nikusia20 27.04.05, 13:28 Moja córka ma 10m-c dałam jej serek waniliowy "Danonki".Nie jestem pewna czy nie za szybko.Chce się dowiedzieć kiedy wy podałyście swoim maluszką.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 27.04.05, 15:16 poszukaj wątków o Danonkach, było ich wiele Danonki są dla dzieci powyzej 3 roku Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 10:45 Zaczynaj od tych najprostszych w składzie, czyli jogurtów naturalnych, a sama możesz coś do nich dodawać. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana24 Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 11:31 Mój Maksiu ma już prawie roczek, kilka tygodni temu dałam mu Danonka i co się okazało dziecko miało bużkę pełną krostek. Jestem święcie przekonana że to po danonku bo nic innego nowego nie wprowadziłam do jego diety. I tak skończyła się nasza przygoda z Danonkiem. Po kilku dniach podałam jogurt naturalny + odrobina mrożonych malin - rewelacja nic mu po tym nie było. Propnuję kupić opakowanie mrożonych owoców ( np. maliny, jagody, truskawka) i jogurt naturalny lub kefirek. Po co Danonki - nie wierze że mają tyle witamin i tak dalej. Pozdrawiam Tatiana i Max Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 13:04 Olbrzymia większość witamin, o jakich informuje producent na m.in. danonkach to witaminy syntetyczne a nie takie wprost znajdujące zię w np. owocach. Składniki deseru (ser, owoce, co tam jeszcze) poddaje się obróbce, przetwarzaniu, w wyniku których tracą witaminy. Więc na koniec deser "uszlachetniany" jest jakimś modnym zestawem i tyle (Równie dobrze można połknąć jakąś multiwitaminową pigułę). Pisze o tym, bo fakt, w jaki sposób dostarczamy organizmowi witamin nie jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula116 Re: Danonki od kiedy? 15.05.05, 14:34 Ja swojej córeczce daje dononki od 7 m-c.Nigdy jej nic nie było.Tylko oczywiście wszystko po mału i w małych ilośćiach na początek.Teraz zaczełąm jej dawać jogobelle i danio bo mały danonek to malizna. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 13:28 no cóz, moja mała alergiczka dostała 1szego Danonka jak skonczyła 10mcy, na polecenie lekarza. zajada sie nimi do dzis (ma 23mce) bez efektów ubocznych, jogurtów nie lubi, kefirków także. jak dotad jedynym serkiem który jej zaszkodził to "naturalny, bez konserwantów" BIELUCH Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 14:35 lekarz polecajacy Danonki to ciekawostka.. Będe złosliwa..moze coś z tego zachwalania ma? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 14:42 Ja znam lekarza pediatre, który sam karmi danonkami od 8m swoje dziecie, ale nie poleca innymBeata Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 18:11 A po co? Przecież w nim właściwie nic nie ma. Może lepiej jogurty albo biały ser od „baby” na placu. Pzdr, Marta Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 22:27 Mnie też lekarka poleciła dawać córeczce (1 rok) Danonki.Daję więc Danonki i Bakusie. Ale skoro tak piszecie...Jaki konkretnie jogurt polecacie? Byle jaki?, taki zwykły-"dorosły"? Córka jest alergikiem i białko krowie musi być w formie przetworzonej(nie mleko, nie ser biały, itp.), tylko właśnie jogurty, serki. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 23:09 a są jogurty dorosłe i dziecięce? (no..pominąwszy te z kawą ) Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: Danonki od kiedy? 07.05.05, 00:08 Przecież wiesz o co mi chodzi... Jak napisałam moja córka jest uczulona na mleko(potocznie mówiąc) i nie wiem czy mleko w "dorosłym" jak to określiłam jogurcie jest w takim samym stopniu przetworzone jak w tym produkowanym rzekomo "specjalnie dla dzieci". Czyli problem jest u nas w zawartości białka mleka w nabiale.Ma być wysoko przetworzony.W serze białym na przykład, śmietanie jest go dla niej za dużo. Proszę więc o odp. mamy z podobnym problemem żywieniowym, jak nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 07.05.05, 22:01 Nie, ie wiem o co chodzi Nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ,ze jogurty naturalne (bez cukru ) nie mają wieku.. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: do s1korupka 08.05.05, 20:08 U dziecka uczulonego na mleko wsztrzymaj się z podawaniem nabiału. Jogurt to jogurt, robione sa identycznie spójrz na składy obu tych niby dla dzieci i dorosłych. Są jogurty bez dodatku mleka w proszku i te byłyby dla alergika lepsze na ew. próbe sprawdź Bakoma premium lub Campiny naturalny - najlepiej iść do marketu i postudiować składy na opakowaniach. Danonki akurat zawierają mleko w proszku. Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
adaspy Re: BZDURY O DANONKACH 17.05.05, 13:33 Mysle ze te wszystkie mamy ktore tak sa przeciwne tym danonkom to jakies nadopiekuncze mamuski za wszelka cene chroniace swoje dzieciki dajcie spokuj z tym zniechecaniem innych mam niech kazda z nich sprobuje sama kazde dziecko jest inne moj syn od 11 miesiaca je danonki a ma 13 teraz i nic mu nie jest wiem przynajmniej ze dostaje odpowiednia ilosc wapnia a to ze na danonkach jest napisane od 3 lat to tylko asekuracja firmy bo przeciez kazde dziecko inaczej reaguje ostatnio widzialam napis na grzechotce"dla dzieci od lat trzech"ktory trzylatek bawi sie grzechotka.Kazda firma nie chce brac na siebie odpowiedzialnosci.Myslicie ze wasze dzieci jedzac naturalne jogurty bedzie zdrowsze a kto wie co oni do tych jogurtow wrzucaja pewnie jeszcze gorsze swinstwa niz do danonkow a skad wiecie w jakich warunkach byl produkowany np zolty ser po aferze w Konstarze powinnismy jesc trawe.Niech kazda mama sama sie przekona co lubi i toleruje jej dziecko kiedys nie bylo danonkow i dzieci jadly zwykle jogurty dla "doroslych"i co sie stalo nic poprostu dzisiejsze mamy sa bardzo wrazliwe i nad opiekuncze. Odpowiedz Link Zgłoś
golkaw Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 10:31 Mi zaprzyjaźniona położna poradziła dawać dziecku danonki od 8 miesiąca. Jogurt można dawac tak wcześnie bo białko mleczne jest w nim rozbite (cokolwiek to znaczy). Mój synek je, najbardziej lubi owocowe i nic mu nie jest, ale on nie jest z tych uczuleniowych. Wydaje mi się, że "dorosłe" jogurty się różnią zależnie od firmy, jedni bardziej przestrzegają higieny inni mniej (choćby ta akcja ze zgniłymi kośćmi na żelatynę u bakomy). Najbezpieczniejsze są naturalne, nie mają różnych dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
hratli o rany... 08.05.05, 12:28 nie zastanawia was fakt, dlaczego danonki reklamuja duze dzieciaki???? a mnie zastanowil. na infolinii powiedziano mi ,ze danonki, tak jak monte - najlepiej podawac dziecku od 3 lat. 8 miesiecy????? rety! a taka polozna, to przeszkolony dietetyk? badala sklad? dziewczyny nie boicie sie - dawac, bo nic sie nie dzieje. zazdroszcze wam. moja dieta jako malucha byla nieprawidlowa, dlatego teraz od kilku lat pojawia mi sie alergia na nabial. po co sie spieszyc???? sa jogurty naturalne, owocowe. danon jest pelny cukru. mozna samemu dawac owoce do jogurtow. a danonek to przeciez zwykly serek. Odpowiedz Link Zgłoś
katklos Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 15:27 golkaw napisała: <<Najbezpieczniejsze są naturalne, nie mają różnych dodatków.>> A Ty właśnie dajesz Synkowi danonki....sama sobie przeczysz.... Odpowiedz Link Zgłoś
rene.p Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 17:27 Witam. Skoro nie Danonki, to może podajecie jakieś inne serki lub twarożki? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 12:54 Ja swojemu dziecku, gdy miało 10 miesiecy, podawalam deserki Hippa - owoce z twarozkiem. Poza Hippem ma takie w swojej ofercie jeszcze jakas inna firma, niestety nie pamietam, ktora. Potem podawalam twarozek z mala iloscia smietany z owocami. Danonki zjada sporadycznie, srednio raz w miesiacu, nie czesciej, od roku. Mnie juz nic nie zdziwi, od kiedy zobaczylam polroczne dziecko karmione ptasim mleczkiem z Leader Price i 10 miesieczne zjadajace zupe pieczarkowa ze smazonych pieczarek i cebuli. Dziecko w tej chwili jest dwa razy grubsze od swojej rowiesniczki, 3 dni mlodszej (karmionej piersia + dodatkowymi posilkami zgodnie z zaleceniami). Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 20:26 naturalny jogurt + swieze owoce naturalny jogurt + owoce mrozone nat. jogurt + domowe przetwory itp stopniowo kefiry serki typu Bieluch itp na Monte, Danonki i innne bakusie.. przyjdzie czas.. Jeszcze sie zdązą dzieciaki najeść słodkosci aromatów i barwnioków ps. połozna zna sie na odbieraniu porodów .. niekoniecznie na zywieniu dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 22:55 Mnie jogurty "dla dzieci"(już nie pamiętam, czy wymieniła Danonki z nazwy i serki Hochland(tak to się pisze?) poleciła dawać córce gastroenterolog i alergolog w jednej osobie, czyli chyba osoba bardzo kompetentna, twierdząc, że białko krowie w jogurtach jest na tyle przetworzone,że moje dziecko, które jest wprawdzie na nie uczulone, ale już w niewielkim stopniu, może je jeść. Więc od 2 m-cy daję jej jogurty i serki topione w rozsądnej ilości i nic złego się nie dzieje.Ale być może jogurty naturalne są zdrowsze, postudiuję etykiety i spytam przy następnej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
flurcia Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 08:51 Dwoniłam dziś na infolinię danona i pani powiedział mi, że swoje produkty mleczne zalecaja dziecio powyżej 3 roku życia. Na moje pytanie dlaczego zaczęła się gęsto tłumaczyc, że mniejsze moga byc ucZulone na mleko krowie, ale przecieź wszedzie sie czyta , że mleko krowie można podawać dziecku już ok. 2 roku życia a nawet wcześcniej jeśli nie ma przeciwskazań. Wg mnie to chodzi o dodatki dodawane do serków i jogurtów. Moja córka może pić mleko krowie, je sery żółte, białe, ale po serkach homo - akurat nie danone ma uczulenie, przypuszczam, że po jakimś barwnku czy aromacie dodawanym do serków. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 09:25 Wychodzi jakieś pomieszanie z poplątaniem I jagurty i "danonki" (bakusie itp.) zawierają mleko przetworzone, łatwiej przyswajalne niż mleko "słodkie". Chodzi o ukwaszenie (z dodatkiem bakterii), sery (twarogi) otrzymuje się z ukwaszonego mleka. A więc każdy "czysty" jugurt (mleko + bakterie zakwaszające, tu jogurtowe), twaróg (mleko ukwaszone...) jest zdrowy dla dziecka (pomijam alergie) i nie potrzebuje zadnej etykietki, że się dla tegoż dziecka nadaje. Tak samo, jak nie kupuje się specjalnej mąki dla zdrowego dziecka, żeby zrobić mu omlet, czy specjalnych jajek (ale wskazane byłoby, aby nie pochodziły z fermy); Z danonkami sprawa jest inna, porócz tego, że w składzie mają ser (zdrowy, a jakże), producent dodaje do nich jeszcze ..., no właśnie: cukier, dodatki owocowe/smakowe, barwniki, i... nie wiem, co tam jeszcze; Jeśli dziecko nie toleruje jogurtu naturalnego (bez dodatku żelatyny, białek...) to raczej "danonek" też mu nie posłuży. Jednak sam fakt, że danonek szkodszi nie oznacza, że jogurt naturalny tez nie będzie tolerowany. Bo danonek zawiera sporo rzeczy które mogą zaszkodzić, dużo wiecej, niż jogurt czy twaróg. Nazywanie jogurtów naturalnych jako produktu dla dorosłych a danonków - dla dzieci ... to , wg. mnie, jakaś paranoja; Poza tym, w każdym poradniku/artykule... nt. żywienia niemowląt stoi jak byk, że jogurty naturalne wprowadza się w 8 mies. zycia (przed glutenem, żółtkiem itd!), natomiast danonki... cóż, sa, producent, choć dopiero przyparty do muru (czyli indywidualnie, przez telefon), informuje, że po 3 roku życia. Bo jemu się nie opłaci podawać takiej informacji na opakowaniu , skoro nikt nie zmusza..., a matki kupują . Producentowi podawanie takiej informacji nie opłaci się..., a naszym dzieciom? pozdrawiam, a Odpowiedz Link Zgłoś
martaizabela Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 12:40 Masz stary poradnik. Obecnie zaleca sie od 10 miesiąca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 13:44 Bardzo możliwe, jednak taką informację znajdziesz m.in. w Dziecku, jeden z tegorocznych numerów, w tej chwili nie pamiętam, który; Zresztą, jakie to ma znaczenie w tym przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 11:06 Apolko, dziekuję za Twojego posta nareszcie fachowo i z głową Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 16:47 U mojego syna po "Danonkach" ujawniła sie skaza białkowa z którą walczę do dziś Trzeba sprawdzić przed zakupieniem skład jogurtu czy serka - dla dzieci alergicznych i małych nie powinno być w składzie: słodkiego mleka i mleka w proszku, a takie często bywa dodawane... Oczywiscie pod warunkiem, że dziecko nie jest uczulone na nabiał w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia20 Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 23:50 nikusia20 napisała: > Moja córka ma 10m-c dałam jej serek waniliowy "Danonki".Nie jestem pewna czy > nie za szybko.Chce się dowiedzieć kiedy wy podałyście swoim > maluszką.Pozdrawiam. Hej dziewczyny!!!Mojej córece dałam danonka 2 razy i koniec z tym świństwem.Dzięki za wypowiedzi.Ostatnio znalazłam w sklepie owoce +jogurt lub twaróg jest to produkt GERBERA .Jogurt naturalny też musze wypróbować,z tego co piszecie to najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam. nikusia20 z myszką Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia20 Danonki od 3 lat 13.05.05, 22:31 Hej dziewczyny!!!Mojej córece dałam danonka 2 razy i koniec z tym świństwem.Dzięki za wypowiedzi.Ostatnio znalazłam w sklepie owoce +jogurt lub twaróg jest to produkt GERBERA .Jogurt naturalny też musze wypróbować,z tego co piszecie to najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam. nikusia20 z myszką Odpowiedz Link Zgłoś
grazia26 Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 09:54 Ja zaczelam dawac danonki jak moj maly zaczal 10 miesiac.teraz konczy 11 i dostaje tez bakusie monte i jogurty np z bakomy.Nic mu nie jest.pozdrawiam mama Hubercika Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 13:08 "nic mu nie jest" a nie obawiasz sie ze potem wyjdzie cos, np. problemy z brzuchem? coraz wiecej dzieci sie uskarza na nie. nie boisz sie o wrazliwy zoladek malucha? i tego, ze monte i danonki maja w sobie tyle cukru, ze takie dzieciaki nie powinny go jesc w takich ilosciach? jesli sie nie obawiasz, no to podziwiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 17:44 "Nic Mu nie jest" Dziś, jutro a za kilka lat sioe okaze ,ze cierpi na otytłoścć, albo będzie miał próchnice jak ta lala.. NIe życze xle Twojemu dziecku, ale tego typu podejscie jest absurdalne. Moja córka zywiłaby sie najchętniej suchymi bułkamii słodczami. Teoretycznie mogę Ją tak karmić, przecież NIC JEJ NIE BEDZIE.. Odpowiedz Link Zgłoś
