialan ubocznych a podawanie go daje bdb efekty - m.in
      pozwala na zmiejszenie dawek sterydow (u astmatykow). Singulair jest lekiem
      antyleukotrienowym - leukotrieny sa mediatorami reakcji zapalnej, tak wiec w
      uproszczeniu mozna powiedziec ze jest to lek przeciwzapalny (istota astmy jest
      stale toczacy sie proces zapalny w oskrzelach - hamuje sie go podajac sterydy
      i/lub leki antyleukotrienowe). Ja bez zadnych obaw podaje ten lek synkowi,
      wrecz ciesze sie ze jest nim leczony. We wszystkich publikacjach ktore
      znalazlam podkreslano fakt ze lek jest bdb tolerowany - nawet w ulotce jest
      napisane ze czestosc zaobserwowanych dzialan niepozadanych byla taka sama jak w
      grupie kontrolnej otrzymujacej placebo.
      Nie wiem nic na temat podawania Singulairu w przypadku alergii pokarmowej -
      najlepiej jak zapytasz tego lekarza dlaczego i po co zapisal dziecku ten lek.
      pozdrawiam
      Aga
    • jakel Re: singulair - czy podawac 12.02.04, 16:45
      Dzięki za informacje. Troche głupio mi zwracać się z pytaniem do mego lekarza,
      dlaczego zapisał Singulair, bo ewidentnie podważa to jego kompetencje i
      wskazuje na moją niewiedzę. Poczekam jeszcze chwilę na wypowiedzi. EJ
      • go.yq Re: singulair - czy podawac 13.02.04, 11:30
        Mój syn brał singulair mając 5 lat i astmę, zresztą w informacjach o leku
        podają, że
        "Pomocniczo w leczeniu astmy u pacjentów z astmą o łagodnym lub umiarkowanym
        nasileniu, u których niezadowalające są efekty leczenia za pomocą wziewnych
        kortykosteroidów lub leków beta-adrenomimetycznych. Profilaktyka astmy
        oskrzelowej, w której skurcz oskrzeli jest wywołany głównie przez wysiłek
        fizyczny"
        Jakieś to dziwne, że Ci ten lekarz coś takiego wypisał, może się pomylił
        (strach pomyśleć, ale takie rzeczy też się zdarzają)
        i jeszcze coś takiego znalazłam:
        "Nie ustalono bezpieczeństwa i skuteczności działania montelukastu (substancja
        czynna singulairu) u dzieci do ukończenia 2 r.ż."

• agnieszka-i-oskar Re: singulair - czy podawac 13.02.04, 12:19
      Ja podaję ten tek 13 mies. dziecku - zapisano mi go w centrum alergologii.
      Potem przeszłam do innej dr alergolog, która zapytała mnie dlaczego podaję
      dziecku Singulair skoro jest od 2 roku życia. Nie zbadano działania leku u
      mniejszych dzieci. Kazała wziąść opakowanie do końca i odstawić. Ogłupieć można!
      Po tym co teraz napisała Zygusia boję się,że odstawiając lek zrobię małemu
      krzywdę.
      Jak przekonać lekarza . I znowu prośba do Zygusi - proszę podaj mi żródło
      przedstawionych przez ciebie informacji. Z góry dzięki. Aga
      • zgagusia Re: singulair - czy podawac 13.02.04, 14:30
        nie wiem czy Zygusia to ja ale podaje smile)
        jest pewien problem - artykul ktory chce wskazac znajduje sie na zamknietym
        forum - tylko dla osob zawodowo zwiazanych z medycyna. Nie moge wkleic linku bo
        to nic nie da - i tak wyrzuca na I strone i kaze sie zalogowac. Rejestrujac sie
        trzeba podac swoje dane ktore nastepnie sa sprawdzane - po 2-3 dniach telefon
        do miejsca pracy czy dana osoba faktycznie tam pracuje (przynajmniej jak ja sie
        rejestrowalam tak bylo - ponad rok, moze 2 lata temu). Ale te 2-3 dni po
        zarejestrowaniu sie (zanim ten telefon nastapi...) i tak ma sie dostep do forum
        (przynajmniej tak bylo jak ja sie rejestrowalam). Wiec probujcie smile
        www.esculap.pl
        nastepnie po lewej stronie wybiera sie forum esculapa: alergologia
        potem sa 'artykuly' i 'badania kliniczne'
        i wsrod artykulow wybrac trzeba 'leki antyleukotrienowe w chorobach
        alergicznych - dzialanie przeciwzapalne'
        I to jest ten artykul. Jest tez wiele innych, duzo w nich konkretnych
        informacji (tyle ze pisanych specjalistycznym jezykiem, moze dlatego jest to
        zamkniete forum). Gdyby sie komus nie udalo tam dotrzec przytocze fragment z
        podsumowania tego artykulu (az sie boje zeby mnie o jakis plagiat nie
        posadzili... sad():
        Sterydy, stosowane nawet w wysokich dawkach, nie hamują wytwarzania
        leukotrienów przez komórki biorące udział w zapaleniu (30). Leki z tej grupy są
        dobrze tolerowane i bezpieczne, dlatego będą stanowiły cenne uzupełnienie
        farmakoterapii przeciwzapalnej stosowanej w leczeniu astmy i innych schorzeń o
        podłożu alergicznym. W chwili obecnej wiadomo, że powodują one rozkurcz
        oskrzeli, widoczny już po kilku godzinach od przyjęcia leku. Poprawa FEV1
        zawiera się zazwyczaj pomiędzy 10% a 15%. Leki antyleukotrienowe zmniejszają
        zapotrzebowanie na beta-2 mimetyki o około jedną trzecią. Leki te zapobiegają
        nocnym napadom duszności, zmniejszają częstość zaostrzeń astmy, zmniejszają
        zapotrzebowanie na sterydy, a stosowane w połączeniu ze sterydami mają
        działanie addycyjne. Wzmacniające się działanie obserwowano także w połączeniu
        z beta-2 agonistami. Poprawiają zdolność do wysiłku u chorych na astmę i
        polepszają jakość życia. Leki antyleukotrienowe mają także działanie
        przeciwzapalne, zmniejszają nadreaktywność oskrzeli i hamują poalergenowy
        skurcz oskrzeli i to zarówno fazę wczesną, jak i fazę późną. Dodatkowo
        zmniejszają eozynofilię we krwi obwodowej i w oskrzelach, co potwierdza ich
        przeciwzapalne właściwości. U chorych z nadwrażliwością na niesterydowe leki
        przeciwzapalne leki antyleukotrienowe blokują poaspirynowy skurcz oskrzeli.
        Leki te hamują rozwój remodelingu u chorych na astmę. Ważną i korzystną cechą
        tej grupy leków jest brak tachyfilaksji i tolerancji przy ich długim podawaniu.
        Nie powodują one również, w porównaniu z placebo, żadnych objawów
        niepożądanych. Ostatnio zostały zarejestrowane do leczenia astmy oskrzelowej od
        2. roku życia. W chwili obecnej trwają badania nad ich skutecznością w innych
        chorobach o podłożu zapalnym.

Zwroccie uwage na ostatnie 3 zdania!!
        Artykul jest sprzed roku ale jest napisany na podstawie publikacji z lat 1999 -
        2003 (w wiekszosci, choc sa tez podane odnosniki nawet z roku 1993)

pozdrawiam Aga

Ps. jeszcze jeden fragment:
        Montelukast w Stanach Zjednoczonych jest zarejestrowany przez FDA do leczenia
        astmy oskrzelowej od 2. roku życia. FDA dopuścił także montelukast do leczenia
        alergicznego niezytu nosa. W chwili obecnej prowadzone są badania nad
        stosowaniem tego leku w leczeniu dzieci chorych na astmę już od 6. miesiąca
        życia.
    • kari7 Re: singulair - czy podawac 13.02.04, 14:41
      Ja dostałam singulair dla synka 3,5 roku .Mały miął ostatnio zpaplenia odkrzli
      i ma podjreznia ze jest to spowodowane ref;luxem żołąłdkowym.Młąy dostaje
      oprócz tego jeszcze Flixotide.Jak rozmumiem, dostaje to jakby zapobiegawczo
      żenu niemiał już zpapaleń oskrzli a Singulair też na to.Nam dał to lekarka
      rodzinna bo teraz idziemy do alergologa i na testy.Ale tęz mnie zdziwiło ze
      napisan jest od 6 roku życia >i cena tez nei jst rewelacyjna - ponad 40 zł!
      Tylko tak sie tez zastanawiałamz,e mój mały nie ma przeciez astmy ale to chyba
      tak zapobiegawczo?
    • agnieszka-i-oskar Re: singulair - czy podawac 13.02.04, 15:57
      Dzięku Zgagusia - teraz skapowałam moje przejęzyczenie.
      Pozdrawiam. Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka