rybcia001 10.12.05, 16:22 Moj roczny synek od niedawna zaczal zgrzytac zebami? Spotkalyscie sie z czyms takim? Co to moze oznaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 16:24 Wiem, że chyba to już przerabiałaś. Ale albo robaki, albo grzyby, albo lambioze. Słowem: pasożyty. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia001 Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 16:39 Przerazasz mnie troche z tymi robakami. Sprawdzalismy lamblie i kal ogolnie. Wyniki negatywne. Ale pupe w okolicy odbytu ma czesto zaczerwieniona. Badania robilismy na Zelaznej. Powtorzyc w innym miejscu? A nie moze to byc reakcja na stres? Dziecko cos by chcialo, ja mu nie pozwalam i dlatego zgrzyta? Moj maz jakis czas temu, przez jakies dwa tygodnie zgrzytal w nocy zebami, ale to bylo wlasnie reakcja na stres. Pozniej mu minelo. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 23:59 Zgrzytanie zębami zwłaszcza u dzieci jest w większości przypadków objawem pasożytów. Badania bardzo często nie wychodzą. Żelazna ma chyba podpisaną umowę z polecanym tu laboratorium, więc można powiedzieć, że lamblię masz wykluczoną. Zostaje sprawa robaków. Przegadaj temat z lekarzem. Zobaczymy co powie. Odpowiedz Link Zgłoś
konraden Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 00:47 Nasza córka też czasami zgrzyta zębami, ale robaków nie ma. Poprostu dzieci czasami tak mają (i dorośli też) Jeśi zdarza się to tylko czasami to nie wpadałbym w panikę Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 10:04 Moja córka też zgrzytała w wakacje zebami. Żadnych pasożytów itp nie ma - widać taki model. Jednak ze wzlędu na czerwony odbyt zrobiłabym badania, chociazby po to aby robale wykluczyć. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 19:00 A moja córka zgrzytała zębami i miała robaki. Po odrobaczeniu już nie zgrzyta. Odpowiedz Link Zgłoś
lizbetka Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 22:26 A moja córka tak jak córka Kruffy potwornie zgrzytała w wakacje , teraz przestała . Ale wystarczy silny sters by zgrztanie powracało na parę dni . Nie zawsze zgrzytanie oznacza pasożyty , tak samo jak nie kazda wysypka , brzydka kupa i sińce pod oczami . Nie wpadajmy w paranoję , bo po przeczytaniu wielu postów na tym forum wszędzie widzę pasożyty .I muszę się powstrzymywac przed odruchem by każdą kupę Aśki nieśc do laboratorium . Przesada nie jest w niczym wskazana . Lizbetka Odpowiedz Link Zgłoś
hasza2 Re: zgrzyta zębami 12.12.05, 11:37 U mnie w domu zębami zgrzyta mąż, córka (lat 11,5) i syn (at 2,5) wszyscy przebadani i nic. Zgrzytaja wtedy gdy są zestresowani lub coś przeżywają. Mały ze względu na alergię był najdokładniej przebadany. Ale to chyba taki typ co musi zgrzytać, maja to dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: zgrzyta zębami 13.12.05, 22:24 A moja bez robali zgrzyta zawsze wtedy, kiedy odzywają się (to znaczy rosną) zęby... Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: zgrzyta zębami 14.12.05, 12:29 Bo zgrzytanie zębami to efekt nadpobudliwości - której przyczyny mogą być różne. Może to być ADHD, może być chwilowy nadmiar wrażeń z którym dziecko sobie nie radzi, a mogą to być robaki lub jeszcze inne przyczyny. W każdym razie zgrzytanie w mojej ocenie jest to efekt niepożądany i wypadałoby do przyczyny dojść i ją wyeliminować. Odpowiedz Link Zgłoś
sasiadka1 Re: zgrzyta zębami 17.12.05, 21:00 O dzieki za ten post!!! U nas od wczoraj ( piąty miesiąc) niepokoj, płacze +zgrzytanie zębami. Obstawiam ząbkowanie, a nigdzie nie jest to wymienione jako jeden z objawów! Odpowiedz Link Zgłoś