Dodaj do ulubionych

na pomoc - białka

23.04.11, 19:08
Z pieczenia mazurków zostało mi 10 (dziesięć) ugotowanych na twardo białek. Czy mozna coś z tym sensownego zrobić?
Obserwuj wątek
    • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:14
      Bezy i co się z nimi wiąże - tort bezowy. Tak robi moja szwagierka, jak zostają jej białka. Przepis znajdź w necie, ja jeszcze nie robiłam bezów.
      • arwena_11 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:15
        To są ugotowane białkasmile

do sałatki?
        • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:16
          Ugotowane? Z mazurków?
          • arwena_11 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:35
            Do kruchego ciasta, niektórzy dodają ugotowane zółtka
            • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:41
              Poczekajmy na odpowiedź autorkiwink
            • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:50
              Przepraszam, teraz doczytałam, że rzeczywiście chodzi o ugotowane białka. Ale ze mnie gapabig_grin
              • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:54
                Ze nie gorsza gapa - wręcz garkotłuk. Tak się skupiłam na zachowaniu nienaruszonych żołtych kuleczek - żeby sobie na nie popatrzeć przed przetarciem - że te białka po prostu zmasakrowałam. Gdybym je porządnie rozcięła, mogłabym czyms tam wypełnić, i byoby całkiem zabawne jedzenie. A tak -
                • myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57
                  dybym je porządnie rozcięła, mogłabym czyms tam
                  > wypełnić, i byoby całkiem zabawne jedzenie. A tak -

a tak zrób tak jak napisałm nizejsmile (wyzej - nigdy nie wiem gdzie moja odpowiedz w drzewku wyskoczywink)
                  • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:58
                    Tak tak, czytałam, tak zrobię smile
            • gacusia1 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:54
              To musi byc obrzydliwe w smaku !
              • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57
                Ja też tak uważam. Mojemu mężowi smakuje, a psu jeszcze bardziejwink
              • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57
                Ale co? Kruche ciasto z przetartym ugotowanym żółtkiem? Jest rewelacyjne, i to mówią wszyscy, którzy jedli.
                • gacusia1 A mnie sie na wymioty zbiera 23.04.11, 22:47
                  Bardzo lubie jajka ale jakos tak na mysl o mazurku z ugotowanymi zoltkami haftowac mi sie chce.
      • el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:15
        U mnie białka wypija mąż albo pies. Psu można wymieszać z serem białym i śmietaną, będzie wniebozwięta.
    • jul-kaa Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:45
      Zrobić różne pasty i białka nadziać. O ile oczywiście ładnie przekroiłaś smile
    • niezwykladziewczyna Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:49
      Nie wiem w jakim stanie te białka, można nafaszerowaćnp. rybą, pieczarkami lub wkroić do sałatki z drobiem.
    • myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:51
      zrób paste do chleba z białek, mozna dodac co ci dusza podpowie i co lubisz;_) szczypiorek najbardziej banalniewink a do zrobienia z teog smarowalnej pasty w zaleznosci od teog co preferujesz od masła, przez ser topiony do rozgotowanje soczewicy czy innych dodatków.
      • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:56
        O, dzięki, zostały mi tylko te pasty, bo skupiłam się na żołtkach - takie śliczne kulki były. Pasty mi się podobają, spróbujemy smile
        A suka tez swoja porcję dostanie smile (kotka jada wyłącznie żółtka).
    • sadosia75 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57
      Zmasakruj bialka na amen, dodaj do tego bulki tartej, odrobine mleka, warzywa czy co tam lubisz. zrob z tego kulki i usmaz na patelni.
      wresja dla leniwych
      zmasakrowane bialka ( ale naprawde zmasakrowane ) wymieszaj z majonezem keczupem, dodaj do tego kukurydze, groszek, moga byc oliwki albo ogorek kiszony i dopraw sola i pieprzem i jedz na zdrowie smile
      • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:00
        O - teraz będę w rozterce między kulkami a pastą.
        Ale i tak obiecuję sobie (jak co roku wink ) robić te mazurki i niezaleznie od Świąt, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że to najlepsze ciasta ze wszystkich. Więc pewnie będzie czas wypróbować i pasty, i kulek smile
        • myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:28
          nangaparbat3 napisała:

> O - teraz będę w rozterce między kulkami a pastą.

to zrób pół na poł - bedzie miała odrobine tego i odrobine tego zobaczysz na przyszłosc co ci bardziej pasujesmile
    • chicarica Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:09
      Dodaj do sałatki jarzynowej. Ja właśnie zrobiłam sałatkę z samymi białkami (mam kamicę woreczka żółciowego i do operacji żółtka są na liście "nawet o tym nie myśl") i mam ten sam problem, tylko w drugą stronę - mam 10 ugotowanych żółtek i zero psów na stanie. Wąż zeżre i mu się arterie cholesterolem zatkają sad
      • nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:18
        chicarica napisała:

Ja właśnie zrobiłam sałatkę z samymi białkami (mam
        > kamicę woreczka żółciowego i do operacji żółtka są na liście "nawet o tym nie
        > myśl") i mam ten sam problem, tylko w drugą stronę - mam 10 ugotowanych żółtek
        > i zero psów na stanie.
        popatrz, szkoda że blisko siebie nie mieszkamy.

Wąż zeżre i mu się arterie cholesterolem zatkają sad
        >
        Freudian slip? Obstawiam, że tak smile
    • gazeta_mi_placi Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:17
      Masz psa?
    • ata99 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:57
      Można dodać do sałatki np. jarzynowej.smile
    • jak_matrioszka Re: na pomoc - białka 23.04.11, 23:03
      Ja mam dwojke dzieci - bialkozercow. Problem ugotowanych bialek u nas w domu rozwiazalby sie zanim bym posta z zapytaniem do konca napipsala wink

Z calych jaj robie czasami paste na chleb, z samych bialek tez ujdzie: drobno posiekane jaja, majonez, szczypiorek i przyprawy (sol, pieprz) mieszam razem i gotowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka