Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ?

18.09.14, 19:56
Witajcie,
Mam pytanie dotyczące kaszek.
Na śniadanie daję synkowi (8 mc, karmiony piersią) "zdrowe" kaszki typu jaglanka,owsianka plus owoce z działki smile
Chciałabym zacząć dawać kaszkę również i na kolację i tu moje pytanie:
Zainteresowały mnie kaszki NESTLE Zdrowy Brzuszek bo ponoć nie mają/lub mają najmniej cukru ze wszystkich gotowych kaszek. Czy zamiast mleka modyfikowanego mogę dodać wodę? Czy ta kaszka będzie tak samo wartościowa z wodą?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 18.09.14, 23:02
      Ta wspaniała kaszka ma "jedynie" 27% cukru. Czyli 3 łyżeczki w 50 gramach. Ta oligofruktoza, inulina i słód jęczmienny to właśnie cukry. Ciekawe jak się znalazły w tej kaszce, skoro nie zostały dodane, ech.
      • reni1986 Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 18.09.14, 23:17
        Ok, niech bedzie, ale skoro na sniadanie daję małemu różne tzw. Zdrowe i bezcukrowe kaszki z naturalnymi owocami to co dać na kolację w takim razie??
        • murwa.kac Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 06:04
          rozwniez te same kaszki mozesz
          mozesz jogurt z owocami
          nalesniki, omlety, budyn
          kanapki z pastami
    • kcmc82 Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 13:30
      Ja swojej daje kaszki bezglutenowe Holle, ale je ona bez jakiegos zachwytu ... za to kaszka mleczna manna kiedy jej podalam wlasnie z Nestle jadla az jej sie uszy trzesly wink tylko potem przeczytalam ze nie nalezy od razu tak szalec z glutenem I spanikowalam I daje jej do owocow plaska lyzke, w przyszlym miesiacu zwieksze dk dwoch.
      Choc ja I moj brat kaszke manne jedlismy od malego I nic nam nie bylo ... teraz czlowiek jest bardziej ostrozny I chce dla dziecka jak najlepiej I troche tez sie obawia, ze moze dziecinie zaszkodzic.
      Ja kaszki robie tylko na wodzie, nie musisz dodawac swojego mleka, czy tez modyfikowanego.
      Tez karmie piersia.
      • missgiggles Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 16:50
        Moja kończy za chwilę pół roczku i z tej okazji zamowilam juz kaszki Holle, tylko sie obawiam, że przez ten brak smaku Młoda mnie wyśmiejesmile a chyba nie mogę na razie dodać owocu, bo warzywa jeszcze niewprowadzone. Hmm, może jak dodam mleka to to coś pomoże.
        • babybump Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 18:38
          Ja na kolację daję (dziecko ma 8 miesięcy):
          - chleb wieloziarnisty z masłem orzechowym
          - jajko gotowane na twardo (całe)
          - chleb z pastą z jajka
          - serek wiejski z masłem orzechowym, albo bananem
          - placki z jajka i banana
          - placki z serka wiejskiego i jajka
          tyle pamiętam. Plus zawsze pierś.

Owsiankę moja córka je tylko rano. Sama na kolację nigdy nie zjadłabym 'kaszki', więc nie podaję też tego córce.
          • reni1986 Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 19:13
            babybump napisał(a):

> Ja na kolację daję (dziecko ma 8 miesięcy):
            > - chleb wieloziarnisty z masłem orzechowym
            > - jajko gotowane na twardo (całe)
            > - chleb z pastą z jajka
            > - serek wiejski z masłem orzechowym, albo bananem
            > - placki z jajka i banana
            > - placki z serka wiejskiego i jajka
            > tyle pamiętam. Plus zawsze pierś.

Czytając Twoją wypowiedź zdałam sobie sprawę z tego, że jestem matką panikarą bo my teraz z mężem przeżywamy jak nasze dziecko je biszkopta lub chrupka a Ty piszesz o plackach czy kanapkach smile
            Placki czy chlebek z pastą podajesz w kawałeczkach tak?
            >
            • babybump Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 00:14
              Placki I chleb podaję pokrojone w paski do ręki. Ona sama sobie wkłada do buzi i odgryza ile może. Ma dwa dolne zęby, ale to jej wystarcza, aby odgryźć.
              • babybump Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 00:16
                PS. Moje dziecko je wszystko, to co my, rozbabrane widelcem, albo właśnie w paseczkach. Ale nie je pierdół, typu biszkopty, czy chrupki. Po pierwsze, nie ma to żadnych wartości odżywczych, a po drugie najpierw naucz dziecko jeść rzeczy zdrowe, a potem niezdrowe. Chociaż najlepiej to unikaj rzeczy niezdrowych. Na niezdrowe będzie miało jeszcze czas.
          • rozka26 Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 06.10.14, 13:17
            Mam nadzieję, że sama robisz masło orzechowe, bo w tym sklepowym jest utwardzony tłuszcz roślinny w dużej ilości i ja bym tego dziecku nie podała. Wystarczy kupić paczkę orzeszków ziemnych i zblednować je aż utworzy się masełko.
        • murwa.kac Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 19:23
          missgiggles napisała:

Cytattylko sie obawiam, że przez ten brak smaku Młoda mnie wyśmieje

skad przeswiadczenie o braku smaku?
          • missgiggles Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 09:53
            Przeświadczeniem bym tego nie nazwałasmile Raczej nieśmiałą obawąsmile. No, ale nie ma co się martwić na zapas. A coś mi się jeszcze przypomniało przy okazji kaszek - robiłyście dzieciom ekspozycję na gluten (śliczna nazwa swoją drogą)? Jak to u Was wyglądało?
            • murwa.kac Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 12:33
              missgiggles napisała:

a widzisz.
              my mamy spaczony smak cukrem, sola i glutaminianem. przez co cos niedopprawione jest dla nas bez smaku.
              tymczasem ma smak i to pyszny.
              przekonalam sie jak swietnie smakuja kasze, warzywa etc. kiedy odstawilam w kuchni sol, glutaminian, polprodukty. na poczatku wydawalo sie jalowe, bez smaku. potem, gdy kubki smakowe wrocily do rownowagi - poezja. i dzieci odczuwaja podobnie.

tak, robilam ekspozycje.
              jak usiadl samodzielnie (wtedy tez zreszta zaczelam rozszerzac diete), dostal piete chleba do łapy i wsio.
              • babybump Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 17:27
                Ja żadnej ekspozycji nie robiłam. Dziecko na początku dostawało owsiankę, na której było napisane 'Może zawierać gluten', potem po prostu dostała kawałek chleba. Dietę zaczęłam rozszerzać jak skończyła 6 miesięcy. Siedziała już samodzielnie.
        • pavia Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 09:52
          U nas furorę robi kaszka jaglana z jabłkiem i gruszką- dla mnie jest słodka, więc pewnie i dla malucha. Więc całkiem bez smaku nie są smile
    • zielonacebulka Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 19.09.14, 15:25
      Polecam kaszki Holle, zero cukru, zero mm i innych podejrzanych dodatków. Ja robię kaszkę na wodzie (mleka i tak ma z piersi ile dusza zapragnie) i do smaku dodaję świeże owoce.
    • panirogalik Re: Pytanie dotyczące kaszek (8mc) ? 20.09.14, 10:14
      odradzam podawanie tej kaszki na noc bo przeczyszcza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka