betty69 01.10.10, 12:36 Witajcie, mam pytanie czy ktoras z mam na tym forum ktora przeszla wstrzas anafilaktyczny spotkala sie z dusznosciami lub innymi reakcjami na zapach jajka. Prosze o oipsanie jak sobie z tym radzicie Pozdr B. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwkawawa Re: Zapach jajka 04.10.10, 22:39 Witaj, U nas był wstrząs po spożyciu odrobiny białka jaja. I w związku z tym dr Z. kazała nam się pozbyć jaj z domu. Zakaz smażenia przy nim jaj, zakaz przygotowywania potraw z jajami - głównie chodzi o gotowanie i smażenie, bo wtedy wydzielają się alergizujące substancje. Również zakaz gotowania przy nim wywarów-ale do tego doszłam sama. O ile przy smażeniu jaj jeszcze duszności nie miał-ale tego tak naprawdę po wstrząsie nie testowaliśmy, bo nie smażymy, boimy się-o tyle podczas gotowania przy nim zupy na wywarze z kości dostał dwa razy kaszlu, świstów, potem duszności. Jedyna metoda-unikać gotowania przy dziecku... Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: Zapach jajka 05.10.10, 12:49 Nam tez dr Z powiedziala o zapachu. A czy przed wstrzasem tez reagowal na wywary? Teraz nie wiem co z przedszkolem? Oni tam gotuja i smaza ale w pomieszczeniu ponizej parteru. Zapach sie unosi do gory a syn jest na 1 pietrze. Czy powinnam sie bac i go zabierac czy to przesada? Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: Zapach jajka 05.10.10, 12:52 A i jeszcze jedno pytanie? Jak dostal dusznosci to co wtedy zrobiliscie? Ventolin czy pogotowie bo ja nie zapytalam... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: Zapach jajka 05.10.10, 22:07 wtedy akurat pomogła szybka ewakuacja z domu, z daleka od zapachów, na świeże powietrze. I przeszło w ciągu 10 minut Odpowiedz Link Zgłoś
wustyle Re: Zapach jajka 06.10.10, 08:47 no i super czyli wystarczy wyjsc na swieze powietrze niepotrzebne sa lekarstwa Odpowiedz Link Zgłoś
2barb Re: Zapach jajka 11.10.10, 18:52 Też nie mam w domu jajek. Podobny problem mamy z pszenicą. Makaron gotuję dla nas, gdy dziecka nie ma w domu. Kiedyś duszności dostał, po zabawie wycinanki + klej. W przypadku takich duszności pomaga szybka ewakuacja z domu. Okres zimowy (mróz) jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: Zapach jajka 12.10.10, 22:16 wustyle napisał: > no i super > czyli wystarczy wyjsc na swieze powietrze > niepotrzebne sa lekarstwa nie zawsze niestety... wtedy akurat pomogło powietrze, ale gdyby nie pomogło to mieliśmy przy sobie Ventolin i Zyrtec. A w razie wstrząsu - adrenalinę i Encorton-no ale mam nadzieję że od zapachów wstrząsu nie dostanie, staramy się nie dopuszczać już do takich sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś