anetam1984
16.02.20, 01:49
Moj ma 10 lat, a po raz pierwszy zapalenie krtani. Zaczelo sie w zeszla sobote, obudzil sie w nocy mowiac, ze drapie go w gardle, zaczal pokaslywac. Doszedl jeszcze gesty, zielony katar. Poniewaz w sobote za dnia zaczal juz konkretnie pokaslywac, a jest astmatykiem i kazda infekcja konczy sie u niego zapaleniem oskrzeli to tak jak zawsze wlaczylam mu inhalacje z berodualu i pulmicortu. W niedzielę rano doszla temperatura 38 stopni, ale trwala tylko jeden dzien. W poniedzialek poszlismy do lekarza, osluchowo czysto, doktor kazala kontynuowac inhalacje i dolaczyla neosine. No i w srode wieczorem nastapilo pogorszenie, po inhalacji z berodualu zaczal bardzo kaszlec, doslownie raz za razem, po 15 minutach zrobilam inhalacje z pulmicortu, ale kaszel nieznacznie sie wyciszyl. W czwartek poszlismy znowu do lekarza, osluchowo dalej doktor nic nie slyszala, akurat atakow kaszku nie mial, dr wlaczyla Klacid, inhalacje z berodualu mielismy odstawic, a zostawic pulmicort dalej cala ampulke. Kaszel niestety przybieral na sile, napadowy, suchy, dudniacy, w czwartek wieczorem az zwymiotowal od tego kaszlu. W nocy z piatku na sobote pojechalismy na SOR, bo syn mial takie napady kaszlu, ze ani chwili przerwy w kaslaniu, nie mogl spac i az sie zanosil od tego kaszlu. Akurat w szpitalu w gabinecie dostal kolejnego ataku wiec doktor dokladnie slyszala charakter kaszlu, osluchowo dalej czysty, bez swistow, kaszel krtaniowo-tchawiczy. Kazala zmniejszyc dawke pulmicortu do pol ampulki, co 4h robic inhalacje z samej soli fizjologicznej i kazala brac diphergan i kontynuowac Klacid. Doktor byla troche zdziwiona, ze te inhalacje z pulmicortu nie pomagaja. Jak wrocilismy ze szpitala to zrobilam mu inhalacje z polowy ampulki Pulmicortu, troche pokaslal po tej inhalacji, ale zasnal i spal od 6 do 11 bez zadnego ataku, za dnia w sobote tez bylo niezle, ale pod wieczor znowu dostal atakow, kaszel jest juz taki szczekajacy. No nic nie pomagaja te inhalacje, ja juz nie wiem co robic. Dostaje dalej antybiotyk, Deslodyne, 2xdziennie inhalacje z pulmicortu, no i co 4h inhalacje z samej soli, a no i od stycznia bierze Singulair. Nie wykupilam tylko dipherganu, bo jak poczytalam o nim w internecie to sie przerazilam, zastanawiam sie czy zamiast Dipherganu moze byc Sinecod? Przperaszam za rozpisanie sie, ale chcialam jak najdokladniej opisac sytuacje, bo po raz pierwszy cos takiego nas spotyka, brak widocznej poprawy, do tego jeszcze mnie zaatakowalo i mam zapalenie zatok i krtani😕 nawet juz nie wiem ile nocy nie spalismy. W poniedzialek znowu bedziemy musieli zawitac do lekarza, ja sie tylko boje, aby dusznosc nie wystapila☹️