Dodaj do ulubionych

obturacyjne zapalenie oskrzeli

25.08.11, 09:45
Lekarz pediatra stwierdził wczoraj u mojego synka obturacyjne zapalenie oskrzeli. Poza tym mały ma podejrzenie astmy i alergię nie wiadomo na co (ma 3.5 roku i nie miał żadnych testów ani badań w tym kierunku). Od niepełna dwóch lat jest na wziewach - serevent+flixotide a teraz od stycznia seretide - ale z przerwami, bo gdy nic się nie dzieje odstawiam mu wziewy. Do tego singulair i xyzal.
W zeszłym roku odkąd poszedł do przedszkola we wrześniu to zaczął się istny koszmar. Od września do stycznia non stop chory, z jednym incydentem w szpitalu (zapalenie płuc). Potem dwa miesiące siedział w domu, żeby "odżyć" po tym wszystkim. I w kwietniu od nowa chory. Wakacje minęły OK, a teraz znowu się zaczyna.
Wszystko zawsze wygląda tak samo - najpierw zaczyna się charczenie w klatce piersiowej, na drugi dzień paskudny kaszel, taki mokry, szczekający aż ciarki przechodzą po plecach. Charczenie całą dobę bardzo głośne.
Taki stan utrzymuje się z reguły ok. 2 tygodni.
Wczoraj lekarz zapodał następujące leki:
Seretide 50 2 x 2 wdechy
Pulneo 3 x 7,5 ml
Berodual w inhalacji 10 kropli x 3 dziennie

Po Pulneo syn wimiotuje i nie wiem czy nie odstawić tego.
A poza tym nigdy nie meliśmy takiego zestawu tzn. aż 3 leków na rozszerzenie oskrzeli.
Czy to nie za dużo?

Poradźcie proszę w jaki sposób mogę pomóc synkowi?
Oprócz podawania leków oczywiście.
Był szczepiony na pneumokoki, chodzimy do alergologa (twierdzi, że na testy jest za wcześnie), laryngologa (nie stwierdził przerostu 3 migdała), robiłam mu badanie chlorków w pocie - wyszło w normie.
Kurde już sama nie wiem, co mam robić...
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: obturacyjne zapalenie oskrzeli 25.08.11, 11:33
      Doraźnie inhalacje z sody.
      Wsypać łyżkę sody do wrzątku, nakryć się ręcznikiem i wdychać parę.
      Zupełnie nieszkodliwe(ale trzeba siedzieć pod ręcznikiem razem z dzieckiem, żeby się nie poparzyło), a ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, łagodzi podrażnienia śluzówki i działa przeciwalergicznie.

A długofalowo - wprowadzić dietę przeciwastmatyczną: wykluczyć z jedzenia mleko i wszystko, co pochodzi od krowy, kury, jajka, wszystkie gotowe słodycze, wędliny, chipsy i inne sztuczne paskudztwa, oraz orzechy laskowe, kiwi i wszystkie warzywa baldaszkowe(marchew, seler, koper, pietruszka, kminek lubczyk...) i owoce różowate (jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, maliny, morele, brzoskwinie, poziomki, itd. itp) - to najczęstsze powody astmy i problemów z układem oddechowym. Stosować taką dietę przez rok i zobaczyć, czy będzie lepiej.
      Poza tym zrobić porządek w domu - przede wszystkim wyrzucić poduszki i kołdry z pierza i wełny, kupić poliestrowe, ograniczyć do minimum wszystko w czym zbiera się kurz - futra, kapy i wełniane dywany, zasłony, kotary itp.
      Nie gotować w domu rosołów z wołowiny, cielęciny, kur, ani mleka, gdy przebywa w nim dziecko.
      • ulciag6 Re: obturacyjne zapalenie oskrzeli 25.08.11, 11:44
        I musisz koniecznie powiedzieć o diecie w przedszkolu. Moja córka ma astmę, ajk poszła do przedszkola to od września do grudnia miała 5 razy obturacyjne zapalenie oskrzeli (ostatnie w szpitalu), przez to, ze właśnie nie trzymali jej tam diety (a ma dietę bez mleczną i bez jajeczną).
        Pozdrawiam
      • leluchow1 e-kasia 25.08.11, 13:01
        Ja też wykluczyłam mleko, ale o owocach i warzywach nie słyszałam. Jak gotujesz zupy bez włoszczyzny? Jakie owoce podajesz? Wymieniłaś niemal te najpopularniejsze.
    • yuk-ka Re: obturacyjne zapalenie oskrzeli 25.08.11, 14:29
      Czyli bez sprawdzania czy dziecko ma alergię na białko mleka krowiego i jajka - mam je odstawić??
      • e-kasia27 Re: obturacyjne zapalenie oskrzeli 25.08.11, 17:47
        Jeśli chcesz sprawdzać, to zrób najpierw testy, ale w testach może nic nie wyjść pomimo alergii, a dziecko się umęczy i zestresuje, to jeszcze maluszek.

Jak zdecydujesz się na testy, to zrób je za nim wprowadzisz w diecie jakiekolwiek ograniczenia, bo jak dziecko czegoś nie będzie jadło, to testy mogą wychodzić fałszywie ujemne.

Odstawianie w ciemno ma swoje uzasadnienie.
        Nie ma praktycznie alergików, którzy nie byli by uczuleni na krowę, a przy uczuleniu na krowę zwykle jest uczulenie na kury i jajka.
        Warzywa i owoce, które wymieniłam trzeba odstawić, ze względu na to, że wszyscy praktycznie alergicy są uczuleni na pyłki brzozy (to na ogół podstawowa przyczyna astmy, oprócz mleka), a uczulenie na brzozę daje bardzo często krzyżowe uczulenie na orzechy laskowe, kiwi i warzywa z rodziny baldaszkowych, oraz owoce z rodziny różowatych.
        • parietaria Re: obturacyjne zapalenie oskrzeli 25.08.11, 23:49
          Zanim zastosujesz te wszystkie ograniczenia dietetyczne zrób dziecku testy.
          Wiek dziecka nie jest ograniczeniem !

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka