14.01.11, 17:35
Moja córka ma prawie 7 miesięcy, czy mogę zacząć dawać jej Danonki?

hehe żartowałam tongue_out

A na serio, to kupiłam wczoraj danonka, żeby zobaczyć, czy to faktycznie taki ulep, jak mówią i... nie dziwię się, że dzieci uzależniają się od słodkiego. Strasznie toto lukrowate, z etykiety wynika, że kubeczek 80g ma więcej cukru niż 350g jogurtu naturalnego (10x więcej), ponadto truskawkowa wersja zawiera koszenilę (E120). Mnie to tam nie bulwersuje, bo dziecku tego dawać nie zamierzam, tylko zastanawia mnie fakt skuteczności reklam Danona. Wiele matek mówi, że nie ulega reklamom, ale w wątkach dotyczących wprowadzenia jogurtu czytam bardzo często, że niemowlaki jedza już danio, danonki. W czym Danon jest lepszy od innych marek? A jeszcze bardziej zdziwiło mnie zdanie, że "lepiej danonka, niż jogurt naturalny" surprised Co takiego jest w tych reklamach, że tak przepierają mózgi?
Obserwuj wątek
    • emma6666 Re: Danonki 14.01.11, 17:48
      po prostu ludzie myślą że jak coś jest dla dzieci to musi być dobre i można ślepo zaufać.
      Tym bardziej że firma znana i porządna.

Tak samo jest z wieloma rzeczami, wisiadełkami (przecież babybjorn za tyle kasy nie może być zły), chodzikami, fotelikami samochodowymi bez crash testów.
      • douglas.beauty Najogolniej rzecz ujmujac:-) 14.01.11, 18:27
        Co takiego jest w reklamach, ze piora mozgi?

Hmm...czytalam fajny tekst socjologa zajmujacego sie analizowaniem rynku - z tekstu wynika,ze poniewaz w Polsce ( i ogolnie w bloku panstw postkomunistycznych) reklama jest zjawiskiem nowym ( w porownaniu z zachodem Europy) wiec mnostwo ludzi nadal jeszcze utozsamia reklame z informacja.
        Tylko czas ( i edukacja) to zmienismile
        • malazabka.de Re: Najogolniej rzecz ujmujac:-) 14.01.11, 19:53
          hmmmm.....
          ja mieszkam w Niemczech (z dala od bylego DDRu) i tez slysze, ze Fruchtzwerg (odpowiednik danonka) jest taki super, bo zawiera wapn i wit. D albo, ze parowki sa zdrowe, to samo jesli chodzi o nutelle, knoppersy, milchschnitte, nim2 itd....
          ...rece opadaja...
          ...niedlugo dorzuca do coli wit C i bedzie lekarstwem na grype...

a jeszcze bardziej rozwala mnie reklama McDonalda z Heidi Klum i reszta Germany next top model...

Reklamy piora mozgi na calym swiecie!!!
    • miska_malcova Re: Danonki 14.01.11, 18:49
      to tak jak z mega słodkimi kubusiami sad
      Ja firmę Danone omijam szerokim łukiem. A synowi daję jogurt naturalny z owocami. Bez cukru. Smakuje, a jakże!
      • bweiher Re: Danonki 14.01.11, 19:19

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/472344,danone_klamal_ze_activia_jest_zdrowa_zaplaci_21_mln_dol_odszkodowania.html
        Ale co swoje sprzedali to ich. Tak samo z Danonkami.
        • miska_malcova Re: Danonki 14.01.11, 19:29
          Całe szczęście świadomość konsumencka w Polsce rośnie z roku na rok i coraz trudniej jest nabrać klientów, ale niestety ciągle się to dzieje. Polecam czytanie etykiet i myślenie smile
          • jombusiowa Re: Danonki 14.01.11, 20:01
            Dla części społeczeństwa to co w reklamie jest dobre-choć w rozmowie oczywiście powiedzą,że reklamom nie można wierzyć-ale to tylko ot tak sobie.
            Sama widzę po rodzinie męża, jak reklama na nich działa-dla nich danonki itd to jest coś extra, zdrowego i najlepsze dla dziecka.Tak samo jupiki i inny syf-bo wystarczy,że ma nazę sugerującą,że to coś dla dzieci-więc musi być dobre.
            Ja zawsze czytam etykiety produktów które kupuję-czy to dla mnie,czy dla dziecka-stąd nie reaguję aż takim zdziwieniem,że tu czy tu jest MOM czy inne świństwo-oczywiście że jest-trzeba czytać etykiety a nie ślepo kupować.
            • erba Re: Danonki 14.01.11, 21:04
              jombusiowa napisała:

> wystarczy,że ma nazę sugerującą,że to coś dla dzieci-więc musi być dobre.
              To myślisz, że są ludzie którzy dają nimm2 jako witaminy?
              • malazabka.de Re: Danonki 14.01.11, 21:36
                sa tacy, chodz trudno w to uwierzyc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka