Dodaj do ulubionych

Pytanie o diete 5mc

27.05.13, 16:05
Byliśmy dziś na szczepieniu i pani doktor kazała ograniczyć małemu mleko,waży 9500. Nie mam pojęcia jak mam to zrobić bo je tylko 3 butle na dobę,zupki i owoce. Juz i tak ma duze odstępy między posiłkami to jak mam to jeszcze wydłuzyć? Stwierdziła aby na wieczór zamiast mleka czy kaszki dawać mu drugi raz zupe. Ale mały wieczorem musi mieć butelke i tak je zadko (trzy razy na dobe to chyba nie tak duzo) To w jaki sposób mam ograniczyc to jedzenie? Głodząc dziecko?
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 16:22
      Niech ginie. Jak chcesz to mozesz zamiast owocow dawac warzywa. Dzieci na tym etapie magazynuja nim wystrzela z pelzaniem. Co lekarz to opinia na odchudzaczke niemowlat widac trafilas - w teorii kazdy cwany a na kolacje zupe to ty bys miala wciskac (sennemu dziecku zupe - powodzenia)
      • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 16:39
        Dokładniesmile nie wyobrazam sobie właśnie sennemu dziecku podawać zupe. Dwójka starszych tez była takimi pulpecikami własnie do czasu raczkowania ale nigdy zaden lekarz nie powiedział ze przekarmiam dziecko. Dziś zasugerowała ze pewnie zagęszczam pokarmy mąkąsmile chyba jakaś niepowazna,zeby takiemu dziecku wciskać mąkę.
    • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 16:48
      A ile w tej butli jest mleka??? Może Twoje dziecko tyje od kaszek itp? Tak głośno myślę bo moja dzidzia 4 m i sama czekam póki co z rozszerzeniem diety do 5 m bo podobno tak lepiej. A dajesz słoiczki czy robisz sama te zupki?
      • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:01
        W butli 180 ale nigdy nie wypije wszystkiego i jak juz pisałam tylko 3 na dobę. Kaszke dostaje od nie dawna a jego waga to od urodzenia szybko szła do góry. Zupy gotuje,słoik czasem dostanie ale z owocem. Ja zaczełam rozszerzać diete miesiąc temu i przez ten okres przytył 400g. Jest duzy jak na swój wiek apetyt tez masmile ale przeciez go nie będę głodzić.
      • malinowa80 Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:17
        frijka napisał(a):

> A ile w tej butli jest mleka??? Może Twoje dziecko tyje od kaszek itp? Tak głoś
        > no myślę bo moja dzidzia 4 m i sama czekam póki co z rozszerzeniem diety do 5
        > m bo podobno tak lepiej. A dajesz słoiczki czy robisz sama te zupki?

czekasz do skończonego 5 miesiąca?
        mi pediatra tak kazała i puki co nie daje a mały ma dopiero co skończone 4msce
        • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:35

• agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:41
          Maluch musi być gotowy do kazdych nowości a czasem to co mówi lekarz czy co mówią etykiety słoiczków ma się nijak do rzeczywistości. Jeden chce jeść wcześniej a drugi duzo puźniej,sama zaobserwujesz kiedy nadszedł ten czassmile zresztą często to jest poruszane na forumsmile
          • malinowa80 Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:52
            pytałam frijki a ze poruszanie jest na forum wiem i co? zapytać nie mogę?
            • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 17:58
              ok przepraszam,że się Pani wtrąciłam do rozmowy
              • malinowa80 Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 18:03
                nie ma za co
        • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 18:07
          Mój synek skończy 4 m za 4 dni i myślałam, że rozszerzę dietę po pierwszym tygodniu czerwca, ale chyba wstrzymam się jeszcze miesiąc. Pediatra powiedział, że mogę już zaczynać dając na początku na czubku łyżeczki odrobinę marchewki i bardzo powoli zwiększać te dawki nie zważając na to czy dziecku smakuje. Ktoś na forum napisał, że po rozszerzeniu diety po 4 m dziecko nie chciało pić mleka. W efekcie przemyśleń stwierdziłam, że poczekam miesiąc, dziecku nie zaszkodzi, jego organizm będzie pewnie lepiej przystosowany do trawienia innych pokarmów za miesiąc,, chyba nie ma się co spieszyć. Tym bardziej, że wciąż nie wiem czy dawać słoiczki... chciałam sama, ale to zależy jak tam u rodziców w ogródku warzywka porosną wink
          • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 18:12
            A co do głównego pytania to może po prostu z czasem waga się ureguluje. Napisąłaś, że dajesz dziecku mleko, zupki i owoce. Owoce w postaci słoiczków? Tak pytam z ciekawości na przyszłość wink
            • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 18:25
              Czasem słoik,czasem tre jabłko albo banana rozdrobnie.
              • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:10
                surowe jabłko i banan???
                • syswia Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:19
                  a co w tym dziwnego, ze surowe?
                  • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:22
                    Dokładnie,surowesmile
                    • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:23
                      Mam pierwsze dziecko to chyba można zapytać, tak?
                    • frijka Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:26
                      A ile tego jabłuszka? i jak często smile
                      • agncwy Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 20:44
                        Pewnie,ze możnasmile od tego służą takie miejscasmile a ile? To zależy czy zasmakuje,u mnie na początku zjadał kilka łyżeczek a dzis juz duzo więcej. Jak często? Teraz je raz jabłko,na drugi dzień np.banan albo jakis słoiczek. Różnie to bywa,ale nie sugeruj się tym bo każde dziecko jest przecież inne,sama dojdziesz do tego co i ile. Wiadomo,ze początki to po troszku.
    • aaaniula Re: Pytanie o diete 5mc 27.05.13, 21:14
      Mieliśmy podobny problem. Mały między 2 a 3 miesiącem życia przybrał w 3 tygodnie prawie półtora kilograma. Lekarka kazała go odchudzać. Więc zaczęliśmy oszukiwać mleka- jak kazała lekarka. Sypaliśmy "wklęsłe" łopatki mleka, ograniczaliśmy gdzie się dało. I oczywiście jak przybierał, tak przybierał. Mieliśmy już skierowanie na badania w ręku, ale odpuściłam, nie poszłam. Stwierdziłam, że to szaleństwo, szukanie dziury w całym. I tak do 6 miesiąca życia. Potem nagle sam z siebie zaczął mniej przybierać i przez ostatnie 4 miesiące przybrał łącznie 500 gramów. I teraz lekarka mówi, że mało. Ale nie ma panikować, bo przybiera. Spadł z 95 na 50 centyl. Dziś bezkarnie daję mu gęstą kaszkę na kolację, o której wcześniej miałam zapomnieć. Teraz się śmieję, że niedługo będę go gonić z łyżeczką, bo zaczął raczkować i wstawać i już nie ma czasu żeby jeść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka