Dodaj do ulubionych

ukąszenia

23.08.11, 14:33
Może coś kobiety poradzicie, moja córka ma silny odczyn po ukąszeniu komarów. Miejsce robi się twarde, bardzo napuchnięte (od ugryzienia w policzek miała opuchliznę taką, ze 3 dni oka nie było widać). Stosowałyśmy: Clemastynę, Fenistil w kroplach, Areus, Zyrtec doustnie i na ukąszenia Elocom, Protopic, Pimafucort, Bactroban, bo okropnie się jątrzą. Efekt każdego z leków średni.
Odstraszacze nie działają, jak zauważę komara to sparuję od razu Entilem, trochę pomaga, trochę, bo odczyn nie tak wielki, ale jednak. Offy i inne tego typu rzeczy nie działają, mam całe podwórko wypryskane preparatem specjalistycznym na komaty, ale przecież nie zamknę jej tylko na własnym podwórku.
Może któras ma sposób na podobny problem.
Obserwuj wątek
    • aniutka4 Re: ukąszenia 23.08.11, 14:44
      mój syn tez strasznie puchł. W tym roku odkryłam, że bardzo ładnie schodzi i mniej swędzi po tym białym płynie, który stosuje się w czasie wiatrówki - "puder płynny". Polecam!
      • bell-30 Re: ukąszenia 24.08.11, 11:28
        proponuje hydrokortyzon-dostaniesz bez recepty i triderm-na recepte ponieważ to jedyne srodki ktore u nas działaja na te wielkie guzo-rano-plamiska!
    • mammajowa Re: ukąszenia 24.08.11, 22:29
      dobry repelent, ponoć mugga i orinoko są dobre. no i do alergologa bym się udała po poradę. u nas dobrze działał olejek tea tree, ale julo aż takich odczynów nie ma.
    • ma_kr Re: ukąszenia 25.08.11, 09:41
      Mój maly ma to samo. Spróbowalismy tego co ty i efektów nie bylo zadnych. W koncu kupilam Pudroderm, czyli wlasnie puder w plynie. Jest nie tylko stosowany na wysypke przy ospie, ale równiez na ugryzienia komarów i meszek. U nas dziala super. Dwa dni temu komary pogryzly malemu stope tak ze nie mogl chodzic. Stopa spuchla, zrobila sie fioletowa i miejsce ugryzienia zaczelo podchodzic ropa. Dzisiaj opuchlizne ma nadal ale mniejsza, spi juz w nocy, nie placze, noga nie jest juz fioletowa, no i najwazniejsze nie swedzi. Acha najwazniejsze, w pudrodermie jest mentol i mojego zaraz po smarowaniu chyba piecze (jeszcze nie mowi i to tylko domysly). Wystarczy podmuchac i przechodzi, a potem pojawia sie usmiech czyli wszytko jest ok.
      • zielonatosia Re: ukąszenia 25.08.11, 21:32
        muggę zakupiłam zobaczymy efekt, pudroderm też, a leki powyższe nam alergolog zapisywała, tylko samie wiecie jak to jest z alergologiem, jak idziesz to z reguły już obrzęku nie ma.. czasem nawet jest już po sezonie na komarywink
        • ma_kr Re: ukąszenia 26.08.11, 12:47
          Ale czy ta, ten mugga nadaje sie dla malych dzieci? Bo wydaje mi sie ze to bardzo silny srodek.
          Macie jakies informacje?
          • jadwinia4 Re: ukąszenia 31.08.11, 13:05
            No ja bym raczej wypróbowała coś dla dzieciaków, jednak skóra malucha jest delikatniejsza i jeszcze jakieś plamy się zrobią. Spróbuj Dapis, a profilaktycznie jako odstraszacz koniecznie wypróbuj stężony olejek z trawy cytrynowej. Kupiłam taki na wakacjach na Sri Lance, gdzie z komarami nie dało się wytrzymać. Kiedy wszystkie repelenty nie działają, to powinno pomóc. Trzeba tylko poszukać w necie gdzie można taki kupić. Wystarczyło się za uchem posmarować.
    • jagabaga92 Re: ukąszenia 31.08.11, 13:19
      Może zwykły ocet pomoże. Kiedyś smarowałam się octem - było wielce skuteczne, ale smierdziałamwink, a od jakiegos czasu i ja i syn piejemy ocet jabłkowy - komary się nas nie imają. Chwilę pokrążą i lecą do do sąsiada i to na nim siadają i kąsają;-P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka