Dodaj do ulubionych

Od kiedy chrupki?

22.12.10, 09:04
Od kiedy można dawać niemowlakowi chrupki kukurydziane?
Obserwuj wątek
    • bzibulinka Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 10:18
      od 6-tego miesiąca. Najlepiej żeby dzidzuch siedziałwink
      https://www.suwaczki.com/tickers/rolog7rfbc2il6uw.png
    • gemmi18 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 10:26
      Ja też pierwsze dałam ok. 6. miesiąca. Tylko musisz być wtedy przy dziecku, bo może się zakrztusić. Ja kupowałam takie bez soli, flipsy ją mają. Albo wafle ryżowe bez soli, z Kupca są.
      • annnia5 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 10:34
        Ja kupowałam takie pałeczki kukurydziane w Carfurze, bez glutenu. Za 1,08! Wcina az sie uszy trzesą smile A ile dziennie mozna dawac dziecku tych chrupek?
        • gemmi18 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 10:46
          Nie ma żadnych ograniczeń, ale trzeba zachować zdrowy rozsądek, jak przy każdym innym jedzeniu. Takie chrupki są dosyć syte i kaloryczne, moja córka zjada, ile chce, ale w ciągu dnia nie więcej niż 2 takie chrupki (pałeczki o długości ok. 15 cm). Ja wolę jej dawać wafle ryżowe, bo po kukurydzianych natychmiast robi kupę.
    • misia_matysia Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 11:02
      Wybaczcie ale nie rozumiem fenomenu chrupek. Nie lepiej dać banana albo marchewkę?
      A odpowiadając na pytanie od kiedy można podawać chrupki - odkad dziecko siedzi i mamy pewność, że nie zakrztusi się jedzac. I oczywiście jak już posmakowało innego jedzenia niż mleko.
      • annnia5 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 11:10
        Ooo... Mój Kubus zjada 5 dziennie uncertain do poprzedniczki: marchewke tez Mu daję, a banana nie możemy, bo ma uczulenie sad wafle ryzowe Mu nie podchodzą choc też próbuję. Miłam problem bo nie chciał jeść jedzenia z grudkami, tylko takie papkowate. Odkad wcina chrupki, je tez grudkowate jedzenie, bo nauczył sie gryzc dzięki chrupkom smile Tez wczesniej myslała, po co dawac i myslałam, ze nie bede dawać, ale ma taka frajde przy tym smile
        • mala-mila Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 12:38
          jak się objawia uczulenie na banana??
          nie wpadłam na to że może uczulać, a szukam czegoś właśnie w diecie młodego co go uczula
          • annnia5 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 13:37
            suche szorstkie czerwone policzki. U nas jest AZS i jak zje banana to własnie sie uwidacznia. I jestem ostrożna z rozszerzaniem sad
            • mala-mila Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 13:56
              no u nas to samo
              a myślałam że to tylko od nabiału może być
              napisz proszę co jeszcze uczula twoje dziecko? bo nabiał jest jakby oczywisty ale o bananie w życiu bym nie pomyślała
              • annnia5 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 14:01
                Wiesz.. jest na Bebilonie Pepti, jogurtow ani innego nabiału mu nier dawałam jeszcze bo sie boję sad Póki co to banan. Myslałam, ze zółtko też, ale nie. A u Was na co uczulenie?
                • mala-mila Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 18:16
                  mój też na bebilonie peptismile jajko dałam mu 2 dni temu pierwszy raz i d...a blada za przeproszeniem - od razu poliki czerwone. Nawet kropelkę śmietany w zupie "odchorował". Nie próbowałam z innym nabiałem, zresztą w tym wieku nie bardzo jest w czym wybierać.
          • ka_sowa Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 23:11
            a u mojej córki uczulenie na banana objawiało się krostkami koło pępka. Co więcej uczulona była tylko na świeżego banana, banany ze słoika mogła wcinać bez przeszkód.
      • gemmi18 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 11:13
        A dlaczego nie dać chrupek zamiast banana? Jednego dnia to, innego to. Co tu jest do rozumienia?
        • annnia5 Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 11:23
          Jakbym mogła to bym dała i banana sad
          Ale Kubus ma AZS i po bananie policzki robia sę suche i czerwone sad Póki co nie jemy bananów! o
        • misia_matysia Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 11:55
          Do rozumienia jest tyle, że to jest taki fast food dla niemowlaka. Tego nie potrafię zrozumieć, że można podawać zapychacz zamiast wartościowych przegryzek. Od razu napiszę, że nie mam zamiaru atakować nikogo że podaje chrupki bo zaraz na mnie wskoczycie.
          • cherry_cola Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 12:30
            Podanie chrupka i banana wymaga tyle samo czasu, natomiast jeżeli chodzi o wartość odżywczą, to daleko chrupkom do frytek. Mąka kukurydziana i tyle. Tak samo, jak ziemniaczana w kiesielku i pszenna w zupie. To samo wafle ryżowe, czysty, preparowany ryż. Ale wiem, o co Ci chodziwink. Jednak po przeanalizowaniu sobie tego, nie stwierdziłam żadnych przeciwwskazań, to nie to samo co chipsy.
      • bzibulinka Re: Od kiedy chrupki? 22.12.10, 13:34
        Po pierwsze banan a już zwłaszcza marchewka nie rozpuszczą sie tak łatwo w buzi jak chrupek kukurydziany. Nasza dzidzia naukę gryzienia i rzucia rozpoczęła na chrupkach którymi nie jest tak łatwo się zkarztusić jak kawałkiem marchewki (chyba, że jest totalnie rozgotowana). A po drugie to koleżanka pyta od kidey chrupki a nie o poradę co podac dzieckuwink pzdr
        https://www.suwaczki.com/tickers/rolog7rfbc2il6uw.png
        • inesska-pinezka Re: Od kiedy chrupki? 23.12.10, 10:30
          My podawalismy od 6 miesiąca, łamałam na mniejsze kawałeczki i wkładałam małej do buzi. Od razu załapała, ze trzeba to pomielićwink
      • julka1967a Re: Od kiedy chrupki? 27.12.10, 16:25
        Moja znajomo adoptowała 3 letnie dziecko, które ma bardzo duże problemy z wymową. Logopeda stwierdził, że to wina słabo rozwiniętej żuchwy. W domu dziecka (a dziecko to było tam od urodzenia) karmiono go wyłącznie papkami i brak twardych pokarmów okazał się przyczyną problemów z wymową. Dlatego sama choć panicznie boję się zakrztuszenia powoli wprowadzam twardsze rzeczy do gryzienia. Na razie biszkopcik dziennie zjada, ale myślę też o chrupkach.
    • lianis Re: Od kiedy chrupki? 23.12.10, 20:05
      pierwszy podalam po 7 mies, wczesniej nie widzialam potrzeby, nie karmie dziecka pomiedzy posilkami wiec w sumie nie mam kiedy dawac takich chrupek.
    • blanus2202 Re: Od kiedy chrupki? 23.12.10, 22:12
      A ja pierwszego dałam pociumkać około 4mc! Mysle ze super nauczyło ją to samodzielnego gryzienia,a nie łykania.
    • gragra81 Re: Od kiedy chrupki? 27.12.10, 13:21
      Ja mojemu synkowi daję chrupki od 6 miesiąca, ale za bardzo za nimi nie przepada, raczej sie nimi bawi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka