Dodaj do ulubionych

Warzywo na szybko

21.05.12, 17:57
Chcę zgubić parę kilo, więc przeszłam na dietę - no i klops. Okazało się, że brakuje mi często czasu na zrobienie czegoś niskokalorycznego na już, np. jak głodna wracam do domu (kurczę, jednak spałaszowanie buły czy pączka jest szybsze niż zrobienie sałatki). Jak można zrobić szybko - naprawdę szybko! - coś, co ma mało kalorii? Na razie wykombinowałam, że mogę w takich sytuacjach zjeść: podsmażoną na odrobinie oliwy cukinię, jakiś owoc, chudy serek, jogurt naturalny z owocami, sałatkę grecką (ją się szybko robi). I koniec weny. Wszystko inne niskokaloryczne, co przychodzi mi do głowy, zajmuje mnóstwo czasu (np. sałatki - umyć, obrać, pokroić, doprawić...).

Podrzućcie mi coś, proszę, nie chodzi o jakieś wielkie dania, to nie ma być podstawa diety, tylko coś takiego małego do przegryzienia, czym się nie utuczę. W tytule wątku jest warzywo, bo warzywa mają najmniej kalorii, ale coś innego, nietuczącego, też może być.
Obserwuj wątek
    • platki_sniadaniowe Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 17:59
      teraz sezon na szparagi
      15 min i gotowe
      ja lubie ugotowane z bulką i masłem
      ale można na różne sposoby
      • platki_sniadaniowe Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:00
        bułką i masłem polane oczywiście po ugotowaniu
        • feel_good_inc Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:25
          platki_sniadaniowe napisała:
          > bułką i masłem polane oczywiście po ugotowaniu

Nie no, genialne na odchudzanie. Jeszcze tylko bitej śmietany brakuje wink
      • yenna_m Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:01
        o szparagach też pomyslałam
        z wody też są b. dobre
    • pade Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:01
      warzywa na patelnięsmile
      • pade Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:02
        mogę je jeść codzienniesmile
      • ledzeppelin3 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:03
        Bierzesz cebulę, obierasz i kroisz w plastry
    • slonko1335 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:03
      dzisiaj szpinak dusiłam , zajęło mi to 3 minuty, jak ma być małokalorycznie to z jogurtem proponuję, ja robiłam akurat z mascarpone ale to słabo przy diecie, czosnek, cebulka do smaku, gałka muszkatołowa, świeży pieprz-pycha.
    • lepsza.polowa Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:04
      Polecam brokuła. Wrzucasz do gotującej się wody na kilka minut, odcedzasz, potem do tego samego garnka łyżka oliwy, wyciśnięty ząbek czosnku i trochę sosu sojowego i oczywiście brokuł.
      Popróbuj też twarożków doprawianych różnymi ziołami. Ten sam serek inaczej smakuje z pieprzem i natką pietruszki, a inaczej z kolendrą i czosnkiem.
    • pade Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:05
      Brokuły są pyszne, a sałatkę mozna zrobić wieczorem, bez sałaty oczywiście i sosusmile
    • yenna_m Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:06
      no i mrożonki
      a niedługo już i nie z mrożonek - kalafiory, brokuły, szpinaczek, fasolka szparagowa, pomidory (sałatka caprese - albo z mozarellą, albo wariacja na temat caprese z serkiem typu włoskiego)
    • iuscogens Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:09
      Ugotuj sobie jakieś strączki, z jednej paczki soczewicy czy ciecierzycy wychodzi sporo, można przechowywać ugotowane z 2-3 dni w lodówce, podać sos czy jakieś warzywa, podgrzać i już smile
      • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:08
        Jaki sos dajesz do ciecierzycy albo soczewicy? Nigdy nie robiłam czegoś takiego.
        • marghe_72 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:34
          a.va napisała:

> Jaki sos dajesz do ciecierzycy albo soczewicy? Nigdy nie robiłam czegoś takiego
          > .
          Pytanie chyba nie do mnie, ale i tak napiszę big_grin
          Do ciecierzycy daję np. cytrynę z oliwą i gruboziarnistą musztardą / musztardą Dijon
          • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:35
            Dzięki, spróbuję smile.
          • iuscogens Re: Warzywo na szybko 24.05.12, 13:26
            Marghe chciałam powiedzieć, że twój przepis na szparagi z sezamem jest cudowny smile
            Przepyszne to wyszło, dziś będe robić te z peikarnika, tylko bez oliwek za to z tofu wędzonym smile
        • iuscogens Re: Warzywo na szybko 24.05.12, 13:24
          W sumie to różne, ale najczęściej różne wariacje na temat pomidorowego albo pieczarkowego smile z tym, że nie korzystam z gotowców, kupuję tylko przecież pomidorowy/pieczarki i doprawiam go tym co mam w lodówce wink czasem z papryką, z jabłkami, z kapustą czerwoną bardzo lubię) co tam mam, czasem dodaję do sosu pomidorowego mleczko kokosowe, łagodzi smak i super z ciecierzycą smakuje.
    • yoko0202 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:12
      groszek zielony z puszki albo kukurydza, + puszka tuńczyka, + ogórek konserwowy (pokroić musisz tylko ogórkasmile); do tego jak ktoś lubi to dressing jogurtowy, ja osobiście kocham musztardę więc mieszam trochę jogurtu naturalnego z musztardą francuską, albo sam jogurt + curry + czosnek granulowany.
      ewentualnie makrela (obiera się szybko w sumie) + pół posiekanego pęczka natki pietruszki, ogórek konserwowy i odrobina startego na tarce żółtego sera. Dressing jak wyżej, co kto lubi.

kawałki cycków kurzych przyprawione sosem sojowym i czosnkiem granulowanym, usmażone na łyżce oleju z mrożonymi warzywami (jakimikolwiek, ostatnio popełniłam w ten sposób "zupę kalafiorową" i wyszło super smile
      • pade Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:15
        Yoko, pychotasmile
        Muszę sprobować tych twoich przepisów, ja uwielbiam tzatziki, pasowałyby czy nie bardzo?
        • yoko0202 tzatziki jak najbardziej 22.05.12, 13:30
          właśnie przypomniałam sobie, że też lubię smile

a ostatnio doprawiłam taką kompozycję sosem czosnkowym, został nam od pizzy, też fajne
    • guderianka Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:14
      Parowar ew. garnek parę (lub koszyszek do gotowania na parze). Przy czym wrzucasz tam warzywa które wymieniłaś, wrzątkiem przelewasz kalfior i brokuly-i jesz.
      • brms Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:20
        W wersji na parę jeszcze szybciej: naczynie silikonowe do przygotowywania na parze wrzucone na 5 minut do mikrofali: pyszne ziemniaki (można je wtedy jeść jako pełnowartościowe w smaku warzywo, nie tylko dodatek), pomidory, brokuły, cukinia, marchew... etc. Zdrowo i szybko.
    • marghe_72 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:28
      brokuły potrzebują 6 minut gotowania smile

Szparagi można piec

ziemniaki sobie ugotuj wcześniej a wieczorem zrób z nich sałatkę

sałaty robi się szybko - rózne sałaty - roszponka, młody szpinak i cała reszta

kup sobie od czasu do czasu ugotowane buraki, dorzuć do nich ciut fety , skrop
      octem i sałatka gotowa

puszki z ciecierzyca i fasolą otwiera się błyskawicznie wink, można do nich dodawać różności

zaraz zaczyna się sezon na pomidory, można z nich zrobic cuda w b. krótkim czasie - np z tuńczykiem miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/07/podpatrzone-w-andaluzjii.html
      z pesto miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/03/carpaccio-z-surowej-cukinii.html
      z imbirem i cytryną
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98055716,98055716.html?wv.x=1
      cukinię mozna spokojnie jeść na surowo - pokroić cienko i zrobić "carpaccio" miszmasz-marghe.blogspot.com/2011/03/carpaccio-z-surowej-cukinii.html

a jak nie na surowo to np tak
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2010/08/cukinie-i-feta-w-tomacie.html
      • majenkir Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:28
        marghe_72 napisała:
        > brokuły potrzebują 6 minut gotowania smile

My jemy na surowo. Tak samo jak kalafiora.
        • marghe_72 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 17:23
          majenkir napisała:

> marghe_72 napisała:
          > > brokuły potrzebują 6 minut gotowania smile

>
          > My jemy na surowo. Tak samo jak kalafiora.

też można smile
          ja+ ogony wolimy obgotowane
    • k1k2 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:47
      - szparagi na patelni grillowej: 5 min
      - kalafior lub brokuly na parze: 10 min (z gotowaniem wody wlacznie)
      - mizeria z jogurtem i koperkem: 5 min (koperek najlepiej posiekac w wiekszej ilosci i zamrozic)
      - stary dobry sposob na glod: JABLKO smile) badz marchewka
      - mloda cukinia na surowo z jakims dip'em
      - kawa zbozowa z mlekiem
      • k1k2 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 18:48
        no, z ta kawa to sie rozpedzilam wink ale mi akurat bardzo pomaga doczekac do normalnego posilku kiedy trzeba
    • nanuk24 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 19:11
      ja sie ratuje bukietem warzyw na surowo z dressingiem(kalafior, mini marchewki, pomidorki koktailowe i kalarepa.

Swiezy szpinak, pomidor, pestki granatu, czerwona cebula i sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej.

Na pite wylozyc baklazan, pomidor, fete, posypac kolendra szczypiorkiem lub inne ziola i zapiec pare minut

Pomidor w plastry, mozzarella w plastry, liscie bazyli, polac oliwa z ziolami

cwiartki pomidora, cwiartki awokado, mozzarella, czarne oliwki, swieze liscie bazyli polac sosem z oliwy, octu winnego i musztardy francuskiej w proporcjach 1:!) sol i pieprz
      • nanuk24 Re: Warzywo na szybko 21.05.12, 19:20
        kielki fasoli9ja podduszam nieco, mozesz uzyc z puszki), winogrona, suszone morele, migdaly - do tego sos z oleju orzechowego, oleju sezamowego(1:1) i ocet balsamiczny(1:2)

rukola, ogorek, szczypiorek, pomidor, paryka zolta, seler naciowy, rzodkiew, mieta do posypania do tego dressing z nsoku z cytryny, czosnk, naturalnego jogurtu, oliwy soli i pieprzu
      • nanuk24 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 17:27
        > Swiezy szpinak, pomidor, pestki granatu, czerwona cebula i sos z oliwy z oliwek
        > , soku z cytryny, miodu i musztardy francuskiej.

nie pomidor, a gruszka.
    • ga-ti Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:00
      Mój pomysł na szybkie dietetyczne danie (śniadanko, kolacja) to serek wiejski (dla odchudzających się w wersji light) z dodatkami: ogórek, pomidor, papryka, cebulka, szczypiorek, natki, rzodkiewka, cykoria, kukurydza, groszek, fasolka z puszki, szyneczka, kiełbaska, ryba wędzona, tuńczyk z puszki itp. w różnych wariacjach, jak kto lubi i co ma akurat w domu.
      Można też na słodko z owocem jakimś albo bakaliami, miodem, pestkami.

Podobną mieszankę można zrobić dodając co się ma do jajecznicy. Wystarczy jajko i odrobina oleju oraz puszkowe warzywa typu groszek, fasolka, kukurydza albo pomidor, papryka, zielenina.

Na szybko wypróbuj gotowe mieszanki sałat, droższe niż normalna sałata, ale masz kilka gatunków od razu i gotowe do jedzenia po wysypaniu z torebki - szybko.
    • katia.seitz Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:05
      Wszelkie mrożonki warzywne. Można gotować na parze (brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa...), lub dusić na patelni z niedużą ilością oliwy (na rynku jest chyba kilkanaście różnych mieszanek typu "warzywa na patelnie"). Dla urozmaicenia, można doprawić pomidorami z puszki. Do tego porcja pełnoziarnistego makaronu, brązowego ryżu lub kaszy -i zdrowy posiłek gotowy.
    • bri Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:13
      Rukola, pomidorki koktailowe przekrojone na pół, garść pestek słonecznika, polać olejem arachidowym i skropić cytryną. (Robię sobie taką po poście, właśnie wtedy kiedy nie chcę długo czekać na jedzenie - przygotowanie trwa dosłownie 7 min.)

Sałata mieszana (w paczce, już umyta i gotowa do użycia) + tuńczyk z puszki w sosie własnym + oliwa, sól, pieprz.

Ogórek umyty i pokrojony w grube plastry + tuńczyk + łyżka jogurtu/chudej śmietany + sól, pieprz.

Pomidory w plastrach z bazylią.

Obrana marchew (można nawet kupić już obrane i umyte marwitki).

Surowy kalafior z sosem jogurtowym.

Kup sobie blender i rób koktaile (kefir + truskawki, chude mleko + banan, itd.).

• morgen_stern Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:15
      Dzięki za ten wątek! Dużo ciekawych rzeczy tu znalazłam.
    • beat_girl Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:18
      Warzywa na patelnie - ratuja sytuacje.
      Czesto robie sobie takie danie, ze podsmazam piers kurzęcą - w kostke czy tam paski pokrojoną, z jakas przyprawa (co kto lubi, ja lubie kebab gyros). mam tego sporą miseczke (na co najmniej dwa dania)i jak wracam z roboty tylko wrzucam warzywa na patelnie z polową tego kuraka, za jakies 10-15 minut mam pyszny obiad. tych warzyw teraz jest naprawde mnostwo, mozna sobie codziennie czy co 2 dni robic inne. mnie sie to nei nudzi, ale znam takich, co na warzywa nie sa w stanie juz patrzec, wtedy nie wiem co bym jadla.
    • olena.s Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:28
      Uwielbiam kanapki śródziemnomorskie, ale to trwa dłużej. Na weekend może? I nie jestem pewna kalorii.
      Na blachę do pieca leci papryka, bakłażan nie obrane ząbki czosnku. (ok 20 min)
      Na surowo leci plasterkowanie ogórka, pomidora, cebuli.
      Oraz ciapata.
      Ja się upieką warzywa, miękkim wyciskanym czosnkiem posmarować, wrzucić gorące warzywa, na to zimne, zamknąć ciapatę i mniam.
    • adellante12 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 11:30
      wszystko co (...)przychodzi mi do głowy, zajmuje mnóstwo czasu (np. sałatki - umyć, obrać, pokroić, doprawić...).jednak spałaszowanie buły czy pączka jest szybsze

OJP... skoro jesz jak za przeproszeniem prosię to nie dziw się że musisz zgubić..
      Skoro umycie sałaty to dla ciebie zbyt długi okres oczekiwania na pozarcie to naprawde nie chciałbym z tobą przy stole siedzieć.
      • aagnes Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 13:17
        za to z toba, osoba niezwykle subtelna i wyrafinowana, siedzenie przy stole musi byc uczta dla ciala i ducha
        • morgen_stern Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 13:21
          hahahaa aagnes, trafione w punkt wink adellante, często masz rację merytorycznie, ale forma woła o pomstę do nieba. W realu też się do ludzi tak odnosisz? Jakoś dziwnie nie wierzę.
          • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:31
            Ach, Adellante, cóż ja bym zrobiła bez twoich, jakże trafnych i dogłębnych, diagnoz, błyskotliwie postawionych na podstawie dwóch zdań, napisanych przeze mnie w necie big_grin
          • adellante12 Re: Warzywo na szybko 24.05.12, 12:56
            Jak dzień smile
            Czasem trzeba kims potelepać żeby sie obudził
    • peggy_su Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 13:29
      Na szybko wcinam serek wiejski lub chudy twarożek z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką, sałatą. Mam zawsze mix sałat paczkowany, już umyty więc nie muszę się bawić w mycie.

Tuńczyk z puszki plus groszek, ogórek kiszony i sos jogurtowy.

łosoś wędzony na zimno - w biedronce sa fajnie paczkowane. Jem na ciepło lub na zimno z różnymi warzywami. Łosoś ma trochę kalorii chyba, ale ja akurat nie musze zwracać uwagi na tłuszcze tylko na węglowodany.

