03.05.06, 12:31
Dziewczyny, nie mogę dojść co to za powód... poradźcie, pocieszcie...
Od trzech dni testuję żółtko kurze. Skóra idealnie gładka. Wczoraj mały był u
babci i dostał tam dwa wafelki z dodatkiem mleka w proszku (myslałam że
zabiję teściową - do testowaina tego jajka podchodziłam jak do przysłowiowego
jajka... a tu mleko w proszku)
Dzisiaj rano (czwarty dzień żółtka) mały dostał klapsa w pupę, takiego trochę
mocniejszego (ręka mnie zapiekła), jakieś pół godziny później kiedy
przebierałam mu spodnie zobaczyłam na udzie i pośladku pokrzywkę.
Nie wyglądało to fajnie. Czy to mozliwe że po uderzeniu wyszła taka
pokrzywka - zeszła zreszta w ciągu godziny, ale niepokoi mnie to i boję się
kontynuować z jajkiem...
Za uderzeniem przemawia fakt pojawienia się tylko w tym miejscu no i wielkość
(+-)dłoni, ale cholera jasna akurat to miejsce jest też u nas pierwsze w
suchej skurze i innych reakcjach alergicznych... pozatym akurat jajko i mleko
w proszku...

Czy czas pojawienia się czyli około 24 h po ostatnim podaniu żółtka i jakieś
16h po podaniu tego wafelka z mlekiem może wykluczyć je jako powody tak
ostrej i w sumie natychmiastowej reakcji jaką bywa pokrzywka? Czy nie
powinien dostać tej pokrzywki wcześniej jeśli to po tym?

A o czym świadczy taka ostra pokrzywka po uderzeniu? Klapsa dostał już parę
razy - no może nie tak mocnego, ale nigdy nie było śladu...
Obserwuj wątek
    • patyska Re: Pokrzywka 03.05.06, 12:51
      abstrahujac od twoich metod wychowawczych wink czy na karzacej dloni
      sprawiedliwosci nie bylo przypadkiem jakis podejrzanych kremow,
      albo "niedoplukan" po zmywaniu lub praniu? a czy to byl klaps na gola pupe?
      jesli zniknela to nie od jaja moim zdaniem.
      mam nadzieje, ze ta pokrzywka oduczy cie dawania mocnych klapsow tongue_outPP
      • magda-lis Re: Pokrzywka 03.05.06, 12:59
        Ufff to mnie pocieszyłaś. Klaps był nie na gołą pupę tylko na cienką pidżamę, a
        że czasem trzeba go dać to nie mam wątpliwości, choć oczywiście nie z byle
        powodu. Nie chcę tu rozpętać dyskusji na temat "katowania dzieci" bo zostanę
        niechybnie zlinczowana. Wierz mi że powód nie był błachy.
        pozdrawiam
        • patyska Re: Pokrzywka 03.05.06, 13:34
          bez przesady z tym katowaniem wink ale dzieci z atopia maja bardzo wrazliwe
          skory, musisz o tym pamietac - klaps nie moze byc mocny, naprawde. a moze
          stanie w kacie by sie sprawdzilo?
    • kruffa Re: Pokrzywka 03.05.06, 13:53
      Może to nic nie znaczyc, a może wiele. Czesto pokrzywka jest jedynym objawem
      reakcji, który jest silny, ale szybko znika i często jest niezauważany a potem
      trudno dojśc co uczula. Z drugiej strony jesli podajesz mleko kozie to może się
      okazac że krowie też już możecie. W większości przypadków tak właśnie jest.

Ja bym test z jajkiem uważała razczej za niebyły. Odczekała 2 tygodnie i podała
      jeszcze raz. Bedziesz miała 100% pewnośc, bo naprawdę trudno mi uwierzyc aby od
      samego klapsa pojawiła się pokrzywka. Może i tak się zdarza, ale ja chciałabym
      miec 100% pewnośc, tym bardziej że pokrzywka to silny objaw.

