Dodaj do ulubionych

Gluten!!!!!

14.04.06, 22:47
Moje dziecko(2lata) na diecie bezmlecznej i bezglutenowej przybieralo malenko
ale zawsze na wadze oraz robilo dwie papkowate kupy na dobe.Po wprowadzeniu
glutenu przyrost masy stanal oraz zatwardzenie-bolesne wyproznianie co dwa
trzy dni.W większosci przypadkow czytam,ze gluten powoduje biegunki.Czy to
mozliwe,że gluten spowodowal zatwardzenie oraz zatrzymanie przyrostu masy
ciała????( trzy m-ce waga stoi)Ile czasu zajmie mi ewentualne "usuwanie"
glutenu z organizmu?Dodam,ze po dwoch tygodniach podawania glutenu zrobilam
test z krwii na gluten ale na ketotifenie?wyszedł ok, wiec juz teraz jestem
zielona????Czy test jest wiarygodny na leku?Bardzo serdecznie prosze
doswiadczone mamusie o pomoc.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Gluten!!!!! 14.04.06, 22:55
      "Usuwanie" skutków podania glutenu może trwać nawet do...3 miesięcy.
    • mata_haari Re: Gluten!!!!! 14.04.06, 23:11
      Moje dziecko (2 lata) między innymi ma alergię na gluten. Odkryliśmy ją dopiero
      niedawno. Bardzo słabo przybiera na wadze. Od stycznia, w zasadzie w ogóle nie
      przybyło. Zdarzało się też, że pod względem wagi wypadało z siatki, a raz nawet
      straciło 250 g w ciągu 2 m-cy. U nas z kupami chyba ok. Robi przeważnie jedną
      dziennie. Zdarzały się czasem zaparcia (mały prawie w ogóle nie chce jeść
      owoców). Biegunkę mieliśmy dwa razy, ale nie z racji glutenu.
      U nas tak naprawdę poza słabym przyrostem wagi (nie wiadomo, czy dziecko nie ma
      celiakii, choć ponoć rzadko zdarza się, by jednocześnie była i alergia i
      celiakia) nie ma żadnych innych oznak alergii na gluten (sądzę, że to gluten za
      to odpowiada, choć pewności nie mam). Dlatego przyznam szczerze, nie wiem, czy
      jest sens przechodzić na dietę bezglutenową. Tym bardziej, że w naszym przypadku
      poza glutenem maluch uczulony jest m.in. na kukurydzę i ryż, które stanowią
      podstawę produktów bezglutenowych. Nie wiem, może powinnam odstawić gluten, aby
      się chociaż przekonać, czy zmieni to coś w kwestii wagi. Tylko czym wtedy karmić
      dziecko, jeśli ono większości rzeczy nie może. Poza tym gdyby u nas jednak
      lekarz zadecydował o badaniach w kierunku celiakii, to dziecko nie może być
      wtedy na diecie.
      Ja się co raz intensywniej zastanawiam nad robieniem badań w kierunku celiakii.

Czy Wy tę alergię mieliście stwierdzoną jakimiś testami, czy wynika to tylko z
      Twoich obserwacji? Co masz na myśli mówiąc, że jak na Ketotifenie robiłaś test,
      to wyszedł OK? Wyszło, że nie ma tej alergii?

My wszystkie testy mieliśmy robione na jakimś leku. Przeważnie był to Zyrtec,
      ale nie tylko. To chyba zależy od przyjmowanego leku. Kiedyś jakiś miałam
      odstawić, ale w tej chwili nie pamiętam już co to było.

Co do usuwania alergenu z organizmu, to podejrzewam, że może być podobnie jak w
      przypadku innych alergenów - gdzieś ok 2 tyg. Z tym, że regeneracja jelit
      zajmuje znacznie więcej czasu. Więc tak od razu efektów wagowych może nie być.

• nowajulka Re: Gluten!!!!! 18.04.06, 15:16
        Pisząc, o 3 miesiącach mialam na mysli regenrację jelit. Bo objawy skórne
        ustepują często wczęsniej - u mnie od 2 do 4 tygodni.
    • onka6 Re: Gluten!!!!! 14.04.06, 23:32
      mój synek jest właśnie na diecie bezglutenowej od 3 tygodni początkowo źle się
      czuł a teraz nagle ma duży apetyt super nastrój i rośnie i chyba też tyje!
      przez poprzednie 6 miesięcy prawie wogóle nie rósł już zaczynałam się martwić a
      teraz rośnie " mi w oczach". Nie mogę być pewna na 100% że to ma cokolwiek
      wspólnego z dietą bezglutenową.
      • nowajulka Re: Gluten!!!!! 18.04.06, 15:17
        Ma - bo gluten daje "pałera" - na początku diety bezglutenowej człowiek jest
        ospały, bez sił do życia i ...wiecznie głodny.
    • mami2001 Re: Gluten!!!!! 14.04.06, 23:34
      jak miala 15m-cy bylismy w szpitalu przez biegunki,spadki masy ciala.Tam wyszlo
      z krwii tylko uczulenie na gluten.Ale wtedy to jej wszystko szkodzilo, byc moze
      dlatego,ze kosmki jelitowe byly bardzo zniszczone. Biorac ketotifen podalam jej
      gluten i zrobilismy testy z krwii, wyszlo ,ze nie ma alergii na gluten.Test
      robilam na wlasna reke. Na dzien dzisiejszy ten gluten jest mi podejrzany na
      80%.Oprocz zatwardzenia trwajacego od podania glutenu(3m-ce)mala mu sucha
      czesto czerwona wieczorami buzie, kiepski apetyt i waga stoi wlasnie 3m-ce.
      • anitat Re: Gluten!!!!! 18.04.06, 11:59
        mój mały miał nietolerancje glutenu, spowodowane to było lambiami,
        które "zniszczyły" kosmki jelitowe, nie przybierał na wadze, nie rósł, miał
        duży brzuszek, biegunki tłuszczowe (a właściwie robił jedną wielką kupkę lub
        dwie dziennie, trudno spuszczalną w ubikacji), miał wtedy 13 miesięcy, gluten
        dostawał od 8 miesiąca życia. W wieku 13 miesięcy przeszedł na diete
        bezglutenową. Zaczął rosnąć już po 6 tygodniach i przybierać na wadze. Kupki
        unormowały się po 2 miesiącach. Miał robione badania w kierunku celiakii (z
        krwi), nie robiliśmy biopsji, i mukowiscytozy - negatywne. Na diecie
        bezglutenowej był 2,5 roku. Od roku jesteśmy na normalnym jedzonku, no i znowu
        od pół roku jest problem, rośnie, a przestał przybierać na wadze. Ale wyniki
        badań w normie.
        Po wprowadzeniu glutenu mogą być zatwardzenia.
        A.
        • anitat Re: Gluten!!!!! 18.04.06, 12:01
          no i zapomniałam coś dopowiedzieć: mały nie jest alergikiem pokarmowym, je
          wszystko.
    • ikaes miarodajność testów na alergie pokarmowe 18.04.06, 15:09
      Ostatnio dowiedziałam się od alergologa, że testy na alergie pokarmowe są
      miarodajne tylko w 42%, tzn, że jeżeli nie wyszło, że dziecko jest uczulone na
      gluten, to wcale nie musi to być prawda.
      JEdynym sposobem na wykluczenie celiakii są niestety badania jelit, a na
      uczulenie - chyba tylko obserwacja. Ale jeżeli z kupami jest wszystko w
      porządku, to nie ma uczulenia.
      Moje dziecko było uczulone na gluten. Do 2 roku życia nie dostawał nic pieczywa
      normalnego, tylko to niejadalne świństwo, którego nie chciał jeść. Potem
      okazało się, że może jeść chleb czysto-żytni, natomiast nadal jest uczulony na
      pszenicę (po dwóch dniach robił 2-3 rzadkie kupy). A teraz od ponad miesiąca
      podaję mu też pszenicę (bo idzie do przedszkola i muszę wiedzieć, czy nie ma
      alergii) i jak na razie wszystko ok.
      Nigdy nie miał problemów z wagą a jedyną przypadłością związaną z glutenem były
      te rzadkie kupki. No i na początku mała szorstka plama na policzku i 2 na
      łapkach.
      Aha, nigdy nie był na diecie ściśle bezglutenowej - poza pieczywem, ciastkami
      jadł wszystko to, co jest zabronione, tzn nadziewane czekoladki, parówki,
      szynkę sklepową (która jest szprycowana białkiem pszenicy).
      • ikaes Re: miarodajność testów na alergie pokarmowe 18.04.06, 15:11
        Aha, zapomniałam, FRanek na 3 lata i 4 miesiące i jest to wiek, kiedy
        najczęściej alergie pokarmowe się kończą, a zaczynają wziewne (niestety).
      • nowajulka A jak testujecie gluten ? I poszczególne zboża ? 18.04.06, 15:20
        Bo ja, "super mądra" mamusia od razu zaczęłam testować chleby. A przecież w
        nich są same świństwa. Także lepiej zaczął po prostu od odrobiny maki. Bo dane
        zboże może nie uczulac, ale konserwanty w chlebie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka