27.11.11, 13:18
czy owoce pigwy bywaja czestym alergenem? ostatnio syn (2 lata) pija namietnie herbate z kilkoma plasterkami pigwy. w tym czasie koszmarnie pogorszyla mu sie skora. ma wysypke na brzuchu, nogach, dloniach. najpierw winilam za to smietane, bo kilka razy zjadl zupe zabielana, ale od dluzszego czasu tego nie jada a jego stan jest coraz gorszy. i wlasnie dzis wpadlismy na pomysl tej pigwy. czy to mozliwe? tzn. wiem, ze uczulic moze wszystko, ale chcialabym wiedziec czy to czeste przypadki.
Obserwuj wątek
    • aksa00 Re: pigwa 27.11.11, 14:57
      u mnie się spożywa sporo pigwy i raczej nie zauważyłam uczulenia.
    • e-kasia27 Re: pigwa 27.11.11, 20:25
      Pigwa jest tak rzadko spożywana, że w alergologii w ogóle nie mówi się o tym, ale...

drzewo pigwa(duże owoce) i krzew pigwowiec(małe owoce), to rośliny różowate i jeśli dziecko jest uczulone na jabłka, gruszki, śliwki, truskawki i inne różowate i/lub marchew, seler, koper i inne baldaszkowe oraz kiwi, orzechy laskowe to może też być uczulone na pigwę, bo wtedy pigwa może uczulać w wyniku reakcji krzyżowych.
      • e-kasia27 Re: pigwa 27.11.11, 20:26
        Powinnam była jeszcze napisać, ze jeśli jet uczulone na pyłki brzozy i innych drzew brzozowatych, bo z tego te reakcje krzyżowe na owoce i warzywa wynikają.
    • klaramama-to-ja Re: pigwa 28.11.11, 08:09
      uczulać może wszystko nawet herbatasmile
      Odstaw zarówno herbatę (jeśli niedawno zaczął ją pić), jak i pigwę. Jeśli stan skory się poprawi spróbuj podać ponownie, ale pojedynczo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka