Dodaj do ulubionych

Pasteryzowanie zupek

07.04.15, 15:36
Ponieważ mam warzywa od babci z ogródka a mięso ze sprawdzonego źródła, sama gotuję dziecku zupki.
Ale teraz wyjeżdżamy na 2 tyg i pomyślałam, ze skoro mam odpocząć, to ugotuję zapas i zapasteryzuję.
Jak to zrobić bezpiecznie, by dziecku nie zaszkodziło?
Czy 2 tygodnie będą mogły stać?
W lodocwe, czy poza???
Obserwuj wątek
    • zabka141 Re: Pasteryzowanie zupek 07.04.15, 15:54
      Proponuje ugotowac jak zwykle, rozdzielic na porcje (np. wlozyc do plastikowych pojemniczkow Avent na mleko) i zamrozic.
      • kremka2014 Re: Pasteryzowanie zupek 07.04.15, 17:58
        Popieram Żabkę. Pasteryzowane jedzenie jest fuj. Lepsze mrożone. No i mniej traci składników odżywczych
        • sruba_rzymska Re: Pasteryzowanie zupek 07.04.15, 19:36
          Ogólnie też jestem za mrożeniem, ja gotuję i mrożę osobno poszczególne składniki, co potem daje możliwość robienia różnych kombinacji. Mam jednak wrażenie, że autorce wątku chodzi o zabranie ze sobą na wyjazd przygotowanych posiłków, więc w tym przypadku mrożenie raczej odpada. Co do pasteryzacji wiedzy niestety nie posiadam.
          • zabka141 Re: Pasteryzowanie zupek 07.04.15, 20:06
            Masz racje, pewnie o to chodzilo. Nie wiem jak sie pasteryzuje, ale slyszalam ze to skomplikowane i czasochlonne smile

W ostatecznosci mozesz zapakowac pudelka i warzywa ze soba i poswiecic pierwszy dzien na gotowanie i mrozenie? Uwaga na sloiczki gotowe, jesli twoje dziecko nie jest przyzwyczajone - moje nie tknie.
    • semi-dolce Re: Pasteryzowanie zupek 07.04.15, 21:03
      Ja bym zapasteryzowała normalnie - ugotowane tak prawie prawie, gorące do słoików i to do gara z woda i pogotować 20 minut. Potem trzeba tylko sprawdzić, czy słoiki zassały.
    • laska_wanilii79 Re: Pasteryzowanie zupek 08.04.15, 08:28
      Wolałabym zapasteryzować, bo droga długa, a z niemowlakiem może i jeszcze dluższa bo kilka postojów. No i nie będę miała tam zamrażarki a jedynie lodówkę, więc mrożenie odpada!
      Zupki gotowe też odpadają, bo nie tyka smile
      • kremka2014 Re: Pasteryzowanie zupek 08.04.15, 09:26
        No to zapasteryzuj jak ogórki czy owoce. I ja bym dla pewności trzymała w lodówce . Pewnie dyni nie masz? Nie wiem czemu ale mi dynia w słoikach nie trzymała. Kwasniala i strzelała przy otwarciu.
    • nothing.at.all Re: Pasteryzowanie zupek 08.04.15, 09:34
      Z zupka mi jest prosta sprawa to robisz tak: gotujesz co tam chcesz, wkładasz do słoików (tylko zwróć uwagę aby nie były obszczerbane brzegu i dobrze dobrane pokrywki), potem do garnka na lewą są wody i w stawiasz te słoiki i gotujesz (tak do 3/4 wysokości musi sięgać woga) i jeśli w słoiku Ci się za gotuje to zapasteryzowane. Wyciągasz i zabierasz zimne ze sobą. Nie musi to stać w lodówce chyba że otworzysz słoik ale to radziłabym jeść od razu.
      Do tego bierzesz warzywa ugotowane w paski na drogę i jedzieszsmile.
      • marta_nowak4 Re: Pasteryzowanie zupek 09.04.15, 20:09
        Ja raz spróbowałam za pasteryzować obiadki dla córki i źle się to skończyło. 2 słoiki rozsadziło i prysnęło na mnie a reszta mimo że wieczko zassało to się skisły.
        • nothing.at.all Re: Pasteryzowanie zupek 09.04.15, 21:18
          A robiłaś jak? Mi nigdy nic się nie działo z zupami.
          • marta_nowak4 Re: Pasteryzowanie zupek 09.04.15, 21:45
            Tak jak opisałaś wyżej. Nawet przed nalaniem zupki wsadziłam umyte sloiki do piekarnika i je nagrzewałam i osuszałam, żeby nie były mokre. Może mam dwie lewe ręce do pasteryzowania smile
            • nothing.at.all Re: Pasteryzowanie zupek 10.04.15, 07:58
              Faktycznie słoik musi być suchy. Ale mi nigdy nic się nie stało.
    • lunkalinka Re: Pasteryzowanie zupek 10.04.15, 10:41
      Pasteryzowałam obiadki dla córki na wakacje. Kupiłam 14 nowych słoiczków i zakrętek, wszytko najpierw wygotowałam i dokładnie osuszyłam. W słoiczki nakładasz obiadek, po nałożeniu przecierałam papierem brzegi słoiczka aby nie było resztek między szkłem a zakrętką, mocno zakręcałam. Następnie do garnka wlewasz wodę, na dno układasz ściereczkę i na tej ściereczce słoiki. Słoiki nie mogą do siebie przylegać ani się dotykać. Woda musi sięgać przed nakrętkę słoika. Od momentu zagotowania gotujesz ok 20 min. Po wyjęciu ustawiasz denkiem do dołu i czekasz aż ostygną, potem do lodówki. Nigdy nic mi się nie zepsuło więc technika się sprawdza smile
      Oszczędziło nam to dużo czasu na wakacjach smile powodzenia!
      • laska_wanilii79 Re: Pasteryzowanie zupek 10.04.15, 12:32
        Dziewczyny, a ja czytałam, ze te z mięsem trzeba pasteryzować...3 dni surprised
        • nothing.at.all Re: Pasteryzowanie zupek 10.04.15, 13:17
          A gdzie to czyyalas? Jakaś bzdura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka