Proszę o ocenę schematu: Możecie mnie krytykować - tylko konstruktywnie, bo ja chyba nie bardzo wiem jak dalej rozszerzać dietę. Utknęłam na tych kaszkach i kleikach i nie wiem co dalej..
Ostatnio dieta nam się bardzo zmieniła, bo staram się zastępować kp posiłkami z mm bo muszę czasem wychodzić na cały dzień i chcę by synek nie był głodny do mojego powrotu.
Dla ułatwienia załóżmy, że każdego dnia wstaje o tej samej porze czyli 7 rano.
6 (przed pobudką) kp
8 60 ml mm + kleik kukurydziany lub ryżowy + pół słoiczka owoców
11 kaszka bio (bez cukru) około 100 ml na mm
14 obiadek około 130 - 150 gram (z mięskiem, co drugi dzień z żółtkiem)
17 kp ( młody się nie domaga, ale akceptuje

)
20 60 ml mm + kleik kukurydziany lub ryżowy + pół słoiczka owoców
w nocy - kp do bólu
Do picia: woda (jakieś 5 ml do buzi i 80 ml rozlanych gdzie się da, bo młody jeszcze się uczy)
Chciałabym dawać mu już np
- kaszę zamiast kleiku, ale jaglana mu nie podchodzi, próbowałam miksować i zagęszczać ale mu nie pasuje. W całości tym bardziej mu nie pasuje. Jaką inną kaszę mogę mu podać i z czym? Raczej na słodko z owocami czy np gryczaną wymieszać z warzywami i mięsem?
- nie jadł jeszcze ryb, bo podejrzewam że ma uczulenie. Jaką podać najlepiej? rozdrobnić, zmiksować czy jak?
- czy 7 miesięcy to odpowiedni czas by przejść ze zmiksowanego jedzenia na zgniecione widelcem, np pognieciony ziemniak i marchewka? Czuję, że on to będzie jadł godzinę, ale mniejsza o to, czy tak małe dziecko się nie udławi czymś takim? (jeszcze nie siedzi)
- młody musi jeść 3 posiłki mleczne w ciągu dnia i nie bardzo wiem co mu mogę dawać? Znacznie bardziej smakują mu warzywa i mięso niż te kaszki na mleku. Jakie posiłki na mleku mogę mu dawać zamiast tych kaszek?
- podajcie mi proszę przykłady posiłków na mm