Warzywa na patelnię, byle bez kukurydzy i ziemniaków.
    • ahnesa.m Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:10
      moje szybkie na ciepło to: tuńczyk z puszki+pomidory(z puszki, sok, przecier - cokolwiek)+przyprawy+oliwa lekko podgrzać (lekko bo szybko wink i jak się bardzo śpieszę to z chlebem żytnim. jak mam czas to makaron można ugotować do tego. albo do makaronu jeszcze na szybko: szpinak+b ser+oliwa+przyprawy podsmażyć i już. no i sałatki: sałata wcześniej pokrojona (albo mieszanka sałat)+oliwa+przyprawy+b. ser albo feta albo mozarella+jakie warzywo mam pod ręką
      • ahnesa.m Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:15
        jeszcze szybko można zrobić omlet (jajko+woda/mleko+przyprawy) i zjeść z pomidorem, albo koktajle typu mleko/jogurt/kefir+mrożone/świeże owoce+płatki owsiane(mogą być ugotowane/zalane wcześniej)+orzechy/kakao/cynamon itp
        albo szybkie śniadanie, ale też bez warzyw to wytaplanie kromki chleba razowego/żytniego w jajku z cynamonem i usmażenie z obu stron (bez tłuszczu albo na kokosowym) - ja bardzo lubię.
        • mama-tyma Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:27
          pomidory i cebula w kostke, natka pietruszki posiekana, do tego trochę makaronu aldente i doprawić oliwą, cytryną, solą i pieprzem, mniam
          • mama-tyma Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:28
            a i zapomniałam tuńczyk z puszki !
    • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:24
      Dzięki, jesteście kopalnią pomysłów, wszystko, czego nie znałam, skrzętnie notuję, a to, co znałam, odkrywam z okrzykiem: jak mogłam zapomnieć smile
      proszę o jeszcze smile
    • marghe_72 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:38
      szparagi z piekarnika
      miszmasz-marghe.blogspot.com/search/label/warzywa
      sałatki ziemniaczane
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/05/saatka-ziemniaczana-z-pomidorami.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/03/saatka-ziemniaczana-z-pistacjami-i.html
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/11/ziemnaki-w-saatce.html
      fasola
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/02/fasola-i-por.html
      najszybsza sałatka fasolowa miszmasz-marghe.blogspot.com/2012/04/bo-w-prostocie-sia-fasola-tunczyk.html

szpinak
      miszmasz-marghe.blogspot.com/2009/04/szpinak-na-szybko.html
      • morgen_stern Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 14:46
        Marghe, a te szparagi z pierwszego przepisu to nie są obgotowywane wcześniej? Tak na żywca do piekarnika?
        • marghe_72 Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:22
          morgen_stern napisała:

> Marghe, a te szparagi z pierwszego przepisu to nie są obgotowywane wcześniej? T
          > ak na żywca do piekarnika?
          >
          Tak, na żywca smile
          W trakcie pieczenia możesz spróbować czy są wystarczająco miękkie i ewentualnie dać im posiedzieć w piekarniku jeszcze kilka minut
    • aniorek Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:12
      a.va napisała:

> Chcę zgubić parę kilo, więc przeszłam na dietę - no i klops. Okazało się, że br
      > akuje mi często czasu na zrobienie czegoś niskokalorycznego na już, np. jak gło
      > dna wracam do domu

ile razy dziennie jesz, ze wracasz glodna do domu? na zbilansowanej diecie powinno sie wsuwac male posilki co 3 godziny, wtedy glod nie lapie i nie zjadasz byle czego. rzeczy typu twarog ze szczypiorkiem i rzodkiewka, razowiec z ryba, np pasta z makreli i twarogu, czyli niezbyt skomplikowane i mozna zrobic dzien wczesniej.
      • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:20
        No o to chodzi, że jak wracam do domu, to z reguły właśnie mijają te 3 godziny od ostatniego posiłku i powinnam coś zjeść, a zanim zrobię obiad, to jednak trochę zejdzie.
        • majenkir Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:29
          To zjedz jablko czy marchewke. Na "pierwszy glod" wystarczy smile.
          • a.va Re: Warzywo na szybko 22.05.12, 15:33
            Jeśli potem mam w planach obiad, to wystarczy, ale jeśli wychodzę za pół godziny znowu z domu, to bym chciała coś bardziej sycącego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka