Dodaj do ulubionych

deser z czerwonych porzeczek

26.12.10, 21:58
Mam takie pytanko... czy ktoś podawał dziecku czerwone porzeczki? Mam trochę zamrożonych i chciałabym dać dziecku (9 m-cy), zawsze to odskocznia od tych słoiczków. Nie wiem tylko jak je przyrządzić. Surowe? Ugotować? Kompot? Pewnie będą kwaśne, więc dosłodzić???
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: deser z czerwonych porzeczek 27.12.10, 14:18
      Mój Synek trochę starszy więc ja mu robię koktajl (miksuję porzeczki z kefirem, zsiadłym mlekiem trochę cukru i pychotka!).
      Możesz rozgotować na paćkę i zrobić z tego kisiel na przykład, albo po prostu rozdrobnić (nie wiem jakie konsystencje jada Twoje dziecko) i ja bym dodała jednak odrobinę cukru bo to kwaśne...
      • joalma Re: deser z czerwonych porzeczek 27.12.10, 14:36
        czerwonych akurat nie dawałam ale czarne akurat moje dziecko (7 m-cy) uwielbia, daję w całości (kuleczki bez ogonków czy gałązek) rozmrożone, bez żadnych dodatków. wykrzywia się niemiłosiernie przy tym ale dzielnie wcina wink na raz zjada jakieś 8-10 sztuk, zagryza domowym chlebkiem. w kompocie z jabłek też lubi.
    • anetdar Re: deser z czerwonych porzeczek 27.12.10, 16:17
      Ja zamiast cukru dodaję trochę banana. Porzeczek nie dawałam bo nie wpadłam na to by zamrozić ale maliny były kwaskowate więc zmiskowałam z bananem i było ok. Generalnie wszystkie kwaśne owoce tak dosładzamsmile
      • aniasamosia Re: deser z czerwonych porzeczek 27.12.10, 21:21
        Świetny pomysł z tym bananem. Jutro spróbuję podać małemu. Dziękuje Wam za rady.
    • midi321 Re: deser z czerwonych porzeczek 27.12.10, 22:52
      Dosładzam rodzynkami,morelami lub daktylami uprzednio namoczonymi na noc razem to wszystko chwile gotuje i przecieram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka