Dodaj do ulubionych

Zapach jajka

01.10.10, 12:36
Witajcie,
mam pytanie czy ktoras z mam na tym forum ktora przeszla wstrzas anafilaktyczny spotkala sie z dusznosciami lub innymi reakcjami na zapach jajka.
Prosze o oipsanie jak sobie z tym radzicie
Pozdr
B.
Obserwuj wątek
    • oliwkawawa Re: Zapach jajka 04.10.10, 22:39
      Witaj,
      U nas był wstrząs po spożyciu odrobiny białka jaja. I w związku z tym dr Z. kazała nam się pozbyć jaj z domu. Zakaz smażenia przy nim jaj, zakaz przygotowywania potraw z jajami - głównie chodzi o gotowanie i smażenie, bo wtedy wydzielają się alergizujące substancje. Również zakaz gotowania przy nim wywarów-ale do tego doszłam sama.
      O ile przy smażeniu jaj jeszcze duszności nie miał-ale tego tak naprawdę po wstrząsie nie testowaliśmy, bo nie smażymy, boimy się-o tyle podczas gotowania przy nim zupy na wywarze z kości dostał dwa razy kaszlu, świstów, potem duszności.
      Jedyna metoda-unikać gotowania przy dziecku...
      • betty69 Re: Zapach jajka 05.10.10, 12:49
        Nam tez dr Z powiedziala o zapachu.
        A czy przed wstrzasem tez reagowal na wywary?
        Teraz nie wiem co z przedszkolem? Oni tam gotuja i smaza ale w pomieszczeniu ponizej parteru.
        Zapach sie unosi do gory a syn jest na 1 pietrze.
        Czy powinnam sie bac i go zabierac czy to przesada?
      • betty69 Re: Zapach jajka 05.10.10, 12:52
        A i jeszcze jedno pytanie?
        Jak dostal dusznosci to co wtedy zrobiliscie? Ventolin czy pogotowie bo ja nie zapytalam...
    • oliwkawawa Re: Zapach jajka 05.10.10, 22:07
      wtedy akurat pomogła szybka ewakuacja z domu, z daleka od zapachów, na świeże powietrze. I przeszło w ciągu 10 minut
      • wustyle Re: Zapach jajka 06.10.10, 08:47
        no i super
        czyli wystarczy wyjsc na swieze powietrze
        niepotrzebne sa lekarstwa
        • 2barb Re: Zapach jajka 11.10.10, 18:52
          Też nie mam w domu jajek.
          Podobny problem mamy z pszenicą. Makaron gotuję dla nas, gdy dziecka nie ma w domu.
          Kiedyś duszności dostał, po zabawie wycinanki + klej.

W przypadku takich duszności pomaga szybka ewakuacja z domu. Okres zimowy (mróz) jest idealny.
        • oliwkawawa Re: Zapach jajka 12.10.10, 22:16
          wustyle napisał:

> no i super
          > czyli wystarczy wyjsc na swieze powietrze
          > niepotrzebne sa lekarstwa

nie zawsze niestety...
          wtedy akurat pomogło powietrze, ale gdyby nie pomogło to mieliśmy przy sobie Ventolin i Zyrtec.
          A w razie wstrząsu - adrenalinę i Encorton-no ale mam nadzieję że od zapachów wstrząsu nie dostanie, staramy się nie dopuszczać już do takich sytuacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka