Dodaj do ulubionych

Murzynek - poproszę o dobry przepis

26.02.11, 21:47
Witam. Może któraś e-mama będzie uprzejma podzielić się sprawdzonym przepisem? Jestem beznadziejna w pieczeniu, ale tak za mną chodzi od dłuższego czasu murzynek. Nie znoszę ciast z cukierni, więc może coś mi się uda w końcu upiec. Tylko bardzo proszę o czas pieczenia, temperaturę i czy piec tylko od dołu, czy i od góry? W zamian mogę przekazać sprawdzony przepis na faworki, które o dziwo mi wychodzą super. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • askastar prosze 26.02.11, 22:05
      A to mój przepis na murzynka grinning smiley

Składniki
      masa:
      - 1,5 szkl. cukru
      - 0,5 szkl. mleka
      - 1 kostka masła (250 g)
      - 3 łyżki ciemnego kakao
      - pół tabliczki ciemnej czekolady 70%
      ciasto:
      - 2 szkl. mąki
      - 4 żółtka
      - 1 proszek do pieczenia
      - piana z 2 białek
      - ewentualnie bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa kandyzowana, wiśnie kandyzowane)

Murzynek najlepszy- przepis którego szukasz
      1. Masło rozpuścić, dodać cukier, mleko, kakao i aromat rumowy. Całość podgrzewać (nie gotować) stale mieszająć, aż cukier się całkiem rozpuści. Zdjąć z ognia. Odlać 1/2 szklanki masy do polania upieczonego ciasta.
      2. Żółtka połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masę kakaową, pamiętając by zostawić 1/2 szklanki do polania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ewentualnie dodać bakalie.
      3. Piecyk nagrzać. Podłużną formę nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.
      4. Z 2 białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 50 minut (ale najlepiej jest sprawdzać patyczkiem) w 190 stopniach.
      5. Po upieczeniu odczekać 10 min. i wyjąć ciasto z blachy i na jego bokach oraz górze pędzelkiem rozprowadzić pozostawione 1/2 szkl. polewy kakaowej. UWAGA!! Polewa ma być rzadka- musi trochę wsiąknąć w ciasto.

Ciasto jest PYCHA!! To najlepszy murzynek jakieg jadłam, jest baardzo czekoladowy a najlepsza jest ta polewa która z wierzchu tworzy lukrową polewę i lekko wsiąka w ciasto przez co staje się ono leciutko wilgotne i pyszne! Poza tym zawsze mi się udaje- trzeba tylko pamiętać żeby delikatnie mieszać ciasto z pianą i zaraz potem wstawić je do piecyka- nie czekać, bo piana opada. Żadko dodaję bakalie bo bez nich jest rewelacyjne ale jeżeli to rodzynki, skórkę pomarańczową i kandyzowane wisienki- raczej nie używam tu orzechów. A co do czasu pieczenia to ja piekę ok. 55 minut ale to zależy od kuchenki więc sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Jeśli ktoś lubi, może do ciasta dodać przyprawę do pierników- wyjdzie wtedy czekoladowy piernik. POLECAM SMACZNEGO!!!
    • aneta_mil Re: dzięki!! 26.02.11, 22:36
      Wielkie dzięki, przepis tak napisany, że chyba nawet ja to ogarnę. Tylko bardzo proszę o jeszcze jedną informację - w kuchence włączać tylko grzałkę dolną, czy i górną?
      • askastar Re: dzięki!! 27.02.11, 10:50
        na jakies 40 min dolna,na ostatnie 15 gorna,ale i tak kontroluj patyczkiem.
        smacznegosmile
        • konwalka Re: dzięki!! 27.02.11, 11:04
          ale poprawnie mówi się mały afroamerykanin big_grin
        • imasumak Re: dzięki!! 27.02.11, 11:06
          Robię prawie taki sam, tylko daje 6 jajek i wykorzystuję wszystkie białka na pianę smile
          • lukrecja34 Re: dzięki!! 27.02.11, 11:16
            mój murzynek wychodzi zawsze-nie ma opcji,żeby się nie udał i jest przepyszny big_grin
            -1 kostka margaryny
            -2 szklanki cukru
            -pół szklanki wody
            -kakao (na oko,ja daję sporo,kilka łyżek)
            To wszystko zagotowujemy i studzimy.
            Po wystudzeniu dodajemy:
            -2 szklanki mąki
            -4 żółtka
            -łyżeczkę proszku do pieczenia
            -cukier waniliowy
            -zapach (migdałowy np.)
            -bakalie (niekoniecznie)
            -na koniec pianę z 4 białek
            Formę smarujemy tłuszczem,wysypujemy bułką tartą (ja używam otrębów ale co komu smakuje) i pieczemy.Ja piekę w 180 st. ok. godziny,grzałką górną i dolną. Jeśli termoobiegiem to biorę ciut niższą temp. pieczenia.
            Piekłam tego murzynka setki razy i zawsze się udaje.Przy tym jest wilgotny,aromatyczny i bosko pyszny big_grin
            • imasumak Re: dzięki!! 27.02.11, 11:33
              Bo to jest klasyczny przepis na murzynka, pierwszy jaki się nauczyłam piec od mamy jeszcze jako nastolatka smile.
              Tylko, że mama dawała masło zamiast margaryny, mleko zamiast wody i po półtorej szklanki maki i cukru.
              Aha, jeszcze obowiązkowa starta skórka z cytryny smile
    • madame_zuzu Re: Murzynek - poproszę o dobry przepis 27.02.11, 11:38
      a ja do tego klasycznego ciasta dodaję jeszcze dzem wiśniowy/truskawkowy, tak ze 3-4 łyżki i dopiero w piec. Ciacho jest fajne, wilgotne
    • aneta_mil Re: Do askastar 27.02.11, 20:25
      Jeszcze raz dziękuję - murzynek udał się znakomity! Wyrośnięty, puszysty i w ogóle super - dzisiaj goście zajadali, więc mam obiektywną ocenę.
      Kiedy go robiłam, to powiem szczerze, byłam bardzo sceptyczna. Jak rozrabiałam żółtka z mąką, to nie widziałam szansy, żeby to się skleciło i powoli dodawałam tę masę kakaową (wystudzoną). No a wtedy to całkiem zwątpiłam, bo widziałam same grudki i takie gęste cholerstwo, że nawet długie miksowanie tego nie rozrobiło. Więc dowaliłam zrozpaczona pianę i do piekarnika. A tu taka niespodzianka. Tylko tak mnie to gryzie, czy faktycznie ta masa końcowa to ma mieć taką ciężką, grudkowatą konsystencję, bo aż mi się wierzyć nie chce w mój cud kulinarny. Pozdrawiam smile
      • marychna31 dzieki za watek! 27.02.11, 20:30
        też wykorzystamsmile mam w domu małego wielbiciela murzynkasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka