Dodaj do ulubionych

Obiad dla wegetarianow?

27.02.04, 14:17
Zaprosilam znajomych na obiad w niedziele. Wiem ze sa wegetarianami. Brak mi
pomyslu co powinnam przygotowac.
Czy moglybyscie mi cos podpowiedziec.
Dodam ze juz robilam im pierogi z grzybami, pieczarki w ciescie, zapiekanke
warzywna, krokiety z grzybami i pomysly mi sie zkonczyly.

Dziekuje i pozdrawiam
Ewa mama Mikolaja
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10374473drawiam
Obserwuj wątek
    • m.nataszy Re: Obiad dla wegetarianow? 27.02.04, 14:25
      ryż z duszonymi warzywami a do tego jakas świerza sałatka, naleśniki ze
      szpinakiem pychota, nie wiem czy jedzą jajka? my z mężem nie jemy więc robię
      wszystkie potrawy bez, naleśniki bez jajka wychodzą jak z jajkiem. możesz
      zrobić kotlety sojowe, lub gulasz z granulatem sojowym i warzywami. możesz
      wykorzystać kasze. słowem pomysłów jest wiele. zupa na wywarze warzynym - do
      wyboru do koloru.
      • ewamiki Re: Obiad dla wegetarianow? 27.02.04, 15:20
        M.nataszy
        Czy moglabys podac przepis na ryz dyszony z warzywami i kotlety sojowe?
        Z gory dziekuje Ewa
        • m.nataszy Re: Obiad dla wegetarianow? 27.02.04, 16:59
          jeśli chodzi o kotlety sojowe to możesz kupić gotowe a przepis jest podany na
          opakowaniu.
          przepis na wykonanie własnoręczne: soje moczy się (24h), potem mieli, następnie
          solę, dodaje majranek, pieprz, bazylię, trochę mąki ziemniaczanej, wody, trochę
          oleju, bułka tarta, mieszam i robie kotlety - potem na patelnie. przyprawy
          dodawaj zgodnie ze swoim uznaniem. można wykorzystać cebulkę i zmielić z soja.

jeśli chodzi o ryż - ja stosuję mieszankę dzikiego z białymn (gotuje z liściem
          laurowym i zielem angielskim i oczywiście solą - lepszy samk), w tym samym
          czasie z powodu zimy wykorzystuję mrożonkę warzywną (najlepiej jak jest dużo
          różnych warzyw)na głebokiej patelni, wrzucam na olej, po ok 5 min dodaje wody
          (nie dużo, chodzi o to aby warzywa zrobiły sie miękkie a woda odparowała) i
          duszę, kiedy warzywa są miękkie dodaje sól, pieprz ziołowy, kurkumę, imbir,
          paprykę i inne przyprawy (ale to kwestia gustu), dodaję ugotowany odcedzony
          ryż, wszystko mieszam jeśli trzeba doprawiam i leciutko jeszcze podduszam.
          jesli chodzi o ryż jeżeli nie chcesz podawać ryżu dzikiego to gotuj biały z
          dodatkiem kurkumy - będzie żółty - potrawa nabierze koloru i smakusmile
          mam nadzieje, że ci pomogłam
          jezeli jeszcze cos ci potrzeba to słucham
          pozdrawiam i powodzenia w kuchni wegetariańskiej
          • gagarin3 Dla wegetarian... 01.03.04, 09:30
            A ja proponuję tradycyne rzeczy: łazanki z kapustą i grzybami, naleśniki ze serem ozdobione kleksami z bitej śmietany i plasterkami owoców (o ile jedzą nabiał...). Bardzo dobre są kotleciki z kalafiora, tyle, że nie można teraz dostać świeżego. Z mrożonego chyba też można... Ugotować kalafiora na półtwardo, a następnie rozdrobnić go widelcem, tak żeby powstała jednolita masa i dalej postępować, jak z mielonymi kotletami. Można podawać z surówką, ryżem. Pycha! Zresztą podobne kotleciki można przyrządzać z innych warzyw... Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka