kubbik1 09.06.04, 08:12 Witam No włąsnie może któraś z Was emamy zna niezawodny przepis na biszkopt który sie udaje i nie opada??? Bo mnie to raz wyjdzie a raz nie. A może jest jakaś magiczn metoda żeby wychodził zawsze??? Pomóżcie MAgda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa2233 Re: biszkopt który sie zawsze udaje 09.06.04, 08:42 Biszkopt, który się ZAWSZE UDAJE (nawet mojej Mamie, która NIGDY wcześniej NIE PIEKŁA 6 jaj (oddzielić białka od żółtek - białka dać do miski, żółtka do filiżanki) 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (mąki + proszek przesiać przez sitko i wymieszać) 5 łyżek oleju 1,5 łyżeczki octu olej z octem wymieszać energicznie łyżeczką, aż się połączą, szklanka cukru. Ubić pianę, dodać cukier - połączyć ubijając. Dodawać po 1 - żółtka i olej z octem. Gdy już będzie to wszystko połączone - dodać mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na wysmarowaną i posypaną mąką blachę (taką z większych Nagrzać piekarnik do 150 st C - wkładając ciasto zwiększyć temp. do 180 st. Upiec na złoty kolor. Jeśli pieczesz z termoobiegiem trwa to +- 20 minut, jeśli bez +- 30 min ale trzeba obserwować Dodany ocet usztywni pianę i nie będzie ona opadać. PS. zaraz przeniosą ten wątek "do kuchni Więc "wrzuć" go sobie do ulubionych, żeby go łatwo "zlokalizować" Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 09.06.04, 08:49 Proszę bardzo. Zawsze podkreślam ZAWSZE się udaje. Po wielu cyrkach z biszkoptami, dostałam od kogoś taki oto przepis i nareszcie moge przed imprezami spać spokojnie 4 jaja 1 szklanka cukru 4 łyzki mąki pszennej (nie kopiaste, ale z czubkiem) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Całe jajka ubić z cukrem. Czas ubijania mikserem na wysokich obrotach 10 min (bardzo ważne) Zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia (najlepiej w kubku) wsypać do ubitej masy. Wymieszać. Ja się nie certolę tylko włączam mikser na kilka sekund Piec w temperaturze 180 - 200 stopni. (zazwyczaj ok. 20 - 25 min.) Przepis jest na małą tortownicę. Moja mała tortownica ma średnicę 23 cm. Jeśli robię biszkopt na dużą (28 cm) zwiększam proporcje o 1/2 czyli daję 6 jajek, 1,5 szklanki cukru itd. Tylko na wszelki wypadek dodam że jeśli będziesz robiła biszkopt w dużej tortownicy musisz dłużej piec ok 35 - 40 min (jeszcze zalezy od piecyka oczywiście) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
gemma.v Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 09.06.04, 10:10 Hehe, wychodzi na to, że każdy się udaje... Mój przepis jest łatwy i szybki, piekłam taką biszkoptową babkę w kilku piecach i zawsze wychodziła super - delikatna, puszysta i pyszny. Kostkę masła (ilośc tłuszczu można zmniejszyć, jeśli ktoś nie lubi) ucierać mikserem ze szklanką cukru (może być mniej) z dwoma łyzkami wódki albo spirytusu. Potem dodać 4 małe jajka (nie trzeba oddzielać białek od żółtek), znów miksować, potem dodać 1,5 szklanki mąki z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, wnów trochę ucierać, wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką foremkę i już. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez około godzinę. Chociaż jako spód do tortów np. to się chyba nie nadaje. POzdrawiam gemma Odpowiedz Link Zgłoś
iagata Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 09.06.04, 13:32 Bardzo Was przepraszam ale te przepisy, które podałyście to przepisy na babki paiskowe, prawdziwy biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia - świetnie nadaje się na tort. Służę przepisem:6 jajek,szklanka cukru-najlepiej pudru, 25dag. mąki;żółtka trzeba utrzeć zcukrem na puch - najlepiej na parze, potem po łyżce dodawać mąkę i pianę mieszając (podobno tajemnicą udanego biszkopta jest piana dobrze ubita na sztywno),a potem piec. Zareczam, że zawsze się udaje- okąd ucieram żółtka z cukrem na parze, jest przepyszny a satysfakcja ogromna. Proporcje na małą tortownicę, smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 09.06.04, 13:59 Mój biszkopt wyszedł bez proszku do pieczenia, jak również bez octu (zabrakło w domu), ale raczej daję tak jak w przepisie. Wiem, że "prawdziwy biszkopt" ubija się na parze, ale nigdy nie mam na to czasu (przy małym dziecku!), ani cierpliwości. A ubijać na parze w lecie - to prawdziwe poświęcenie, które goście zjadają w 1/2 godzinki ) Odpowiedz Link Zgłoś
szymanka Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 09.06.04, 14:35 Myślę, że to nie kwestia proszku do pieczenia tylko użycia tłuszczu do ciasta. Biszkopt z definicji jest ciastem bez tłuszczu. Tylko jajka, cukier i mąka. Proszek do pieczenia jest dodatkiem wspomagającym wyrastanie ciasta, ale jak ktoś nie lubi, to nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
fifii Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 10.06.04, 18:42 Poznałam kiedyś "sztuczkę" na nieopadanie biszkoptu: upieczony (można poznać po wadze wyjętego ciasta czy nie jest przypadkiem za ciężkie czyli za mokre) szybciutko odwracamy do góry nogami i ustawiamy brzegiem blachy na filiżanka lub miseczkach (3-4ech), czymkolwiek, tak aby mógł swobodnie odparowywać i pozostawiam go do wystudzenia. A ! I drugi sekrecik o którym nie wszyscy wiedzą. W przypadku biszkoptu nie smarujemy tłuszczem boków blachy !!! Pozwala to ciastu ładnie się trzymać w czasie rośnięcia. Mam nadzieję, że pomogłam Aha, przepis wg którego ja robię: 4 jaja CAŁE + 1/2 szkl cukru ucieramy aż zrobi sie sztywne i jasne, jest to bardzo ważne, potem 3/4 szklanki mąki i ja daję 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciacho na dużą tortownice. Super trzyma galaretki z owocami, mozna też ciachnąć na pół i przełozyć kremem np toffffffffffffi Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 16.06.04, 00:45 ja znam przepis uproszczony Szklanka maki szklanka jajek (ze 4 wchodza w szklanke) szklanka cukru I juz ubijamy pieczemy Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia741 Re: biszkopt który sie zawsze udaje znacie przepi 20.06.04, 14:22 dołączam do opinii że biszkopt jest bez tłuszczu , mój przepis 5 jajek 5 łyzek mąki 5 łyżek cukru cukier waniliowy rozdzielić żółtka od białek wsypać połowę cukru do żołtek, połowe do bialek ubić bialka na sztywno, żółtka na puszysto a dalej najważniejsz część przepisu odstawić mikser wziąć trzepaczkę rózgową, wymieszać delikatnie zółtka z białkiem nz to koniecznie przesiac mąkę delikatni wymieszac trzepaczką do piekarnika na ok pół godz ok 150-160 stopni super nadaje się na spody do tort ow jest bez proszku możnz zmieniać proporcje w bardzo łatwy sposób ile jajek tyle łyżek cukru i mąki Odpowiedz Link Zgłoś