Dodaj do ulubionych

nie chce owoców

23.09.10, 10:22
moja córeczka kończy dzisiaj 5 miesięcy. Od grubo ponad miesiąca dostaje owoce ze słoiczka. Już prawie wszystkie jadła i kiedyś je uwielbiała. Od 3 tygodni je także obiadki. Teraz coś jej sie pozmieniało i cięzko mi w nią wcisnąć pół słoiczka owoców. NAjpierw z niechęcią je parę łyżeczek a później się krzywi, płacze i zaciska buziaka. Po kilku próbach stwierdziliśmy z mężem, że może są dla niej za rzadkie. Obiadki wsuwa z wielką chęcią nawet szpinak, a one są troszkę gęściejsze. Więc zrobiłam szybko troszkę kaszki i jej włożyłam do tych owoców wtedy zjadała do końca. Czy to możliwe, że nie chce jeść bo jej konsystencja nie odpowiada? Nie chce dawać jej kaszki bo jest duża, co mogę jeszcze zrobić? Miałyście podobne sytuacje? Pomóżcie proszęsmile
Obserwuj wątek
    • kina82 Re: nie chce owoców 24.09.10, 15:52
      mój syn od początku nie chciał jeść papek takich gładkich jak musztarda i takich rzadkich, co innego jak dostał np. miękkiego banana do ręki czy brzoskwinię, to sobie pomemłał i zjadł. On zawsze lubił bardziej grudkowe - dorosle jedzenie.
      Owoce słoikowe możesz zagęszczać kleikiem ryżowym (jest bez cukru). Możesz dodawać do kaszki owoce, możesz zamiast kaszki podawać kleik ryżowy z owocami (wtedy więcej kleiku a mniej owoców), wtedy będzie w wersji light. Możesz podawać też soki, żeby pokryć zapotrzebowanie na owoce. A poza tym to wyluzuj troszkę. Mój syn ma prawie 2 latka i od pół roku odmawia każdych owoców do jedzenia! Pije więc soki przecierowe i to mu przechodzi. A ostatnio sukces - zjadł pół banana, więc liczę na to, że zaczyna wracać do normy.
      • mama_vinca Re: nie chce owoców 24.09.10, 16:05
        Zrob jej przerwe od owocow na jakis tydzien a pozniej ponow probe. moze daj jej do raczki jablko, banana, gruszke lub jakis inny swiezy owoc?
    • bzibulinka Re: nie chce owoców 24.09.10, 17:12
      dzieki dziewczyny za radysmile Ale taki małym, niesiedzącym dzidziuchom można dawać tak owoce w całości do łapki? Ona nie ma ani jednego pniaczkauncertain a jak kawałek w jakiś sposób odłamie to się nie zakrztusi?
      • mama_vinca Re: nie chce owoców 24.09.10, 18:36
        Fakt, jak nie ma ani jednego zeba to jablka nie poskrobie. Sprobuj moze z bananem albo bardzo miekka gruszka?Moze jagody, maliny?Moze zetrzyj swieze jablko na tarce?
        Zakrztusic moze sie wszystkim. Trzeba jedzace dziecko obserwowac i w razie zakrztuszenia wiedziec jak postepowac.Moje dziecko nigdy sie nie zakrztusilo ale trzeba uwazac na takie maluchy.
        • kina82 Re: nie chce owoców 27.09.10, 09:38
          a jak będzie mieć rok i ani jednego zęba (to sytuacje dosyć częste) to też będzie tylko papki jeść?
          Mój jadł grudkowe jedzenie praktycznie od początku bo nie chciał papek.
          Są takie specjalne gryzaki do padawania pokarmów (np. firmy Nuby), wkładasz owoce lub warzywa w taką siateczkę na trzonku i dajesz do łapki, dziecko wysysa i zjada. Nie zakrztusi się. Nawet jabłko tak dawałam, a schłodzone jabłko super działało na ząbkowanie.
          • karro80 Re: nie chce owoców 28.09.10, 12:26
            A to prawda, zeby nie sa potrzebne do jedzenia np kanapki z wędliną, gotowanego brokuła, czy ciastka dzieciowego, bez żadnych gryzaków.
            dzieć z przeczulica przełyku i refluksem -jak ona się nauczyła(choć rzyg i dławienie się i tak mielismy na porządku dzinenym) to zdrowe też się naumie.

Aha i w iwększosci przypadków dzieci lepeij dają sobie radę i mniej sie krztuszą kiedy daje się do łapki cały produkt, a nie mama dzieli na kawałki -zresztą jest taka teoria neurologopedycznawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka