patyska 03.04.06, 15:09 mamy zezwolenie na sode czy ma ktos przepis na jakies pieczywo, nalesniki etc. z jej uzyciem, mozemy tez uzyc: maki kukurydzianej, gryczanej, ryzowej, ziemniaczanej (i ziemniakow), oliwy, cukru i soli. dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerstink Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 15:30 Zajrzyj do posta pt. 'Chleb bezglutenowy' - to same przepisy bezglutenowe. Czy mozecie proszek do pieczenia bezglutenowy ? Mam przepis na proszek do piecenia 'wlasnej roboty' na bazie sody, kamienia winnego i dozwolonej maki - tylko na razie mi sie nie udalo ustalic, gdzie w Polsce kupic kamien winny: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=39586381 K. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 15:34 wlasnie po tym poscie napisalam swoj mialam nadzieje, ze kerstink napisze: mozesz zamienic proszek na sode drozdzy nam nie pozwolono niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ana256 Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 16:13 jedna uwaga, zeby ciasto urosło soda musi być rozpuszczona w czymś kwasnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 16:20 Czyli ten drugi czynnik, np. kamien winny, albo jak w zwyklych proszkach te fosforany, ktore widocznie nie kazdemu sluza ? Proszek na bazie kamienia winnego mozna kupic w Niemczech, sa czesto polecane alergikom. A moze go sobie zrobic samemu, gdy sie ma dostep do tego kamienia (naturalnie sie odklada w beczkach winnych). K. Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 20:54 Ja nie rozpuszczałam w niczym - zaryzykowałam, bo nie miałam proszku do pieczenia - i placek ładnie urósł. Za drugim razem (już świadomie używając sody) efekt był ten sam ). Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 16:17 Niestety nie wiem, mozesz tylko sprobowac. Kazdy z tych dwoch glownych czynnikow proszku do pieczenia ma swoja funkcje. Soda powoduje, ze ciasto robi sie 'luzne'. To drugie reguluje moment wyrosniecia (zgadne, bo sie nie znam). Sluchaj, twoj Jeremi to nie jest wielkim smakoszem, po prostu sprobuj. A moze sie okaze, ze bedzie sobie palce oblizal ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 16:19 hmmm... smakosz z niego niewielki, fakt. cieszy sie nimal z kazdej nowosci... sprobuje. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: pieczywo na sodzie 03.04.06, 19:52 Używasz tak samo jak proszku. Ja kiedyś zamiast sody używałam wody gazowanej - efekt ten sam Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś