Dodaj do ulubionych

Prażone/pieczonki-znacie?

30.04.12, 12:55
Pod Warszawa jadłam toto jako pieczonki,mój przyszły mąż,ze Śląska,mówi na to prazone.
Znacie?
jak WY robicie?
Dla mnie potrawa zarabista,idealna na ognisko,jak ktoś ma taki żeliwny kociołek specjalny.
Potrawa tania,smaczna i malo kalorycznasmile

Ja sie u Was na to mówi?
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 13:19
      Tania? Wiadomo, łosoś z grilla wyjdzie drożej, ale jak nie wrzucasz tam samych ziemniaków i marchewki, tylko dobrą kiełbasę, dobry boczek, ze 3-4 pęczki pietruszki, to kociołek wyjdzie i tak i tak z kilkadziesiąt zł big_grin
    • wjw2 Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 13:26
      znamy, pieczone u nas się nazywa: ziemniaki, marchewka, cebula, boczek, kiełbasa, burak czerwony jak kto lubi.
      Wypasiony garnek to taki z kurczakiem albo królikiem....
    • inia25 Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 14:07
      kociołek
    • czekolada_kokosowa Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 14:13
      Prażone
    • atowlasnieja Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 14:40
      prażonki.
      Kociołek na stanie. My wykładamy liśćmi kapusty w celach higienicznych (i tak się zwęgla na amen a nie tracisz "wkładu jadalnego"). Pierwszy raz wyczytałam tu pietruszkę, o buraku tylko słyszałam ale jakoś mnie nie przekonuje. Skórkę z boczku kładziemy tuż pod pokrywką żeby topiący się tłuszczyk spływał po całej zawartości. Wzięcie mają kawałki ze zwęgleniami.
      • zajola Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 14:54
        atowlasnieja napisała:

> prażonki.
        > Kociołek na stanie. My wykładamy liśćmi kapusty w celach higienicznych (i tak s
        > ię zwęgla na amen a nie tracisz "wkładu jadalnego"). Pierwszy raz wyczytałam tu
        > pietruszkę, o buraku tylko słyszałam ale jakoś mnie nie przekonuje. Skórkę z b
        > oczku kładziemy tuż pod pokrywką żeby topiący się tłuszczyk spływał po całej za
        > wartości. Wzięcie mają kawałki ze zwęgleniami.

Bez buraka? Toż to profanacja pieczonekwink Burak musi być! Jadłam już rożne wersje i jestem fanką ...każdejsmile byle z dokładką. O pietruszce tez nie słyszałam.
    • mood_indigo Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 14:43
      Pieczonki, znam. Tyle tylko, że ziemniaków pieczonych z boczkiem i kiełbasą między innymi nie nazwałabym mało kalorycznymi wink
    • gazeta_mi_placi Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 15:10
      Czemu w co drugim poście piszesz o swoim chłopie? Wpisz w suwaczek że w końcu złapałaś spodnie i po problemie, każdy będzie wiedział, że masz już portki.
      • mamaemmy Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 15:22
        gazeta_mi_placi napisała:

> Czemu w co drugim poście piszesz o swoim chłopie? Wpisz w suwaczek że w końcu z
        > łapałaś spodnie i po problemie, każdy będzie wiedział, że masz już portki.

yyy...od 13 roku zycia ,czyli w sumie od 20 lat nie ma miesiąca,żebym była sama bez portek obok,więc smieszny taki suwaczektongue_out przynajmniej w moim przypadku big_grin
    • a.va Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 15:12
      Znamy jako pieczonkę i często robimy zimą (nie na ognisku, na kuchence smile), z tym że u mnie z reguły wersja bez boczku i kiełbasy, żeby się nie tuczyć - ziemniaki, marchew, seler, por, pietruszka, cebula. Też pyszne.
      • aanna6 Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 16:59
        Mój maz mowi na to pazeloki ;-/ , rok tmu zakupilismy swoj prywatny garnek( wczesniej pozyczałam ob dziadka) i prawie co tydzien pieklismy . u nas to ziemniak , cebula , boczus , kiełbaska , marchew , buraczek , i pieczarki , ja kroje w plasterki , ale spotkałam sie ze kroja w kostke i dodaja natke pietruszki i jajko na twardo . ,Mniam juz mi slinka cieknie ,
        • dzoaann pierwsze slysze? 30.04.12, 17:02

napiszcie dokladnie jak sie robi, pliis!
          • a.va Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 17:13
            Jest wiele wariacji, np.

ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Pichelsteiner___garnek_z_kapusta_i_miesem,,5408728,9495.html

ja robię wersję uproszczoną, którą dawno temu skopiowałam sobie z tego wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/w,20012,55402709,57393522,Duszone_warzywa_z_wloszczyzny.html
            post duszone warzywa z włoszczyzny
          • nandadevir Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 17:15
            ja robię tak: kociołek wykładam liśćmi kapusty całymi, i warstwami lecą: ziamniaki w plastry na 1,5 cm lub grube frytki, dużo kopru zielonego, cebula(na całość ok 6), marchew w plastrach (na całość ze 3 nie więcej bo jest słodka), boczek i kiełbasa wcześniej usmażona oraz pokrojona kapusta. Dodaję przyprawy na warstwę ziemniaków: sól, pieprz, czerwona słodka papryka - całe opakowanie. Nie daję żadnego tłuszczu oprócz tego ze smażenia co skapnie z boczku, bo niesmaczne są tłuste duszonki. Na górę pod wieko przykładam znowu duże liście kapusty.
            • dzoaann Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 17:24
              aaa, czyli mozna sie obyc bez zeliwnego gara? Jesli na ognisko to tylko zeliwny pewnie... zdaje mi sie, ze w Irlandii robia cos podobnego, zapomnialam nazwy, ale tez warstwami sie dusi.
              • joanna266 Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 17:53
                musowo powinien byc zeliwny gar.to własnie on daje niezapomniany posmak pieczonkom.przygotowywałam w piekarniku z identycznych skladników i to nie było to...
              • nandadevir Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 19:03
                musi być żeliwny kociołek
              • wpak Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 22:03
                dzoaann napisała:

> aaa, czyli mozna sie obyc bez zeliwnego gara? Jesli na ognisko to tylko zeliwny
                > pewnie... zdaje mi sie, ze w Irlandii robia cos podobnego, zapomnialam nazwy,
                > ale tez warstwami sie dusi.

bez problemu. Robię na gazie przez cały rok jak mam ochotę. Tyle, ze garnek dobrze by było, żeby był z grubszym dnem ale jak dasz na dół skórkę z boczku albo słoninkę to w cieńszym też będzie ok. Rożnicy w smaku nie widzęsmile. Moze w nastrojuwink

• a.va Re: pierwsze slysze? 30.04.12, 22:08
                Na ognisku musi być żeliwny, bo inny nie wytrzyma, na kuchence w domu może być jakikolwiek, byle duży.
    • klubgogo Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 18:32
      Znam jako pieczonki. Na dno żeliwnego garnka tłusty boczek, dalej warstwami - ziemniaki (spore kawałki), marchew (talarki), buraki (plastry), kiełbasa, boczek, sól, pieprz, na koniec obkładamy szczelnie liśćmi kapusty i domykamy. Niskokaloryczne to na pewno nie jest, boczku i kiełbasy powinno być sporo, więc tanie też nie. Aha, i najważniejszy punkt programu, obowiązkowo popijać zsiadłym mlekiem/maślanką/kefirem.
    • myelegans Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 19:28
      ja z Galicji i u nas sie to prazone nazywa i tradycyjnie robi sie to wczesna jesienia, albo w porze jak zaczynaja sie mlode ziemniaki. Ziemniaki w plasterki, do tego, boczek, kielbasa, jakas wedzonka, cebula, pietruszka, pieprz, sol, wymieszac, wladowac do zeliwnego kociolka na wierzch liscie kapusty, przykryc pokrywka, albo tradycyjnie darrniem z ziemi i na ognisko. Jesc na talerzach, albo tradycyjnie na lisciach kapusty. Do tego obowiazkowo zimne piwo.

Pycha.
      • mamaemmy Jak to drogie? 30.04.12, 20:30
        Kiełbasa(dobra) i boczek i slonina to chyba nie jest az tak droga?Reszta to warzywa-tanie jak barszcz.
        TEn kociołek taki porządny to na allegro za 200zl jakoś mozna kupic.
        Kiedys znajomy,mąz kuzynki,zrobił mi to danie w zimie,w tzw gęsiarce,w piekarniku i było przepysznesmile
        • klubgogo Re: Jak to drogie? 30.04.12, 20:45
          Na taki garnek kilogram kiełbasy i kilo boczku, boczek do tanich nie należy.
          • mamaemmy Re: Jak to drogie? 30.04.12, 20:59
            ale podziel to na osoby które to zjedzą-nie wychodzi to drogo.
            • nandadevir Re: Jak to drogie? 30.04.12, 22:04
              wcale nie daję tak dużó kiełbasy i boczku, bo wychodzi za tłuste. Na ok 7 litrowy 2 podwawelskiej(ona długa jest) i 30 dag boczku
            • nandadevir Re: Jak to drogie? 30.04.12, 22:13
              wychodzi o wiele taniej niż grill
    • hankam Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 22:15
      Nie wiem, jak się nazywa, ale raz jadłam i było wyśmienite.
      • e-samantha Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 22:19
        Znam to pod nazwa maścipula lub duszaki smile
        • pulcino3 Re: Prażone/pieczonki-znacie? 30.04.12, 22:35
          jadłam, ale bez szału, no nie zachwyciłam się...
          wolę kaszankę z grilla suspicious
          • sammy123 Re: Prażone/pieczonki-znacie? 29.05.12, 17:20
            jadła, pyszne, ale trochę kaloryczne moim zdaniem...
            Jak ktoś jest na diecie to polecam poczytać: kobieta.wp.pl/gid,14517596,img,14517616,kat,119634,title,Czekolada-jest-niezdrowa-a-ziemniaki-tucza,galeriazdjecie.html?ticaid=1e891
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka