genevive 07.04.05, 07:41 jaką oliwę z oliwek extra vergine możecie polecić? Chodzi o dobrą jakość i brak tego specyficzniego niedobrego samku. Z czego on wynika - technologia produkcji czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izia30 Re: jaką oliwę polecacie? 07.04.05, 13:53 smaku się nie pozbędziesz, to smak i zapach oliwek, nadawany przez substancje oleiste własnie. ja ze względu na smak używam oleju słonecznikowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jaką oliwę polecacie? 07.04.05, 22:06 Najwazniejsze,zeby była Extra VErgine.. Bron Boze Olio di SANSA di OLIVE (jesli o włoskie chodzi..) Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: jaką oliwę polecacie? 07.04.05, 23:03 Kup Monini-dostępna w hipermarketach, Ducros-a są mocniejsze.Używam też Greco włoskiej niefiltrowanej(mętna w środku). Ja ten zapach kiedyś wyczuwałm (ohydny), teraz już nie choć oliwy się róznią pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: dlaczego nie Sansa di olive? 11.04.05, 15:08 Wiem że autorka wątku pytala o Extra Vergine ale ja mam pytanie o sansa.Dlaczego tak kategorycznie nie można(marghe_72)??? Z tego co ja wiem to do obróbki cieplnej extra vergine się nie nadaje a właśnie używa się sansa? Podpowiedzcie proszę? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dlaczego nie Sansa di olive? 11.04.05, 23:28 Sansa to tzw siódma woda po kisielu to "oliwa" z wytłoczyn , bezwarotsciowa.. a nie wiem czy nie szkodliwa a extra vergine jak najbardziej nadaje sie do obróbki cieplnej. to nie oliwa z oliwek a ze skórek... tego co zostanie po pierwszym, drugim .. i diabli wiedzą ilu jeszcze wyciskań.. 99% procent Włochów by tego nie zjadło , zatem coś w tym musi być... Co ciekawe we Włoszech bardzo trudno go kupić.. bo idzie na eksport do krajów, które nie przywiązuja ąz tak dużej wagi do jakości. no i nie ma tak dobroczynnych właściwści jak prawdziwa oliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dlaczego nie Sansa di olive? 11.04.05, 23:29 ps. Dla zainteresowanych: istnieje podział na kategorie: I. Olio extravergine di oliva - naj, naj lepszy olio di oliva vergine - czemu nie II. Oleje o "małym znaczeniu gastronomicznym " (kalka językowa) olio d'oliva olio di sansa III. Oleje nie nadające sie do spożycia: olio di oliva raffinato olio di sansa di oliva greggio olio di sansa di oliva raffinato olio extravergine corretto Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: dlaczego nie Sansa di olive? 15.04.05, 07:45 No ale nam to kiedyś powiedział dietetyk. Żeby nie smażyć na extra vergie bo jest tłoczona na zimno i temperatura(tak wysoka przy smażeniu) powoduje, że ona się pali czy coś w tym stylu. Dlatego ja od tej pory mam specjalną olivę do smażenia właśnie sansę lub pomace olive oil(chociaż nie wiem co to za wynalazek). A do reszty używam extera v. Wiem, że sosy itp mozna robić na extra vergine. Teraz trochę mnie oswieciłaś ale nadal nie wien co z tym smażeniem... 8-(( Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dlaczego nie Sansa di olive? 15.04.05, 12:42 Naprawdę mozna smazyć na oliwie extra vergine Włosi smaża i miewają sie całkiem dobrze )) wywal Sansę i Pomace.. to juz chyba lepiej kupic zwykły olej..albo oliwe z pestek winogron Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: dlaczego nie Sansa di olive? 15.04.05, 20:56 No tymi jeszcze żyjącymi Włochami to mnie przekonałaś :-p Dziękuję za odpowiedzi i oliwnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pas_ya Re: jaką oliwę polecacie? 11.04.05, 15:12 Z extra vergine sprawdzona jest przeze mnie Monini szczególnie ta jasna. Są dwa rodzje jasna i ciemniejsza.Jasna z pewnością jest łagodna bez paskudnego zapaszku.Polecam.Jest już w marketach Odpowiedz Link Zgłoś
kakuja Re: jaką oliwę polecacie? 21.04.05, 19:26 a co mozecie powiedziec na temat oliwy z oliwek goya,polecacie czy lepiej inna? jaka? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jaką oliwę polecacie? 22.04.05, 11:03 Goi nie znam Kupuję włoskie - Monini i Carapelli..jak najbardziej zielone Odpowiedz Link Zgłoś
genevive Re: jaką oliwę polecacie? 27.04.05, 07:59 dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Na razie użźywam oliwy z pestek winogron. kupiłam też olej kokosowy. Raczej smażyć na nim nie będę ( kwasy nasycone)ale jest świetny jako kosmetyk do ciała i włosów. polecam Odpowiedz Link Zgłoś