Kruffa
    • magda-lis Re: Pokrzywka 03.05.06, 16:33
      Kurde, zostały tylko takie małe podbiegnięte punkciki, prawie niewidoczne.
      Najprościej byłoby przyłożyć z drugiej strony wink żeby się upewnić...
      dzieki dziewczyny
      • patyska Re: Pokrzywka 03.05.06, 18:39
        Magda, a czy jestes pewna, ze TO pokrzywka? czy te zmiany byly wypukle, twarde,
        czerwone lub w kolorze skory, ale takie... no, nie plaskie, tylko jakby takie
        jak woda na tlustej powierzchni? masz w kuchni drewniany blat nasaczony
        tluszczem? nalej na niego lyzke wody - rozleje sie, ale tak wlasnie jak
        pokrzywka wink
        • magda-lis Re: Pokrzywka 03.05.06, 18:46
          Z całą pewnością. Właśnie to mnie zaniepokoiło, tyle że nie swędziało...
          • patyska Re: Pokrzywka 03.05.06, 19:05
            to pokrzywka moze nie swedziec? wink
            oj, obawiam sie, ze to byl baaaaardzo potezny klaps... ale z drugiej strony juz
            nie probuj wink jajo jeszcze raz za to sprobuj.
            • dootchka Re: Pokrzywka 03.05.06, 19:57
              pokarało cię za tego klapsa.
            • magda-lis Re: Pokrzywka 03.05.06, 21:55
              Oj pokarało mnie. A klaps był nie tyle mocny co niefortunnie "klaśnięty"
              Zrobiłam próbę na sobie smile Ślady były podobne choć szybciej zeszły i nie były
              tak wypukłe.
              Spróbuję jeszcze raz - z jajem oczywiście - skoro mówicie ze pokrzywka musi
              swędzieć to pewnie jednak był ten klaps, zwłaszcza że skóra czysta poza tym
              incydentem, kupka ładna choć niecodziennie.

Następnym reazem kiedy mnie zdenerwuje tak mocno jak dzisiaj rano zamknę się w
              szafie na dwie zdrowaśki, albo wsadzę najpierw rękę do lodówki wink
              pozdrawiam
              • matisunko Re: Pokrzywka 07.05.06, 05:53
                Nie chcę cię oceniać, bo wierzę, że chcesz dobrze.
                Ale psycholodzy przestrzegają przed biciem. I nie mówię tu o bezstresowym
                wychowaniu. Pomyśl co zrobisz jak dziecko podrośnie?
                Bicie nie wychowuje tylko wywołuje lęki i inne negatywne konsekwencje. Może
                lepiej znaleźć mniej drastyczną metodę wychowania? Nie wiem w jakim wieku jest
                twoje dziecko, ale wierz mi, że chociaż czasem dzieci potrafią wyprowadzić z
                równowagi to głęboko w serduszku kochają swoje matki. Pozdrawiam cię gorąco i
                mam nadzieję, że znajdziesz lepsz sposób "dogadania się" z dzieckiem. smile
                • kruffa Re: Pokrzywka 07.05.06, 10:13
                  Nie demonizujmy smile)
                  Sama jestem gorącą przeciwniczką nawet zwykłego klapsa, ale oststnio zdarzyło mi
                  się dac takowego swojej córce. Zamiast klapsa mogłam ją ewentualnie rozszarpac,
                  bo moje dziecię charakter odziedziczyło po mnie smile)Potem długo z nią
                  rozmawiałam na ten temat i tyle.
                  Napisałaś tak jakby Magda wzięła pas i zbiła własne dziecko a tak przeciez nie było.

Kruffa
                • magda-lis Re: Pokrzywka 07.05.06, 18:36
                  Wiesz, wybrałam chyba najmniejsze zło.
                  Do wyboru miałam wyrzucić go przez okno, wsadzić do rozgrzanego właśnie
                  piekarnika, albo zostawić sam na sam z psem sąsiada... dałam TYLKO klapsa!.

Klaps zdarza się w rodzinach gdzie dzieci sa kochane, jest znakiem
                  ostrzegawczym: nie rób tak więcej. Zdarza się rzadko więc jest zapamiętywany.
                  Lepiej dać klapsa niż czekać aż z uśmiechem napominane dziecko wyskoczy z okna
                  albo się upiecze samo w piekarniku.
                  Jeśli moje klapsy zaczną się zdarzac częściej niż raz na kilka tygodni napewno
                  udam się do psychologa.
                  Zatem droga matisunko, zapewniam cię że ze swoim dzieckiem dogaduję sie
                  rewelacyjnie i niepotrzebne Twoje obawy.
                  Mamy się dobrze, a forumowiczki które mnie znają wiedzą że jestem raczej matką
                  przewrażliwioną a moja rodzina nie jest patologiczna - no pomijając mojego
                  świra na punkcie alergii i zdrowia mojego dziecka.
                  pozdrawiam również gorąco smile
    • chalsia Re: Pokrzywka 07.05.06, 22:38
      pokrzywka może być objawem, że dziecko coś uczula.
      w sytuacji gdy miałam na stopach buty z metalowymi klamrami (ale na oko skóry,
      jakiej skóry - SKARPET - nie dotykały), wystarczyło zebym się podrapała gdzies
      a zaczynała mi w róznych miejscach wychodzić pokrzywka. Skończyło się jak
      wywaliłam te buty.
      Teraz dostałam piękną srebrną bizuterie, wysokiej próby, ze srebra
      oksydowanego. W miejscach gdzie noszę tę biżuterię - nic się nie dzieje, ale po
      za tym jestem od kilku dni "rozswędziana", a jak się gdzies mocniej podrapię -
      to tam wychodzi mi pokrzywka. Niestety z wielkim bólem serca będę musiała
      przestać nosić ten przepiękny komplet.
      Chalsia
      • magda-lis Re: Pokrzywka 08.05.06, 11:34
        Wiem Chalsiu, ale mały śpi w tej pościeli, w tym łóżku, w tym pokoju od
        urodzenia, a w tej pidżamie już ponad pół roku... nie przychodzi mi nic
        lepszego do głowy jak faktycznie przeczekać infekcję która nas oboje dopadła i
        spróbować jajo jeszcze raz...
        Teraz tak na trzeźwo patrząc - musiał to być jednak klaps. Trudno uwierzyć w
        taki zbieg okoliczności że pojawiła się pokrzywka w miejscu i w wielkości
        uderzenia po czymś innym niż uderzenie. Rozmawiałam z mamą i mówiła mi że jak
        byłam mała to wystarczyło mi przejechać lekko paznokciem po skórze -
        czerwieniało i robiło się wypukłe. Lekarz określił to jako nerwowość włąściwą
        skóry - każdy ma inny poziom.
        Dam znać po nastepnej prowokacji czy się powtórzyło.
        pozrdawiam
        • chalsia Re: Pokrzywka 09.05.06, 00:42
          to jesli się chcesz przekonać, że jest to pokrzywka wywołana dotykiem/uciskiem
          to zrób następującą próbę - posadź dziecko na czymś co ma dość cienkie,
          wpijające się w ciało brzegi na jakieś 10 minut. Jesli to to, to powinna wyjść
          pokrzywka.
          Chalsia
          • magda-lis Re: Pokrzywka 09.05.06, 11:41
            Więc jeśli o tym mowa to nocnik powoduje charakterystyczne kółko na pupie smile
            ale to nie to samo co klapnięcie ręką. Sama uderz się w wewnetrzną stronę
            przedramienia (wrażliwe miejsce zbliżone do skóry dziecka b nie wystawiane na
            słońce i drażnienie mechaniczne) to zobaczysz że to nie to samo co oprzeć się
            tym miejscem o coś wpijającego.
            A fakt jest rzeczywiście taki że dzisiaj jak sobie przypomnę jak to wyglądało
            to gdybym nie pamiętała tego klapsa to dostałabym zawału - i tak prawie
            dostałam wink
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka