Dodaj do ulubionych

jaki probiotyk dla niemowlaka?

20.07.06, 14:47
mamy 10 m-cy, lacidofil nam nie sluzyl, Probiolac Plus dla dzieci od 3 roku
zycia, Probacti4 tez w ulotce ze od 3 roku zycia a niektóre z Was go polecają-
dziewczyny, jakie Wy probiotryki podajecie i od jakiego wieku dziecka, my mamy
AZS i skaze bialkowa wiec te z serwatka w skladzie odpadaja

dzieki
Obserwuj wątek
    • emfj Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 14:57
      ja za sprawą forum od paru miesięcy podawałam Lacidofil Synkowi (13m), ale
      ostatnio mi Alergolog powiedziała ze dla skazowców lepiej enterol, mimo ze
      Lacidofil nie zawiera serwatki
      • maggie2229 Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 15:17
        no wlasnie z Lacidofilem jest tak,ze podobno jednak zawiera serwatkę, i na
        obecnych nowych opakowaniach juz jest podana w skladzie
        na stronie producenta wyraznie ze serwatka jest !!!
        "Skład:
        Lacidofil® w kapsułkach stanowi proszek z liofilizowanych bakterii szczepu
        Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus rhamnosus. Każda kapsułka zawiera 2
        miliardy żywych komórek, laktozę, serwatkę i kwas askorbinowy. "
        www.merck.pl/farmacja/farma-lekibr5g.php
        wiec jaki podawac?
        • emfj Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 15:31
          o kurcze, dzięki, nie wiedziałam ! Ta moja alergolog to jednak mądra jest smile)
          Czyli moze rzezcywiście podawać enterol. Jeszcze jest beneflora polecana przez
          dziewczyny.
          • sdomitrz Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 19:12
            Enterol nie jest probiotykiem. Jest na bazie drożdzy.
            Wrzuć do wyszukiwarki to wyjdą Ci wątki o enterolu.
            Obawiam się, że w ulotkach wszystkich probiotyków znajdziesz ograniczenie 3
            lata, ale wg mnie jest to wyłącznie zabezpieczenie producenta "na wszelki
            wypadek".
            Jeżeli masz wątpliwości skonsultuj podanie probiotyku z lekarzem pediatrą
            Stosowałam u córki i Probiolac i Probiolac+ i Probacti, i Beneflorę i to w
            dużych ilościach.
            Lacidofil rzeczywiście zawiera serwatkę.
            Pisałam Ci, ze po uszczelnieniu śluzówki jelitek jest o wiele lepiej.
            Ma nadal skazę, ale przynajmniej inne produkty może jeść.
            Nasz pediatra mówił, że wszystko jedno jaki probiotyk podać. I nie zwracała
            uwagi na tego rodzaju ograniczenia. To nie jest lek, to są żywe kultury
            dobroczynnych bakterii. Możesz wrzucić do wyszukiwarki probiolac i probacti-
            zobaczysz, że tylko te probiotyki są zalecane dla niemowlaków. Inne mają
            serwatkę w składzie.
            • mamaksinka Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 20:25
              Ograniczenie wieku chyba wynika z faktu, że np. Lacidofil jest w kapsułkach i z
              tego powodu nie nadaje się do podania małemu dziecku/ niemowlęciu. Producent nie
              przewiduje wysypywania proszku z kapsułki smile
              • krasnoludekw Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 20:32
                producent nie przewiduje a lekarze tak zalecają a ta wiadomość o serwatce mnie
                poprostu wku......
              • sdomitrz Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 20.07.06, 20:54
                A lekarze potem uczą, jal otworzyć kapsułkę i wymieszać zawartośc z płynem smile
                • makkad Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 08:15
                  No właśnie, jak wymieszać z płynem? Bo mi się kompletnie nie udałosad
                  • sdomitrz Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 11:52
                    Z mojego doświadczenia łatwiej się rozpuszcza Probacti i Probiolac +.
                    Trzeba jakby "rozcierać" proszek z wodą. Nie jest to łatwe zajęcie, ale mnie
                    zawsze się udaje.
                    Gorzej jest z Lacidofilem - tego mi rzeczywiście nie udało się wymieszać.
    • atopik Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 09:11
      Maggie2229, a dlaczego bardziej wiarygodne są dla ciebie informacje ze strony
      internetowej, niż z ulotki ? Kupiłas taki Lacidofil, który na ulotce w składzie
      ma wymienioną serwatkę ? Jak masz wątpliwości co do składu to zadzwoń i
      wyjasnij sprawę. Podziel się jeszcze zdobytymi informacjami na forum i wtedy
      zrobisz dobry uczynek smile
      Ta strona internetowa zawiera takie informacje już od ponad dwóch lat, a mi od
      ponad dwóch lat nie udało się nigdy kupić Lacidofilu z serwatką. Więc nie wiem
      skąd ta informacja o nowych opakowaniach...
      Pozdrawiam
      PS Kapsułka ma chronić bakterie przed działaniem kwasu w żołądku, który dla
      większości z nich jest zabójczy. Wysypując zawartość z kapsułki powodujemy, że
      probiotyk jest mniej skuteczny. Tym niemniej lepiej podawać bez kapsułki, niż
      nie podawać w ogóle.
      • sdomitrz Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 11:50
        Atopiku! Kilkakrotnie sugerując się informacją z tego Forum chodziłam do
        różnych aptek w poszukiwaniu Lacidofilu bez serwatki.
        W ulotce po prostu nie piszą, że ten niby nowy Lacidofil ją zawiera.
        Nie dzwoniłam do producenta i nie wyjaśmiałam sprawy, ale Panie w aptekach
        kilkakrotnie na moją prośbę sprawdzali skład w rejestrze leków i w nowym
        Lacidofilu też mają podaną serwatkę.
        Nie wiem, gdzie tu szukać prawdy, ale wolę się zabezpieczać, bo mogę zaszkodzić
        dziecku.
        • larii Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 12:28
          ja podaje swojemu kaszke ryzowo-kukurydziana z bakteriami Bifidus
          na szczescie ani na ryz ani na kukurydze nie jest uczulony
          innych takich z apteki nie podaje
          • maggie2229 Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 13:18
            tylko ta kaszka Bifidus Nestle moze zawierac sladowe ilosci mleka - wiec u nas
            odpada...

dzieki sdomitz za wsparcie i udzielenie odpowiedzi mi zadanej, ja wlasnie tez w
            aptece uslyszalam,ze jednak serwatka w Lacidofilu jest, a link do strony
            podalam,aby byc dla Was wiarygodniejsza, a nie rozpuszczac plotki...

a ze wiele dobrego dowiedzialam sie z netu i jemu ufam to wynik
            konowalów-lekarzy z jakimi sie spotkalam do tej pory...jednak zawsze bardzo
            uwazam czerpiac z niego informacje
            pozdr
            • kasia281075 Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 24.07.06, 14:34
              Mój maluch ma 8 miesięcy i oprócz alergii na wiele produktów ma skazę białkową. Alergolog (bardzo polecana na tym forum) przepisała mu trilac, który też ma mleko w składzie. I nie wiem co mam robić, przez tydzień dawałam mu go i nic się nie działo złego, ale jak wyczytałam na ulotce ten skład to przestałam. I nie wiem co mam robić bo z lekarzem nie mam teraz kontaktu.
        • atopik do sdomitrz 24.07.06, 15:07
          Prawdy należy szukać u źródła, czyli u producenta / dystrybutora probiotyku.
          Nie wiem dlaczego gdybanie i domysły, kto i gdzie popełnił błąd jest lepsze od
          skontaktowania się z producentem / dystrybutorem aby wyjśnić sprawę i rozwiać
          wątpliwości.
          • sdomitrz Re: do sdomitrz 24.07.06, 21:29
            Słuchaj, jak masz do wyboru dzwonić do producenta lub kupić od razu inny
            bezpieczny środek w aptece, to co zrobisz? Zawsze mam wybór od 2 do 4 innych
            probiotyków - kupuję i nie pamiętam o żadnym tam Lacidofilu, bo dla mnie to nie
            jest sprawa życia i śmierci. Mam dwójkę dzieci alergicznych przy braku babć i
            jakiejkolwiek pomocy, więc mam co robić.... Po prostu kupuję co innego i
            zapominam aż do momentu, jak się skończy smile
            • angelll6 kapsułki do niczego 24.07.06, 21:34
              Probiotyk wysypany z kapsułki jest do niczego (bakterie giną w soku żołądkowym).
              Najlepiej kupować specjalne probiotyki rozpuszczalne w wodzie np. Colon C lub
              mocniejszą Beneflorę inaczej to strata pieniędzy.
            • atopik Re: do sdomitrz 24.07.06, 22:03
              Wiesz mi ten Lacidofil też nie jest do niczego potrzebny.
              A jeżeli ktoś ma problem, która informacja jest prawdziwa, ta na ulotce, czy ta
              na stronie internetowej to najlepiej wyjaśnić to u producenta / dystrybutora. I
              tyle. Nie ma potrzeby po raz kolejny "odkrywać Ameryki" o różnicach pomiędzy
              witryną internetowa a ulotką. Takich wątków na tym forum było już wiele...
    • makkad Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 01.08.06, 19:45
      Córcię obsypuje po Probacti4. Czy ktoś jeszcze tak miał?
      • makkad Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 12.08.06, 20:28
        Ręce mi opadają. Kasi nie podchodzi ani Probacti, ani Lacidofil, ani Lactiv Up.
        Po każdym wysypka. Macie jakieś pomysły co w nich może uczulać?
        • aagas78 Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 13.08.06, 10:17
          Czesc Makkad,

Ja nie udzielam sie na tym forum za duzo, ale co jakis czas czytam niektore
          posty. Moje dziecko ma AZS blisko 2 lata. Probiotyki natomiast stosujemy
          regularnie od blisko roku. odnosnie probiotykow musisz wiedziec, ze jest cos
          takiego jak die-off efect, tzn. dobre bakterie zabijaja zle bakterie, dopoki
          flora bakteryjna nie ustabilizuje sie na tyle, ze dobre bakterie zdominuja zle,
          to mozesz miec takie symptomy jak: ciagle, swedzace wysypki, rozwolnienia,
          ogolne rozdraznienie. Jesli Twoje dziecko ma AZS, jesli dostaje cos czego nie
          toleruje badz go uczula, to potem w jelitach nastepuje fermentacja(bo jedzenie
          nie jest dobrze strawione), w efekcie namnazanie zlej flory bakteryjnej,
          dlatego jesli chcesz uzywac probiotykow, to musisz zaczac od bardzo malej
          dawki, zeby organizm nie doznalaz tak bardzo tych przykrych symptomow.Nigdy nie
          jestes w stanie ich wyeliminowac w 100 %, na poczatku moze byc troche trudno.
          U nas dzieki probiotykom zdecydowanie zmniejszyly sie wysypki alergiczne, ich
          czestotliwosc wystepowania tez.Oprocz tego corka jest oczywiscie na diecie, jej
          skora w kontakcie z mlekiem czy orzechami dostaje babli i pokrzywki, tak jest
          juz od 1,5 roku, ale jak juz pisalam wczesniej takie reakcje sa coraz slabsze,
          mniej powazne, nie mniej jednak sa. Moja corka teraz bierze dosyc duze dawki
          probiotykow i jest ok. Teraz nawet jesli dostanie cos ja uczula( oczywiscie
          takie rzeczy jak nabial, orzechy, soja, gluten, jajka nie istnieja w jej diecie
          niestety- zdecydowanie za mocno uczula!), to nawet nie ma juz wysypek, jedynem
          znakiem jest rozwolnienie i gazy, ktore dosyc szybko przechodza.( tak bylo po
          drozdzach, ryzu, czy surowych owocach). Powodzenia

Agnieszka
          • makkad Re: jaki probiotyk dla niemowlaka? 13.08.06, 10:25
            Dzięki za odpowiedź. Wyeliminowałam z diety wszystko, co uczula, Kasia jest od
            paru dni na samym mleku, wstrzymałam wprowadzanie pokarmów i nadal po bakteriach
            są wysypki. Jak mam stwierdzić, czy to uczulenie, czy naturalna reakcja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka