nangaparbat3 23.04.11, 19:08 Z pieczenia mazurków zostało mi 10 (dziesięć) ugotowanych na twardo białek. Czy mozna coś z tym sensownego zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:14 Bezy i co się z nimi wiąże - tort bezowy. Tak robi moja szwagierka, jak zostają jej białka. Przepis znajdź w necie, ja jeszcze nie robiłam bezów. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:15 To są ugotowane białka do sałatki? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:35 Do kruchego ciasta, niektórzy dodają ugotowane zółtka Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:50 Przepraszam, teraz doczytałam, że rzeczywiście chodzi o ugotowane białka. Ale ze mnie gapa Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:54 Ze nie gorsza gapa - wręcz garkotłuk. Tak się skupiłam na zachowaniu nienaruszonych żołtych kuleczek - żeby sobie na nie popatrzeć przed przetarciem - że te białka po prostu zmasakrowałam. Gdybym je porządnie rozcięła, mogłabym czyms tam wypełnić, i byoby całkiem zabawne jedzenie. A tak - Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57 dybym je porządnie rozcięła, mogłabym czyms tam > wypełnić, i byoby całkiem zabawne jedzenie. A tak - a tak zrób tak jak napisałm nizej (wyzej - nigdy nie wiem gdzie moja odpowiedz w drzewku wyskoczy) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:58 Tak tak, czytałam, tak zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57 Ja też tak uważam. Mojemu mężowi smakuje, a psu jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57 Ale co? Kruche ciasto z przetartym ugotowanym żółtkiem? Jest rewelacyjne, i to mówią wszyscy, którzy jedli. Odpowiedz Link Zgłoś
gacusia1 A mnie sie na wymioty zbiera 23.04.11, 22:47 Bardzo lubie jajka ale jakos tak na mysl o mazurku z ugotowanymi zoltkami haftowac mi sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:15 U mnie białka wypija mąż albo pies. Psu można wymieszać z serem białym i śmietaną, będzie wniebozwięta. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:45 Zrobić różne pasty i białka nadziać. O ile oczywiście ładnie przekroiłaś Odpowiedz Link Zgłoś
niezwykladziewczyna Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:49 Nie wiem w jakim stanie te białka, można nafaszerowaćnp. rybą, pieczarkami lub wkroić do sałatki z drobiem. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:51 zrób paste do chleba z białek, mozna dodac co ci dusza podpowie i co lubisz;_) szczypiorek najbardziej banalnie a do zrobienia z teog smarowalnej pasty w zaleznosci od teog co preferujesz od masła, przez ser topiony do rozgotowanje soczewicy czy innych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:56 O, dzięki, zostały mi tylko te pasty, bo skupiłam się na żołtkach - takie śliczne kulki były. Pasty mi się podobają, spróbujemy A suka tez swoja porcję dostanie (kotka jada wyłącznie żółtka). Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 19:57 Zmasakruj bialka na amen, dodaj do tego bulki tartej, odrobine mleka, warzywa czy co tam lubisz. zrob z tego kulki i usmaz na patelni. wresja dla leniwych zmasakrowane bialka ( ale naprawde zmasakrowane ) wymieszaj z majonezem keczupem, dodaj do tego kukurydze, groszek, moga byc oliwki albo ogorek kiszony i dopraw sola i pieprzem i jedz na zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:00 O - teraz będę w rozterce między kulkami a pastą. Ale i tak obiecuję sobie (jak co roku ) robić te mazurki i niezaleznie od Świąt, bo wszyscy zgodnie twierdzą, że to najlepsze ciasta ze wszystkich. Więc pewnie będzie czas wypróbować i pasty, i kulek Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:28 nangaparbat3 napisała: > O - teraz będę w rozterce między kulkami a pastą. to zrób pół na poł - bedzie miała odrobine tego i odrobine tego zobaczysz na przyszłosc co ci bardziej pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:09 Dodaj do sałatki jarzynowej. Ja właśnie zrobiłam sałatkę z samymi białkami (mam kamicę woreczka żółciowego i do operacji żółtka są na liście "nawet o tym nie myśl") i mam ten sam problem, tylko w drugą stronę - mam 10 ugotowanych żółtek i zero psów na stanie. Wąż zeżre i mu się arterie cholesterolem zatkają Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:18 chicarica napisała: Ja właśnie zrobiłam sałatkę z samymi białkami (mam > kamicę woreczka żółciowego i do operacji żółtka są na liście "nawet o tym nie > myśl") i mam ten sam problem, tylko w drugą stronę - mam 10 ugotowanych żółtek > i zero psów na stanie. popatrz, szkoda że blisko siebie nie mieszkamy. Wąż zeżre i mu się arterie cholesterolem zatkają > Freudian slip? Obstawiam, że tak Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: na pomoc - białka 23.04.11, 20:57 Można dodać do sałatki np. jarzynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: na pomoc - białka 23.04.11, 23:03 Ja mam dwojke dzieci - bialkozercow. Problem ugotowanych bialek u nas w domu rozwiazalby sie zanim bym posta z zapytaniem do konca napipsala Z calych jaj robie czasami paste na chleb, z samych bialek tez ujdzie: drobno posiekane jaja, majonez, szczypiorek i przyprawy (sol, pieprz) mieszam razem i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś