Dodaj do ulubionych

zgrzyta zębami

10.12.05, 16:22
Moj roczny synek od niedawna zaczal zgrzytac zebami?
Spotkalyscie sie z czyms takim? Co to moze oznaczac?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 16:24
      Wiem, że chyba to już przerabiałaś. Ale albo robaki, albo grzyby, albo
      lambioze. Słowem: pasożyty.
      • rybcia001 Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 16:39
        Przerazasz mnie troche z tymi robakami. Sprawdzalismy lamblie i kal ogolnie.
        Wyniki negatywne. Ale pupe w okolicy odbytu ma czesto zaczerwieniona. Badania
        robilismy na Zelaznej. Powtorzyc w innym miejscu?
        A nie moze to byc reakcja na stres? Dziecko cos by chcialo, ja mu nie pozwalam
        i dlatego zgrzyta?
        Moj maz jakis czas temu, przez jakies dwa tygodnie zgrzytal w nocy zebami, ale
        to bylo wlasnie reakcja na stres. Pozniej mu minelo.
        • sigvaris Re: zgrzyta zębami 10.12.05, 23:59
          Zgrzytanie zębami zwłaszcza u dzieci jest w większości przypadków objawem
          pasożytów. Badania bardzo często nie wychodzą. Żelazna ma chyba podpisaną umowę
          z polecanym tu laboratorium, więc można powiedzieć, że lamblię masz wykluczoną.
          Zostaje sprawa robaków. Przegadaj temat z lekarzem. Zobaczymy co powie.
    • konraden Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 00:47
      Nasza córka też czasami zgrzyta zębami, ale robaków nie ma. Poprostu dzieci
      czasami tak mają (i dorośli też) Jeśi zdarza się to tylko czasami to nie
      wpadałbym w panikę smile
      • kruffa Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 10:04
        Moja córka też zgrzytała w wakacje zebami. Żadnych pasożytów itp nie ma - widać
        taki model.
        Jednak ze wzlędu na czerwony odbyt zrobiłabym badania, chociazby po to aby
        robale wykluczyć.

Kruffa
        • matiuszka Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 19:00
          A moja córka zgrzytała zębami i miała robaki. Po odrobaczeniu już nie zgrzyta.
          • lizbetka Re: zgrzyta zębami 11.12.05, 22:26
            A moja córka tak jak córka Kruffy potwornie zgrzytała w wakacje , teraz przestała .
            Ale wystarczy silny sters by zgrztanie powracało na parę dni . Nie zawsze
            zgrzytanie oznacza pasożyty , tak samo jak nie kazda wysypka , brzydka kupa i
            sińce pod oczami .
            Nie wpadajmy w paranoję , bo po przeczytaniu wielu postów na tym forum wszędzie
            widzę pasożyty .I muszę się powstrzymywac przed odruchem by każdą kupę Aśki
            nieśc do laboratorium . Przesada nie jest w niczym wskazana .
            Lizbetka
    • hasza2 Re: zgrzyta zębami 12.12.05, 11:37
      U mnie w domu zębami zgrzyta mąż, córka (lat 11,5) i syn (at 2,5) wszyscy
      przebadani i nic. Zgrzytaja wtedy gdy są zestresowani lub coś przeżywają. Mały
      ze względu na alergię był najdokładniej przebadany. Ale to chyba taki typ co
      musi zgrzytać, maja to dziedziczne.
    • gutekjr Re: zgrzyta zębami 13.12.05, 22:24
      A moja bez robali zgrzyta zawsze wtedy, kiedy odzywają się (to znaczy rosną)
      zęby...
      Pozdrawiam
      Dorota
      • matiuszka Re: zgrzyta zębami 14.12.05, 12:29
        Bo zgrzytanie zębami to efekt nadpobudliwości - której przyczyny mogą być
        różne. Może to być ADHD, może być chwilowy nadmiar wrażeń z którym dziecko
        sobie nie radzi, a mogą to być robaki lub jeszcze inne przyczyny.
        W każdym razie zgrzytanie w mojej ocenie jest to efekt niepożądany i wypadałoby
        do przyczyny dojść i ją wyeliminować.
      • sasiadka1 Re: zgrzyta zębami 17.12.05, 21:00
        O dzieki za ten post!!! U nas od wczoraj ( piąty miesiąc) niepokoj, płacze
        +zgrzytanie zębami. Obstawiam ząbkowanie, a nigdzie nie jest to wymienione jako
        jeden z objawów!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka