agawnuk78 20.04.10, 18:25 Co zabieracie do jedzenia dla dzieci na spacer? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
my_valenciana Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:01 Na spacer nic, ale na wyjście do sklepu, jazdę samochodem czy wyjście do nowego miejsca mamy tzw. zestaw ratunkowy : biszkopty oraz paluszki. DO niedawna pozwalał opanować sytuacje kryzysową - teraz jest w miarę spokojnie, więc powoli od tego odchodzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:13 semi-dolce napisała: > Ja też nic. EEe no coś ty? Dla mnie to zależy jakie dziecko i jaki spacer. Mnie czasem i trzy godziny w domu nie ma a mój roczny niejadek na spacerze nabiera apetytu. Żeby nie zamieniać przyjemnego spaceru w pośpieszny marszobieg do domu z marudzącym dzieckiem, zawsze mam ze sobą jedzenie. Banan, chrupki kukurydziane, pieczywo chrupkie, kanapka. Czasem nawet zabieram ze sobą normalne danie obiadowe i Mała sobie w plenerze pałaszuje. Dziś miałam ze sobą placki z mąki kukurydzianej i żółtka. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:39 > EEe no coś ty? Dla mnie to zależy jakie dziecko i jaki spacer. Dla mnie też. Ja na spacery chodzę ze swoim osobistym synem. A ów mój osobisty syn na spacerach nie jada, nie ma na to czasu. Nawet jeśli spacer trwa 3-4 godziny. I jak na razie nie marudzi w drodze powrotnej, w każdym razie nie z głodu. Ale on nigdy nie marudzi z głodu. Toteż nie zabieram wałówki na spacery. Picie zabieram. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 09:16 Aaaa. Już myślałam, że karmienie dziecka na spacerze jest pase. Odpowiedz Link Zgłoś
szajma Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:10 ja na krótki spacer też nic nie zabieram, ale jak idę na plac zabaw, a wtedy jesteśmy na dworzu koło 3 godz a często więcej to biorę herbatniki, jabłko, koniecznie picie. a czasem kupuję mu nadziewane rogale, od czasu do czasu dostaje nawet żelki i inne takie ale tego powinno się dawać. tylko ja nie zawsze potrafię odmówić gdy prosi... Odpowiedz Link Zgłoś
lenka273 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:11 butelke wody mineralnej. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:13 Ja od niedawna zabieram banana, jabłko albo marchewkę. W domu owoce jakoś nie wchodzą ostatnimi czasy, a na dworze chętnie zjada. Poza tym często nie wychodzimy od razu po śniadaniu/obiedzie, a spacery nieraz się nam przeciągają, więc dobrze mieć coś do przegryzienia, żeby móc zostać dłużej na placu zabaw na przykład, gdy jest towarzystwo i zabawa przednia. Odpowiedz Link Zgłoś
fredzia-33 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:15 Zawsze mam pudełko z paluszkami - nieszczęsnymi Juniorkami- nigdy ich nie odmówi,kawałek owoca,którego nie rusza i butlę picia.Oraz zawsze buła w rękę na drogę.Wtedy idzie spokojnie -do czasu oczywiście(ma półtora roku).Jakoś zawsze mam odruch ,że bez "prowiantu"nie wychodzę, bo nigdy nie wiem czy się wyjście lub wyjazd nie przedłuży.Jak była mniejsza to zabierałam jeszcze deserek lub owoce w słoiczku. Wychodzi z reguły po obiedzie więc to dla niej w pewnym sensie deser Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 20:16 Nic nie zabieram, ale rano po odprowadzeniu starszej córki do przedszkola często zachodzimy do sklepu i mu jakąś bułkę kupię. Ale to wynika z tego, że bardzo często z wyjściem z domu wyrabiamy się na styk, syn w dodatku lubi walnąć kupę tuż przed wyjściem, a tu muszę naszykować siebie, córkę, syna, no i często maluch wychodzi bez śniadania. Niby odprowadzenie córki i powrót do domu trwa tylko 40 minut, no, ale jakoś to nie bardzo, żeby dzieciak nic nie jadł. Odpowiedz Link Zgłoś
boss285 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 21:33 picie ,banana,chrupki kukurydziane ,marchewkę w łapke dostanie aby kciuka nie ssała,biszkopty Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 21:36 Małą butelkę wody, paluszki ew. banan lub Lu petitki. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Jakie przysmaki na spacer? 23.04.10, 13:39 O fajnie, że jest ktoś kto ma podobnie jak ja Też nie zawsze wyrabiam się by dzieci coś zjadły rano, tj. jak zjedzą samego danonka to raczej najedzone nie są. Córka idzie do przedszkola, dostanie tam jeść a synek? I często jest ta buła w sklepie kupiona i syn zajada, nawet zakupy mogę zrobić i dopiero w domu szykuję śniadanie, tak jakby już drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
frestre Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 21:45 zimą - nic bo spacery krótsze ale poza w/w porą roku wychodzimy na dłuuuugie spacery i wtedy : -obwarzanki -biszkopty -krążki ryżowe -paluszki juniorki -flipsy -żurawina, rodzynki, suszone morele (eco-bez siarki w pudełeczku naprzemiennie oczywiście nie wszystko naraz Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 21:46 Nic. Jemy w domu, barze, restauracji i podobnych miejscach. Na spacerze... spacerujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:02 Picie. Banany, kawałki marchewki, jabłka, sezonowe owoce. Bułki lub kawałki pizzy własnej roboty. Na dłuższe, całodzienne, względnie półdzienne wypady (np. w czasie wakacji) - kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:05 W zeszłym roku jak synek był jeszcze nie chodzacy, to pałaszował chrupki kukurydziane, paluszki, jakieś ciastko,no i picie zawsze miałam. Teraz ma prawie 2 lata i dzisiaj wzięłam chrupki na spacer, lecz synek wszystko po drodze dotykał, więc mu ich nie dałam. Mój uwielbia lizaki i jak jedzie w wózku, to sobie podjada, ale jak na nogach i ręce brudne to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:13 agar2208 napisała: > Teraz ma prawie 2 lata i dzisiaj wzięłam chrupki na spacer, lecz synek wszystko > po drodze dotykał, więc mu ich nie dałam. Na tę okoliczność polecam mokre chusteczki Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 23:32 Synek latał po parku, gdzie chodzą psy, zrywał kwiatki dotykał latarni, zbierał kamienia itp., wiec w/g mnie chusteczki mokre nie załatwią sprawy. Chusteczki zawsze mamy na spacerze, ale bo takim szaleństwie w parku i dotykaniu wszystkiego tylko rozmarzą ten bród. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 09:17 Kurcze. W przypadku kupy w pieluszce załatwiają sprawę a w przypadku brudnych rąk nie? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 11:59 Pupą dziecko nie je, a rączkami tak. Co innego na placu zabaw, gdzie teren jest zamknięty i np psy nie mają tam wstępu. A co innego park, gdzie psy się załatwiają. Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 21:55 Nic. W weekend do lasu banana i wodę do picia. Odpowiedz Link Zgłoś
ebe31 Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:10 U nas woda w bidonie i nieśmiertelna buła ( z tych wspaniałych, syntetycznych i gniotowatych paczkowanych bułek tzw. mlecznych lub z czekoladą - syn je uwielbia), czasem jabłko lub paluszki. W okresie niemowlęcym królowały chrupki kukurydziane. Przekąska na spacerze pomaga czasem spacyfikowac małego i usadzić w wózku w celu obrania kierunku "dom" Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Jakie przysmaki na spacer? 20.04.10, 22:17 nie biore niczego. gdy idziemy do sklepu po drodze, dziecko mowi, ze jest glodne i pokazuje, co mu kupic do jedzenia. wczoraj np byl to banan a dzis zwykla bulka. Odpowiedz Link Zgłoś
yagnik Re: 20.04.10, 23:12 Zwykle zabieram banana, sok i kanapkę. Ale moje spacery trwają do 5h więc muszę coś ze sobą mieć żeby dziecko wytrzymało do obiadu np. Na krótsze spacery w tyg (plac zabaw) po wyjściu z przedszkola zabieram chrupki ryżowe albo banana i obowiązkowo coś do picia bo jak dziecko pobiega to bardzo chce mu się pić. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 00:29 Ja biorę wałówę, bo jak nie wezmę to muszę na gwałt kupić coś gdzieś genialny wynalazek to placki -na słodko, na ostro -na "jedzeniu" któraś z dziewczym podała przepis, że w placki, taki "niby naleśniki" można wtrynić "obiad w pigułce" -np ryż, mięso, marchew - w sumie obojętne co, bo robiłam z papryką, brokułami z czosnkiem aromatyzowane rozmaitymi ziołami, cebulką- od siebie czasem sypnę mozzarellą - też dobre danie kolacyjne. Na słodko -z owocami, różnymi mąkami lub płatkami czy mielonymi orzechami/migdałami. Naleśniczki smażę na teflonie, więc nie są tłuste i nie muszą być ciepłe. Na bliższe wyjścia są fajne chrupki czy jakieś ciasteczka(brałam np owsiane lub biszkopty), ale tym się nie naje - zje i krzyczy o konkretniejsze mniam-mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 02:23 nic do jedzenia, jak jest gorąco a spacer dalej od domu to picie (wodę). Często bawimy się w okolicy domu, w ogrodzie albo na pobliskim placu zabaw więc nie ma potrzeby zabierania czegokolwiek. Czasem latem poznajemy smaki natury i córka zje listek szczawiu czy kilka dziko rosnących wiśni, poziomek, jeżyn - takie mam okolice Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 03:28 Na krotki spacer nic, na dluzszy jakis owoc (jablko, gruszka, winogrona, etc.) i jakies warzywo (marchewka, ogorek, papryka). Jesli wychodzimy na dluzej (powyzej 3 godzin) robie tez jakies kanapki. Do picia woda. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 07:19 Jak długi spacer,czy pobyt poza domem, to biorę po prostu jego drugie śniadanie: banana, drożdzówkę, bułkę i jemy w plenerze, a ostanio kupiłam mu nawet frytki. Zabieram też: picie, mokre chusteczki, kocyk na jakieś posiedzenie na trawce, komplet zapasowego ubrania na nieprzewidziane wypadki - to mam na stałe zapakowane w torbie przy wózku. Chodzę na naprawdę dłuuugie wycieczki, w różne miejsca, uwielbiamy je,jedzenie i picie musimy mieć przy sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
dopajanie_dzieci Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 10:27 Jeżeli spacer jest krótki warto wziąć coś do jedzenia - owoc, przecier warzywny w słoiczku lub biszkopciki dla dzieci. Można również wziąć ciepłą wodę w termosie lub torbie termoizolacyjnej i na jej bazie sporządzić mieszankę. Należy pamiętać, by do picia mieć obowiązkowo pod ręką wodę - przedłużający się spacer, szczególnie gdy jest ciepło może prowadzić do odwodnienia. Na spacerze dobrze sprawdzi się więc woda butelkowana dla niemowląt, np. Mama i ja, która można podawać bez konieczności wcześniejszego przegotowywania. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 15:54 czy ty przepraszam kojarzysz ze to forum małe dziecko a nie niemowlę? Mam 4 latkowi brać przeciery w słoiczku i wodę w termosie???? Zwłaszcza zimą, jesienią czy wczesną wiosną?? Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 10:46 - owoce: np. banana, jablko, gruszke, melona itp. - chrupki kukurydziane, biszkopty, wafle ryzowe itp. - muffinki: z jagodami, z malinami, z bananem, z szynka - kanapki najrozniejsze - czasem jakas bule drozdzowa - jogurt, serek homogenizowany - czasem zatrzymujemy sie w jakiejs knajpce na obiad Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 12:10 Nic, bo mam niejadka i nie karmię go między posiłkami. Wychodzimy po II śniadaniu, wracamy na obiad i ew. wychodzimy znów po obiedzie, wracamy na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann a na brudne ręce 21.04.10, 12:44 polecam żele do mycia rąk na sucho bez wody. Czyszczą genialnie i mają własnie działanie sterylizujące, kórych zwykłe chusteczki nie mają Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: jakiś link? 22.04.10, 20:57 no, właśnie, nawet reklamy w polskiej tv widziałam lub www.nokaut.pl/dezynfekcja/manusan-z-pompka-plyn-dezynfekujacy-do-rak-500ml.html piszą, że chirurgicznie czyści, ale to na jedno wychodzi. Ja w Irlandii mieszkam i tu w zwiazku ze świńską grypa pojawiło sie mnóstwo takich preparatów, również w formie sterylnych chusteczek może popytaj w aptece. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jakie przysmaki na spacer? 21.04.10, 13:04 Kalarepkę w kawałkach, marchewkę, jabłko. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 09:39 oczywiście że nic. I bardzo mnie zniesmaczają akcje jakie widzę na placu zabaw kiedy dziecko siedzi na zjeżdżalni a babcia (bo to przeważnie one to robią) leci ze słoikiem z zupą i wciska łyżkę przy każdym zjeździe. Żenada...Pomojam fakt jak smaczna jest zimna zupa. Chyba dziecko może wytrzymać te 3 godz bez jedzenia i picia podczas spaceru. Żele do dezynfekcji rąk są w rossmanie ze 3 rodzaje. Od 5 do 10 zł kosztują Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 10:47 Jakos nikt z wypowiadajacyh sie w watku o zadnej zupie nic nie pisal, a dlaczego niezabieranie owocow czy kanapek mialoby byc oczywiste to nie wiem. Czy zniesmacza Cie rowniez dziecko jedzace jablko lub kanapke? Niektorzy wychodza na dluzej niz 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
patysia00 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 11:01 oj ktoś coś pisał o jakiś daniach My na spacery zabieramy banana i picie. Czasami zje, czasami nie, ale zawsze wypije Po drodze kupujemy chrupki kukurydziane. Dla mnie to też trochę dziwne, żeby zapierać jakieś obiadki na spacery (a robią tak niektórzy) i karmią zimnymi, niesmacznymi posiłkami... Co innego owoc, warzywo, albo kanapka na podwieczorek. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 11:34 niestety pisał już ktoś: ''Czasem nawet zabieram ze sobą normalne danie obiadowe i Mała sobie w plenerze pałaszuje. Dziś miałam ze sobą placki z mąki kukurydzianej i żółtka. '' Wyobrażasz sobie jak np Ty jesz w kwietniu obiad ze słoika na ulicy? Ja osobiście codziennie widuję troskliwe babunie ze słoikami z domowym jedzeniem na ulicy, dziecko biega, albo siedzi w piaskownicy a babunia myk łyżkę do buzi. Dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
girasole01 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 18:56 Wiesz, zalezy jeszcze co dla kogo oznacza "normalne danie" - takie placki to mozna zjesc i na zimno. Ale rozumiem o co Ci chodzi, ja bym obiadu na zimno i w biegu nie jadla i dziecku tez bym nie dala. Tylko napisalas wczesniej, ze "oczywiscie" nic na spacer nie bierzesz i myslalam, ze masz tez cos przeciwko jedzeniu owocow w terenie Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 13:29 Nika, z tą zupą to szok normalnie... Ale nie wiem czemu piszesz "oczywiście" - dzieci mają róznie z jedzeniem, np. moja córka jadłaby co chwilę, ale za wiele jej nie wejdzie. Nie liczę na solidne śniadanie przed spacerem, bo ona tak nie je i już. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoliwki08 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 10:45 Ja zazwyczaj biorę chrupki kukurydziane lub pół bułeczki Młoda je tylko w wózku bo jak biega to nie ma czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Moje dzieci jedzą w domu przy stole. n/t 22.04.10, 13:10 A dla czego zabierane obiadki mają być niby zimne?? Przecież są specjalne termosy. My taki mamy, na spacery wprawdzie nie zabieramy, ale w lecie na baseny, czy na jakiś wyjazd jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mikas73 Re: Moje dzieci jedzą w domu przy stole. n/t 22.04.10, 13:51 A ja moim urządzam czasem piknik w plenerze i strasznie to lubią. Nawet hrabiny na trawie jadały i kłopotów z brakiem stołów nie zgłaszały. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Pytanie dotyczyło spaceru 22.04.10, 19:59 a nie pikniku, kempingu, wyjazdu na plażę na cały dzień ani podobnych. Hrabiny to i bez łazienki żyły i co w zw. z tym? Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Ależ Wy jesteście konserwatystki;) 22.04.10, 14:02 Ale jaja to już zupy nie mozna, bo ludzie są oburzeni...a moja rok temu jadła na placu zabaw i zupkę i musli i ze serek ze słoika(a najczęściej w ciągu jednego pobytu wszstko wymienione plus kilka chrupek i ciastek) i z opakowania- a nie wiedziałam, ze obrażam społeczne uczucia , dobrze, że nikt na forum o mnie nie napisał Jakby teraz miała taką częstotliwośc żarcia jak wtedy to też bym brała wyżej wym wiktuały i teraz juz świadomie gorszyła. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Ależ Wy jesteście konserwatystki;) 22.04.10, 17:46 A moja jada zupy tylko zimne bo takie jej smakują. Jak dawałam ciepłą to wybrzydzała póki zupa nie wystygła. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia1975 Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 14:09 moja corka 2,5 r rano ma "słaby"apetyt, wiec zabieram jej zawsze na spacer( chodzimy przed drzemka do 3godzin)"drugie sniadanie" albo bułeczkę maslana, pokrojone jabłka, gruszke, kiwi w pojemniczku, naleśniki, placki z twarożku z jabłkiem(rano wstaje i smaże bez tłuszczu śweże swojskie)racuszki itd-córka jest z tych "mącznych" dzieci, biszkopty, jogurcik do picia, chrupki kuk. Czasami jak spacer jest krótki to nie bierzemy nic ale ona w sklepie zawsze dopomina sie o sucha bułkę no i zawsze mamy wode lub inne picie, co do czystosci rączek- nawilżane chusteczki nie są "zacięzkie" wiec mamy je zawsze w plecaczku i bez przesady...sterylność czasami nie wychodzi na zdrowie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_laczynska Re: Jakie przysmaki na spacer? 22.04.10, 14:55 Zabierać to nic, ale po drodze jest piekarnia. Z dobrymi świeżymi bułami. Odpowiedz Link Zgłoś