grazia26 Re: Danonki od kiedy? 14.05.05, 20:42 >dla czego od razu jest mowa o otylosci?wydaje mi sie,ze jeden danonek dawany co drugi i czasami jakis jogurcik mu nie za szkodzi a na pewno nie doprowadzi do otylosci.On przeciwnie do twojej corki nie dostaje innych slodkosci.Inne mamy z tego co wiem karmia swoje pocichy lizaczkami,biszkoptami...i nie byla bym pewna,ze po takim jedzonku nic im nie bedzie.takze drogie mamy nie przesadzajcie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 15.05.05, 13:56 a skad wiesz czym ja karmię swoje dziecko? Stwierdzenie "jem i nic Mu / Jej nie jest" trąci absurdem z jakiegoś powodu niektóre produkty są zalecane od 3 ROKU życia.. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:13 Otyłość to jedno z łagodniejszych możliwych następstw żywienia kilku- kilkunastomiesięczniaka danonkami. Poważniejsze to m.in.: problemy z ukł. trawiennym, alergie... Ale oczywiście, skoro Tobie "wydaje się" ... i to Ci wystarczy... tylko dziecka szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:10 wiecie co moje mama moje siostra i bratowa karmiły dzieci danonkami od 8 miesiaca ja daje mikusiowi od 10 miesiaca nie płacze nie ma krostek jesli by sie wszystkiego trzymac to dzieci by nic nie mogły jesc takie mam zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:11 sory moja mama dawała serek waniliowy podwarunkiem ze go dostała w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 10:20 kalina_19 napisała: > jesli by sie wszystkiego trzymac to dzieci by nic nie mogły jesc Ja sie trzymałam zalecen, moze nie kurczowo i histerycznie, ale jednak. I moje dziecko nie bylo niedozywione. Ale to wymaga pewnego zachodu - np. ugotowania obiadu osobna dla dziecka i osobno dla doroslych, bo serek to trzeba samodzielnie przygotowac, nie otworzyc gotowe pudeleczko. I oczywiscie, ja tez widze 10-miesieczne dziecko karmione wszystkim, ktoremu 'nic nie jest' i ktore 'nie ma krostek po danonkach', a teraz lekarz wysyla je na testy alergiczne, bo katary jakies takie czeste. Po cos jednak pewne normy sa wprowadzone. Nie dla widzimisie lekarzy czy 'trzepnietych' i przewrazliwionych rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Do wszystkich 16.05.05, 12:32 tak jak pisałam moja corka dostała 1szego w zyciu danonka jak miała 10mcy, nigdy nie było zadnych efektów ubocznych. od paru mcy wprowadzam jej zdrowe, naturalne serki, bez cukru. i co? na kazdy kolejny dostaje wysypki, dodam ze skazy mlecznej nie ma bo nic sie nie dzieje po chamskim podaniu mleka od krowy! teraz juz wiem, ze jak serek ma napis, naturalny, bez konserwantów, to jest naszpikowany jakims g..m ktore uczula, moje dziecko ma uczulenie wyłacznie na chemie! po danonkach nadal nic sie nie dzieje. czyzby były one jakos inaczej produkowane? a moze fakt ze producent podaje ze od 3 roku zycia wiaze sie z faktem ze wogole mleko krowie zalecane jest po 3 roku zycia? niech ci co tak krzycza, pomysla o tym, bo w zasadzie tylko danonki i bakusie maja przeznaczenie "dla dzieci" Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Do wszystkich 16.05.05, 12:42 A jakie to "zdrowe, naturalne serki, bez cukru" dajesz małej, jeśli mozna wiedzieć? Nazwa, producent, ..., bo inaczej to wiesz, trudno dyskutować, podobnie, jak z resztą Twojej wypowiedzi; Odsyłam do inf. dot. składu i przyswajalności mleka krowiego słodkiego i po ukwaszeniu (zwróć uwagę na hasło kazeina); Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Do apolki 17.05.05, 09:58 bieluch campina naturalny serek wiejski yaki granulowany piatnica chyba piatnica naturalny w płaskim pudełeczku jogurt naturalny bakoma, danone i wiesz co? zrobiłam próbe na chama, dałam kaszke na zwykłym mleku z kartonu, nie stało sie nic, po wymienionych serkach niestety jest wysypka.nie bede próbowac innych, pozostane przy danonkach, bo bakusie nie smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Do apolki 17.05.05, 13:49 Nie kupuję tych produktów, więc nie znam ich składu, dziwi mnie jednak to, że jak piszesz, Twoje dziecko toleruje Danonki i Bakusie (rozumiem, że próbowało i było wszystko ok. ale nie kupujesz, bo smak nie pasuje) a jagurty naturalne bakomy i danona szkodzą. Może przyczyna tkwi w jakimś "stabilizatorze"? Ja podaję jogurt z Zott, ser twarogowy (na wagę) z Czarnocina, śmietanę, ale moje dziecko nie jest uczuleniowcem więc, przypuszczam, po danonku/bakusiu też by jej nic nie było. Nie daję, bo obawiam się reakcji długoterminowych; Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 13:09 ja wam powiem ze nie trzymam sie kurczowo wszystkiego wiadomo ale nie przesadzam tego nie tamtego nie robiłam tak do 6 miesiacaa teraz mikus je prawie wszystko nic mu nie dolega choruje bardzo zadko ,je płatki z mlekiem,kartofelki z sosikiem ,a wczoraj to sobie polizał lizaka ja tam mam swoje zdanie i tego bede sie trzymac pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 23:09 Ja po prostu polecam zdrowy rozsądek właczyć. Nie trzymać 4 latka na mleku z proszku.. i 8 miesięczniaka nie karmić danoinkami i monte itp Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 09:37 Z czym o tej porze roku podawać jogurty naturalne? Dobre z mrożonymi(póki co) truskawkami, ale co jeszcze? Jabłka już kiepskie...może z bananem? trzeba je jakie owoce dodajecie do naturalnych jogurtów? Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 09:51 Moja córka najbardziej lubi "czysty" lub lekko słony, z dodatkiem koperku, szczypiorku albo odrobiną tartego ogórka (ale tu trzeba naprawdę uważać, bo o tej porze roku to te ogórki są mocno "pędzone"); Z owoców mogą być mrożone jagody, maliny (nie tylko truskawki), możesz wymieszać z posiekanym kiwi (bomba witaminowa), rozgniecionym bananem..., możesz, wreszcie, dodać gotowy mus owocowy (same owoce!) lub deserek ze słoiczka (owoce, kleik ryżowy), mozliwości, jak widzisz, jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
s1korupka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 14:58 Dzięki,Muszę spróbować ze szczypiorkiem, nie pomyślałam o tym. Z mrożonek u nas niestety są same truskawki( Odpowiedz Link Zgłoś
malagonia6 Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 18:04 Przyznam się, że i ja nie jestem zwolenniczką danonków w przypadku 8-10 miesięczniaków. Nie mam pojęcia jakie mogą być konsekwencje podawania ich dzieciom (równie dobrze może nie być wcale). Niemniej jednak mam wrażenie, że wszystkie smakowe serki i jogurty to jednak chemia. Ja robię dla swojej córci jogurt, oczywiście z mleka kupionego w sklepie (więc też tam coś zawiera). Po prostu chyba nie da się tak obejść tych wszystkich cudów dodawanych do jedzenia, ale w miarę możliwości trzeba minimalizować ich podawanie. Mam alergiczkę, więc jakby z natury jestem ograniczona. Ale jak patrzę na 9 miesięczniaka pochłaniającego parówy, to może Was to zdziwi, ale bierze mnie zazdrość. Bo jak sama zjem parówkę, to pół dnia i nocy jest mi niedobrze, mam mdłości i wyobrażam sobie co tam w tej parówce musi być, więc tym mocniej podziwiam takiego malucha (a raczej jego brzuszek). No cóż, są różne szkoły jedzenia i każda mama wie najlepiej co dziecku szkodzi, a co nie. Z reguły jest tak, że żywimy swoje dzieci tak jak same jadamy i nic na to się nie poradzi. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś