Dodaj do ulubionych

mleko krowie

03.02.14, 21:56
Jak to jest z wprowadzaniem mleka krowiego? W jakich ilościach na początku? Synek nie chce pić mleka i dostaje tylko na kolację i śniadanie zagęszczone mm. Jak już pisałam mannę czy owsiankę na mm też nie chce. Myślałam, że może takie zwykłe wypije, dałam dziś spróbować gotowanego 3,2 % ale po 2-3 łykach odmówił. Dodałam więc trochę kakaa i podałam w innym kubu i wypił chętnie, Cwaniaczek smile ale w sumie było tego troszeczkę i nic mu nie było. Po jakich produktach lepiej mleka nie podawać, żeby nie było biegunki itp?

Wiem, że mleko nie jest konieczne, że wystarczą przetwory mleczne. Ale chciałabym żeby pił mleko, nie koniecznie codziennie.
Obserwuj wątek
    • frijka Re: mleko krowie 03.02.14, 21:57
      Temat może być mylący, teraz dopiero pomyślałam wink chodzi o mleko kartonowe, zwykłe ze sklepu smile
    • aleksandra1357 Re: mleko krowie 03.02.14, 22:23
      hpba.pl/o-krowim-mleku/
      • dziewczyna_bosmana Re: mleko krowie 04.02.14, 12:53
        Wszystko spoko, z naukowymi badaniami i dowodami nie dyskutuję bo się na tyle nie znam ale argument że inne ssaki nie piją krowiego mleka jest od czapy. Inne ssaki nie prowadzą również samochodów, nie pracują w korporacjach i nie ubierają swojego potomstwa i nie posyłają go do szkoły, mogę wyliczać dalej..
    • wanielka Re: mleko krowie 03.02.14, 23:07
      nie napisałaś w jakim wieku jest synek smile
      • frijka Re: mleko krowie 04.02.14, 09:25
        12 m smile
        • wanielka Re: mleko krowie 04.02.14, 22:25
          w tym wieku moje maluchy przechodziły już tylko na mleko krowie - do picia 1-2 razy na dobę + nabiał, naleśniki, owsiankę i inne rzeczy na mleku smile używam mleko świeże pasteryzowane 3,2%. do 3 r.ż. nie podaje się odtłuszczonego. moje dzieci piją ze smakiem.
    • murwa.kac Re: mleko krowie 04.02.14, 05:33
      nie pilnowalam tego za specjalnie, nie odmierzalam.
      po prostu zaczelam na kolacje gotowac manne czy owsianke na mleku.
      albo kakao na sniadanie.
      • alutka314 Re: mleko krowie 04.02.14, 12:52
        Ja najpierw podawałam bielucha, jogurt naturalnyh czy śmietanę do zupy. I jak małej nic nie było to gotowałam jej manne czy owsianke na mleku. tylko na początku kilka razy rozcieńczałam jej. Pół szklanki mleka i pół szkl wody. Takie samo mleko do picia jej nie daje bo rano pije mm
    • only_she Re: mleko krowie 04.02.14, 12:59
      Może głupie pytanie zadam, ale się nie znam smile Czy jeśli córka nadal kp to moje mleko jej wystarczy, tzn. czy ma takie same właściwości czy jednak powinna pić krowie też? Córka ogólnie dalej z tych niejedzących. Jeśli chodzi o nabiał, to zjada trochę pieczywa z masłem albo twarożkiem. Odmawia kaszki na mleku, nie chce jogurtu naturalnego. Trochę jogurtu owocowego czasem zje (wiem, że zbyt zdrowe to to nie jest). muszę spróbować kakao. Rozumiem, że takie mleko chude 0,5% jest bez sensu? Dać takie tłuste 3,5%?
      • frijka Re: mleko krowie 04.02.14, 17:08
        Jest sto zdań mleko dobre, mleko złe. Myślę, że od jego picia krzywda się nie stanie. Nie wmuszam dziecku mleka, ale jak chce wypić "kakao" (daje tylko na czubek łyżeczki) to niech się napije troszkę.
    • lidek0 Re: mleko krowie 04.02.14, 13:03
      O ile wiem mleko w postaci płynnej z kartonu jest zbędne, nie ma w nim nic wartościowego, produkty mleczne typu jogurt, czy ser to już co innego. Odpuść dziecku.
    • wardzka Re: mleko krowie 04.02.14, 21:44
      Mleko z kartonu UHT nie ale mleko świeże pasteryzowane tak.
      To ja przy okazji podczepię się pod temat mleka i zadam Wam pytanie o kakao. Jakie kakao podajecie do picia? Jakiś czas temu zrobiłam córce kakao naturalne i trochę dosłodziłam cukrem - wzięła może łyk i koniec.
      • agncwy Re: mleko krowie 04.02.14, 22:43
        Puchatka mam w domu i takie czasem pijąsmile
      • murwa.kac Re: mleko krowie 05.02.14, 18:56
        naturalne, tylko nie slodze, bo to dziecku nie potrzebne.
        • wardzka Re: mleko krowie 05.02.14, 21:03
          Wiem, że to słodzenie nie jest dziecku potrzebne ale samo kakao jak dla mnie jest tak obrzydliwe, że to poezja. Napisz jakie proporcje robisz swojemu synkowi to może i ja tak zrobię i mojej córce posmakuje. Na szczęście, o dziwo nie przepada za słodkimi rzeczami
          • murwa.kac Re: mleko krowie 05.02.14, 21:10
            dwie szklanki mleka i 2 - 3 lyzeczki kakao.

dla Ciebie obrzydliwe, corce moze zasmakowac.
            ja nienawidze rosolu, dla mnie jest obrzydliwy, ale daje dziecku, bo to, ze ja nie znosze wcale nie znaczy, ze on tez smile
          • frijka Re: mleko krowie 05.02.14, 21:12
            Ja także dodałam puchatka. Na nieco mniej niż pół szklanki mleka dałam dosłownie odrobinę na czubku łyżeczki od herbaty, smak był lekko słodkawy więc synek chętnie wypił, jednocześnie jest to taka ilość, że zawartość cukru jest śmieszna a spowodowała, że synek wypija mleko. Może to niweluje zapach mleka, bo ja mam wrażenie, że synkowi nie odpowiada właśnie zapach mleka.
            • murwa.kac Re: mleko krowie 05.02.14, 21:13
              ale daj spokoj z takim szajsem, toz to sam cukier jest.
              kup prawdziwe kakao i takie podawaj.
              jak nie zasmakuje - lepiej nie dawac wcale niz takiego puchatka.
              • frijka Re: mleko krowie 05.02.14, 21:15
                Bez przesady, pomyśl ile cukru jest w takiej odrobinie kakaa? Żadnych słodzonych kaszek nie daje, jogurt naturalny je bez dodatków, cytrynę też je więc taka ilość cukru to naprawdę nic złego. Nie dajmy się zwariować wink
    • klubgogo Re: mleko krowie 05.02.14, 20:49
      > Wiem, że mleko nie jest konieczne, że wystarczą przetwory mleczne. Ale chciałab
      > ym żeby pił mleko, nie koniecznie codziennie

TY chciałabyś, synek nie.
      • frijka Re: mleko krowie 05.02.14, 21:08
        Nie do końca.
        • lidek0 Re: mleko krowie 07.02.14, 12:35
          do końca, Ty chcesz, dziecko nie i daj dziecku święty spokój z tym mlekiem, jest zbędne, tak samo jak każda ilość cukru, tam gdzie można go nie podawać, odpuść dobie ten biały płyn a kakao podawaj czyste, naturalne bez dodatków albo wcale. Biedne to Twoje dziecko skoro tak się na niego uparłaś z tym mlekiem.
          • frijka Re: mleko krowie 07.02.14, 15:12
            Najfajniejsze są "mądrości" osób, które u nikogo w domu nie siedzą, ale przecież wiedzą lepiej wink Dla Twojej wiadomości nie zmuszam dziecka do niczego a mleko z tak minimalną ilością kakaa jaką mu podaje pije bardzo chętnie i to moja sprawa, że tą "zabójczą" ilość cukru mu podaje.
            • lidek0 Re: mleko krowie 07.02.14, 21:05
              Ale to nie są żadne "mądrości", i już nawet o ten cukier nie chodzi, tylko większość Ci tu pisze wyraźnie: mleko nie jest potrzebne więc po co szukasz sposobu, żeby oszukać dziecko i mu podać? Nie chce mleka nich nie pije. Skoro sama wiesz najlepiej to jaki jest sens pytać na forum? Rób swoje i po kłopocie a nie czepiasz się odpowiedzi, o które prosiłaś /no ale teraz one Ci nie na rękę/
              • frijka Re: mleko krowie 08.02.14, 10:30
                Prosiłam o odpowiedzi na temat ile i kiedy a nie czy w ogóle wprowadzać mleko krowie, tak dla ścisłości.
                • lidek0 Re: mleko krowie 08.02.14, 12:56
                  ale czasami mam upiera się przy czymś co nie ma sensu, i tu tak jest, dziecko mleka nie chce, ale pić musi bo tak zdecydowałaś, szkoda sad
                  • wardzka Re: mleko krowie 08.02.14, 13:26
                    Dajcie już dziewczynie spokój. Pytanie dotyczyło ilości. Przecież napisała, że mleka zwykłego nie chciał ale z kakao CHĘTNIE wypił. Skoro synkowi posmakowało to mama się spytała w jakich ilościach może mu je podawać żeby nie przedobrzyć. A Wy jak zwykle robicie dramat i piszecie całe eseje na temat wyższości karmienia dziecka bez dosładzania z dosładzaniem. I tak jest prawie w każdym wątku. Żałosne.
                    Czytać każdy umie. Sama z ciekawości wtrąciłam w tym wątku zapytanie odnośnie kakao. Dostałam odpowiedzi. Jedna z mam zasugerowała, żeby lepiej nie dosładzać i KONIEC KROPKA. Po co dalej się nad tym rozwodzić? I tak ostateczną decyzję podejmuje INDYWIDUALNIE każda mama.
                    • lidek0 Re: mleko krowie 10.02.14, 07:32
                      Ty weż wyluzuj i sama daj spokój. Moje uwagi dotyczyły tego, że skoro dziecko nie chce mleka pic to dać mu z tym mlekiem spokój, nic na siłę /inna sprawa, że kakako to silny alergen/ no i tekst był nie do Ciebie.
                      • frijka Re: mleko krowie 10.02.14, 10:30
                        U nas kakao nie wywołało alergii, pisałam już jaką śmieszną ilość dodaje do mleka, może właśnie ona zmienia nieco zapach mleka i dlatego dziecko pije. Zmuszane nie jest i ostatni raz powtórzę pije bardzo chętnie. Nie odpowiedziałaś na pytanie wątku tylko pisałaś o zmuszaniu, o którym mowy tu nie ma. Wątek jest zakończony, jak chcesz pisz sobie dalej o rzekomym zmuszaniu dziecka - ja nie zamierzam już odpowiadać. Szkoda czasu.
    • mika_p Re: mleko krowie 05.02.14, 21:58
      Z mlekiem krowim jest tak: zawiera za dużo białka dla ludziątka, żeby być podstawą diety. Im większe ludziątko (wagowo) i im mniejszy udział ma mleko w jego diecie, tym mniej można zwracać uwagę na to, jakie to mleko. Jak dziecko drobne, a pokarmów stałych dziubie niewiele, zyje głównie mlekiem, to powinno to być mleko modyfikowane. Od czasu do czasu roczniakowi możesz trochę mleka krowiego podać, czy to w postaci mniej lub bardziej czystej (do picia czy w postaci zupy mlecznej) czy jako składnik innego dania (nalesników, np)

Biegunka po mleku krowim to najczęściej skutek laktozy, a roczniak, który mlekiem się zywi, laktozę trawi - ta zdolność zanika u ludzi niespożywających mleka koło 4. r.ż, u spożywających później.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka