Dodaj do ulubionych

do singvaris

30.12.06, 19:08
Bardzo prosze o rade. W gabinecie Pani doctor Kamireskiej zrobiłam badania kału mojej 7 miesięcznej córeczki. W kale wykryto candie ++. Bardzo prosze o rade jak to wyleczyć. Nadmienie, że po antybiotyku mojej córci stwierdzono grzybka pochwy i dostała na to maść. Lekarka poleciła rownież branie nystatyny, ale nie chce jej faszerowac antybiotykami. Na dzien dzisiejszy daje corci 2 razy dziennie dicoflor i odstawilam owoce. Pozdrawiam i czekam niecierpliwie.
Obserwuj wątek
    • ula233 Re: do singvaris 30.12.06, 23:29
      bardzo polecana jest dr Mikołajewicz. Synek tez u dr Kamirskiej miał wynik
      candida++, z wynikiem poszlismy do drM, po 2 miesiacach powtórzone badanie
      wykazało candida+, teraz po ponad 3 czekamy na kolejny wynik. Wazna jest bardzo
      dieta i oczywiście leki
    • anwaryl Re: do singvaris 31.12.06, 10:39
      Jestem Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź. Niestety przez co najmniej kilka miesięcy nie będę mogła udać się do Pani doktor (prosiłabym o namiary), poniewaz od wczoraj jestem w Abglii. Bardzo często bywam w Polsce głównie dlatego, żeby porobić dziecku badania i ukierunkować leczenie. Przed wyslaniem próbek kału do badania byłam u allergologa w Bydgoszczy ( bo tutaj mieszkałam) i stwierdziła ze nie ma potrzeby robienia dziecku zadnych badan, bo u niej nic niepokojacego nie widac. Jednak czytajac ten portal stwierdziłam, ze powinnam jej zrobic i sama na wlasna rekę wyslalam probki do zbadania. Tym bardziej, ze ginekolog dziecieca stwierdziła, ze ma po antybiotyku grzybka i dala jej masc do smarowania i nystatyne, ktorej nie podalam. Dziecko moje nie ma zadnych zewnetrznych objawow candidy z wyjatkiem czerwonej na okraglo pupy wokol odbytu. Pani allergolog stwierdzila, ze to typowy objaw alergii. Poza tym dziecko wg mnie w nocy spi niespokojnie. Przybiera na wadze prawidłowo, natomiast z jedzeniem jednego dnia jest lepiej drugiego gorzej. Ogolnie chyba niezle. Oprocz mleka Bebilonu pepti 2, podaje jej rózne warzywaka z mieskiem, wyszukujac tam gdzie nie ma zawartosci mleka. Owocow jej nie podaje, poniewaz ma po tym bole brzuszka i brzydkie kupki. Dwa razy dziennie podaje jej dicoflor. Kupki ma rozne raz jak plastelinka, a raz bardziej plynne. Mam wiec do Ciebie prosbe, napisz mi co stosowalas u swojego dziecka. To znaczy jakie leki, a w szczegolnosci jaka diete i jakie probiotyki. No i oczywiscie namiary na ta Pania doctor. Jeszcze raz Ci serdecznie dziekuje.
      • ula233 Re: do singvaris 02.01.07, 10:50
        juz odpisałam smile
      • doris992 Re: do ula233 03.01.07, 21:24
        Hej, mam prośbę mogłabyś także mi podac jakie leczenie zastosowałaś i te
        namiary na dr M podac, z góry dzięki. Moje dziecko też ma candidę++ i jeszcze
        gronkowca
    • sigvaris Re: do singvaris 03.01.07, 10:52
      Grzybica pochwy bardzo często ma związek z grzybicą przewodu pokarmowego. Jedno
      zarażane jest od drugiego (np. poprzez kał).
      Przy grzybicy dobrze jest zrobic to co już zrobiłaś. Zmiana diety, probiotyki.
      Możesz też dodawać do kaszek lub zupek oleju (np. lnianego, z wiesiołka, z
      pestek dyni). To pomoże na teraz, na układ pokarmowy.
      Co do drugiego ogniska grzybicy (czyli części intymnych) - obawiam się, że sama
      dieta może nie być skuteczna. Tu powinnas poradzić się lekarza i nie
      wykluczone, że zadziałać jakims lekiem miejscowym (w kremie, maści?).
      Jednak wiedz, ze tylko leczenie wspólne, czyli dieta (przewód pokarmowy) i
      leczenie miejscowe (narządy) mogą Wam w tej chwili pomóc. Dieta oczywiście jest
      na dłuższy czas.
      • anwaryl Re: do singvaris 03.01.07, 20:34
        Dziekuje bardzo za odpowiedz. Mam jednak jeszcze mala prosbe jaka diete zastosowac u 8 miesieczniaka. Co nalezy przede wszystkim wyeliminowac oprocz owocow. W kazdym prawie sloiczku zupki jest marchew i ziemniaczki. Czy mozna podawac. A co z dynia z ziemniaczkami. To jest gotowane. I jeszcze jedno wszystkie kaszki sa slodzone. Jaka wiec moge jej podac kaszke. Bardzo prosze o informacje. Dziekuje
        • sigvaris Re: do singvaris 03.01.07, 23:28
          Zerknij na te produkty dozwolone i zakazane - ale bardziej jako pewien kierunek
          myślenia w kuchni. Przy dziecku 8 msc nie zaszalejesz.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=34695152&a=34829700
          Możesz odstawić owoce (znacznie).
          Możesz próbowac sama coś gotować i miksować dla dziecka.
          Możesz wprowadzać takie kasze bezglutenowe jak jaglana, gryczana i nawet na
          poczatek też je miksować. Są w sklepach eko także płatki: jaglane, gryczane -
          nie wymagają zębów do jedzenia.
          Możesz dodawać więcj oliw, olejów.
          Zamiast kaszek smakowych możesz używać kleików: ryżowego i kukurydziango (są
          bez dodatków). Także np. miksować tapiokę (jest po zmiksowaniu konsystencji
          kisielu, dobrze nadaje się do zagęszczania posiłków).
          O resztę diety dopytaj inne eMamy. One sa w tym ode mnie zdecydowanie lepsze!
          • ula233 Re: do singvaris 04.01.07, 11:18
            Kleik ryzowy na mleku ( w naszym przypadku Nutramigen) z poppingiem z amarantusa
            Kleik ryzowy na wodzie z dodatkiem gotowanego owoca
            Kisielek ( ugotuj dowolny owoc, dodaj maki ziemniaczanej )
            Warzywa łaczone w dowolny sposób ( w zupki albo obiadki stałe)
            Ziemniak, kalafior, brokuł, marchewka ,kalarepka, pietruszka,
            Owoce ( gotowane) jabłka, gruszki, banany
            Ryż, oliwa z oliwek, kurczak, indyk
            A to przydatny link do strony z przepisami
            malyalergik.pl/baza_szukaj_przepis_1.asp
            moze coś pominełam, singvaris tez dopisała mąrde rzeczy.
            Jesli dziecko jest alergikiem nalezy oczywiście wyeliminować rzeczy które je
            uczulają ( w naszy przypadku np marchewka i kukurydza, wiec i ulubione chrupki
            kukurydziane)
            • ula233 Re: do singvaris 04.01.07, 11:23
              oczywiście zapomniałam o dyni
              odstaw słoiczki, każdy lekarz ci to powie
              posiłki dla maluchów bardzo łatwo i szybko sie gotuje
              jak ugotujesz wiecej zawsze mozesz zamrozic
              Mój synek ma teraz rok i 3 miesiace a ja do tej pory stosuje w przygotowywaniu
              posiłków dla niego wody mineralnej z atestem ( nie przekonam sie do kranówy tym
              bardziej jeśli dziecko sie leczy)
    • anwaryl Re: do singvaris 04.01.07, 17:32
      Bardzo dziekuje za informacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka