inga17 25.04.05, 16:01 no właśnie, to taka popularna zupa a ja nie umiem i nie mam nigdzie przepisu... z góry dziękuję Inga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jasma76 Re: krupnik - jak się robi? 25.04.05, 18:23 Prościutko - gotujesz wywar np. na żeberkach, albo kawałku wołowiny z włoszczyzną (pokrojona w kostkę albo z mrożonki juz pokrojona),pewnie z 1,5 godz., potem dorzucasz pokrojone w kostke ziemniaki i troche kaszy jęczmiennej (uwaga, bardzo pęcznieje) to gotujesz z 10 min, żeby zmiękło, można zagęścić mąką, albo smietaną, na wierzch trochę koperku i gotowe!!! Ja to ugotowane mięso wkrawam do zupy i wtedy to jest bardzo pożywne danie - nie musi być już 2- go dania)) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: krupnik - jak się robi? 25.04.05, 18:51 Jeszcze parę kulek ziela angielskiego na początku gotowania żeby miało "krupnikowy" smak Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: krupnik - jak się robi? 25.04.05, 18:56 Dzięki, nie wiedziałam, czyli moje krupniki były jak dotąd mało "krupnikowe" :- ). Następnym razem dodam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: krupnik - jak się robi? 26.04.05, 11:05 i troszke cary na ładny kolor dla dziecka gotuje krupniczek z kaszą manną, bardzo go lubi Odpowiedz Link Zgłoś
jasma76 Re: krupnik - jak się robi? 26.04.05, 15:13 No proszę, tego nie dodawałam, trzeba spróbować )) Odpowiedz Link Zgłoś
rybuska Re: krupnik - jak się robi? 27.04.05, 14:10 Ja gotuję tylko na wodzie. Zagotowuję wodę, wsypuję kaszę jęczmienną lub kukurydzianą (na 1 litr wody 1 łyżka kaszy jęczmiennej, kukurydzianej nie sprawdziłam). Gotuję 10 minut, a potem dodaję warzywa i gotuje się to, aż warzywka będą gotowe. Czasami dodaję masło, a czasami zostawiam wersję "szczupłą". Oczywiście obowiązkowo liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku i natka pietruszki. Pozdrawiam, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś