Dodaj do ulubionych

Danonki od kiedy?

27.04.05, 13:28
Moja córka ma 10m-c dałam jej serek waniliowy "Danonki".Nie jestem pewna czy
nie za szybko.Chce się dowiedzieć kiedy wy podałyście swoim
maluszką.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 27.04.05, 15:16
      poszukaj wątków o Danonkach, było ich wiele
      Danonki są dla dzieci powyzej 3 roku
    • paulina62 Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 10:45
      Zaczynaj od tych najprostszych w składzie, czyli jogurtów naturalnych, a sama
      możesz coś do nich dodawać.
      • tatiana24 Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 11:31
        Mój Maksiu ma już prawie roczek, kilka tygodni temu dałam mu Danonka i co się
        okazało dziecko miało bużkę pełną krostek. Jestem święcie przekonana że to po
        danonku bo nic innego nowego nie wprowadziłam do jego diety. I tak skończyła
        się nasza przygoda z Danonkiem. Po kilku dniach podałam jogurt naturalny +
        odrobina mrożonych malin - rewelacja nic mu po tym nie było. Propnuję kupić
        opakowanie mrożonych owoców ( np. maliny, jagody, truskawka) i jogurt naturalny
        lub kefirek. Po co Danonki - nie wierze że mają tyle witamin i tak dalej.
        Pozdrawiam
        Tatiana i Max
        • apolka Re: Danonki od kiedy? 28.04.05, 13:04
          Olbrzymia większość witamin, o jakich informuje producent na m.in. danonkach to
          witaminy syntetyczne a nie takie wprost znajdujące zię w np. owocach. Składniki
          deseru (ser, owoce, co tam jeszcze) poddaje się obróbce, przetwarzaniu, w
          wyniku których tracą witaminy. Więc na koniec deser "uszlachetniany" jest
          jakimś modnym zestawem i tyle (Równie dobrze można połknąć jakąś
          multiwitaminową pigułę). Pisze o tym, bo fakt, w jaki sposób dostarczamy
          organizmowi witamin nie jest bez znaczenia.
          • paula116 Re: Danonki od kiedy? 15.05.05, 14:34
            Ja swojej córeczce daje dononki od 7 m-c.Nigdy jej nic nie było.Tylko
            oczywiście wszystko po mału i w małych ilośćiach na początek.Teraz zaczełąm jej
            dawać jogobelle i danio bo mały danonek to malizna.
    • izia30 Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 13:28
      no cóz, moja mała alergiczka dostała 1szego Danonka jak skonczyła 10mcy, na
      polecenie lekarza. zajada sie nimi do dzis (ma 23mce) bez efektów ubocznych,
      jogurtów nie lubi, kefirków także. jak dotad jedynym serkiem który jej
      zaszkodził to "naturalny, bez konserwantów" BIELUCH
      • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 14:35
        lekarz polecajacy Danonki to ciekawostka..
        Będe złosliwa..moze coś z tego zachwalania ma?
        • bea-ta Re: Danonki od kiedy? 29.04.05, 14:42
          Ja znam lekarza pediatre, który sam karmi danonkami od 8m swoje dziecie, ale
          nie poleca innymsmileBeata
    • martamaria10 Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 18:11
      A po co? Przecież w nim właściwie nic nie ma. Może lepiej jogurty albo biały
      ser od „baby” na placu.
      Pzdr, Marta
      • s1korupka Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 22:27
        Mnie też lekarka poleciła dawać córeczce (1 rok) Danonki.Daję więc Danonki i
        Bakusie. Ale skoro tak piszecie...Jaki konkretnie jogurt polecacie? Byle jaki?,
        taki zwykły-"dorosły"? Córka jest alergikiem i białko krowie musi być w formie
        przetworzonej(nie mleko, nie ser biały, itp.), tylko właśnie jogurty, serki.
        • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 06.05.05, 23:09
          a są jogurty dorosłe i dziecięce? (no..pominąwszy te z kawąsmile )
          • s1korupka Re: Danonki od kiedy? 07.05.05, 00:08
            Przecież wiesz o co mi chodzi...
            Jak napisałam moja córka jest uczulona na mleko(potocznie mówiąc) i nie wiem
            czy mleko w "dorosłym" jak to określiłam jogurcie jest w takim samym stopniu
            przetworzone jak w tym produkowanym rzekomo "specjalnie dla dzieci". Czyli
            problem jest u nas w zawartości białka mleka w nabiale.Ma być wysoko
            przetworzony.W serze białym na przykład, śmietanie jest go dla niej za dużo.
            Proszę więc o odp. mamy z podobnym problemem żywieniowym, jak nasz.
            • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 07.05.05, 22:01
              Nie, ie wiem o co chodzi
              Nie jestem specjalista ale wydaje mi sie ,ze jogurty naturalne (bez cukru ) nie
              mają wieku..
            • bea-ta Re: do s1korupka 08.05.05, 20:08
              U dziecka uczulonego na mleko wsztrzymaj się z podawaniem nabiału. Jogurt to
              jogurt, robione sa identycznie spójrz na składy obu tych niby dla dzieci i
              dorosłych. Są jogurty bez dodatku mleka w proszku i te byłyby dla alergika
              lepsze na ew. próbe sprawdź Bakoma premium lub Campiny naturalny - najlepiej
              iść do marketu i postudiować składy na opakowaniach. Danonki akurat zawierają
              mleko w proszku. Pozdr., Beata
      • adaspy Re: BZDURY O DANONKACH 17.05.05, 13:33
        Mysle ze te wszystkie mamy ktore tak sa przeciwne tym danonkom to jakies
        nadopiekuncze mamuski za wszelka cene chroniace swoje dzieciki dajcie spokuj z
        tym zniechecaniem innych mam niech kazda z nich sprobuje sama kazde dziecko
        jest inne moj syn od 11 miesiaca je danonki a ma 13 teraz i nic mu nie jest
        wiem przynajmniej ze dostaje odpowiednia ilosc wapnia a to ze na danonkach jest
        napisane od 3 lat to tylko asekuracja firmy bo przeciez kazde dziecko inaczej
        reaguje ostatnio widzialam napis na grzechotce"dla dzieci od lat trzech"ktory
        trzylatek bawi sie grzechotka.Kazda firma nie chce brac na siebie
        odpowiedzialnosci.Myslicie ze wasze dzieci jedzac naturalne jogurty bedzie
        zdrowsze a kto wie co oni do tych jogurtow wrzucaja pewnie jeszcze gorsze
        swinstwa niz do danonkow a skad wiecie w jakich warunkach byl produkowany np
        zolty ser po aferze w Konstarze powinnismy jesc trawe.Niech kazda mama sama sie
        przekona co lubi i toleruje jej dziecko kiedys nie bylo danonkow i dzieci jadly
        zwykle jogurty dla "doroslych"i co sie stalo nic poprostu dzisiejsze mamy sa
        bardzo wrazliwe i nad opiekuncze.
    • golkaw Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 10:31
      Mi zaprzyjaźniona położna poradziła dawać dziecku danonki od 8 miesiąca. Jogurt
      można dawac tak wcześnie bo białko mleczne jest w nim rozbite (cokolwiek to
      znaczy). Mój synek je, najbardziej lubi owocowe i nic mu nie jest, ale on nie
      jest z tych uczuleniowych.
      Wydaje mi się, że "dorosłe" jogurty się różnią zależnie od firmy, jedni
      bardziej przestrzegają higieny inni mniej (choćby ta akcja ze zgniłymi kośćmi
      na żelatynę u bakomy). Najbezpieczniejsze są naturalne, nie mają różnych
      dodatków.
      • hratli o rany... 08.05.05, 12:28
        nie zastanawia was fakt, dlaczego danonki reklamuja duze dzieciaki????
        a mnie zastanowil. na infolinii powiedziano mi ,ze danonki, tak jak monte -
        najlepiej podawac dziecku od 3 lat. 8 miesiecy????? rety! a taka polozna, to
        przeszkolony dietetyk? badala sklad?
        dziewczyny nie boicie sie - dawac, bo nic sie nie dzieje. zazdroszcze wam. moja
        dieta jako malucha byla nieprawidlowa, dlatego teraz od kilku lat pojawia mi
        sie alergia na nabial. po co sie spieszyc????
        sa jogurty naturalne, owocowe. danon jest pelny cukru. mozna samemu dawac owoce
        do jogurtow. a danonek to przeciez zwykly serek.
      • katklos Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 15:27
        golkaw napisała:

<<Najbezpieczniejsze są naturalne, nie mają różnych
        dodatków.>>

A Ty właśnie dajesz Synkowi danonki....sama sobie przeczysz....
    • rene.p Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 17:27
      Witam. Skoro nie Danonki, to może podajecie jakieś inne serki lub twarożki?
      • e_r_i_n Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 12:54
        Ja swojemu dziecku, gdy miało 10 miesiecy, podawalam deserki Hippa - owoce
        z twarozkiem. Poza Hippem ma takie w swojej ofercie jeszcze jakas inna firma,
        niestety nie pamietam, ktora. Potem podawalam twarozek z mala iloscia smietany
        z owocami. Danonki zjada sporadycznie, srednio raz w miesiacu, nie czesciej,
        od roku.

Mnie juz nic nie zdziwi, od kiedy zobaczylam polroczne dziecko karmione ptasim
        mleczkiem z Leader Price i 10 miesieczne zjadajace zupe pieczarkowa ze
        smazonych pieczarek i cebuli. Dziecko w tej chwili jest dwa razy grubsze od
        swojej rowiesniczki, 3 dni mlodszej (karmionej piersia + dodatkowymi posilkami
        zgodnie z zaleceniami).
    • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 20:26
      naturalny jogurt + swieze owoce
      naturalny jogurt + owoce mrozone
      nat. jogurt + domowe przetwory
      itp

stopniowo kefiry
      serki typu Bieluch itp

na Monte, Danonki i innne bakusie.. przyjdzie czas..
      Jeszcze sie zdązą dzieciaki najeść słodkosci aromatów i barwnioków

ps. połozna zna sie na odbieraniu porodów .. niekoniecznie na zywieniu dzieci
      • s1korupka Re: Danonki od kiedy? 08.05.05, 22:55

Mnie jogurty "dla dzieci"(już nie pamiętam, czy wymieniła Danonki z nazwy i
        serki Hochland(tak to się pisze?) poleciła dawać córce gastroenterolog i
        alergolog w jednej osobie, czyli chyba osoba bardzo kompetentna, twierdząc, że
        białko krowie w jogurtach jest na tyle przetworzone,że moje dziecko, które jest
        wprawdzie na nie uczulone, ale już w niewielkim stopniu, może je jeść. Więc od
        2 m-cy daję jej jogurty i serki topione w rozsądnej ilości i nic złego się nie
        dzieje.Ale być może jogurty naturalne są zdrowsze, postudiuję etykiety i spytam
        przy następnej wizycie.
    • flurcia Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 08:51
      Dwoniłam dziś na infolinię danona i pani powiedział mi, że swoje produkty mleczne zalecaja dziecio powyżej 3 roku życia. Na moje pytanie dlaczego zaczęła się gęsto tłumaczyc, że mniejsze moga byc ucZulone na mleko krowie, ale przecieź wszedzie sie czyta , że mleko krowie można podawać dziecku już ok. 2 roku życia a nawet wcześcniej jeśli nie ma przeciwskazań. Wg mnie to chodzi o dodatki dodawane do serków i jogurtów.

Moja córka może pić mleko krowie, je sery żółte, białe, ale po serkach homo - akurat nie danone ma uczulenie, przypuszczam, że po jakimś barwnku czy aromacie dodawanym do serków.
    • apolka Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 09:25
      Wychodzi jakieś pomieszanie z poplątaniem wink
      I jagurty i "danonki" (bakusie itp.) zawierają mleko przetworzone, łatwiej
      przyswajalne niż mleko "słodkie". Chodzi o ukwaszenie (z dodatkiem bakterii),
      sery (twarogi) otrzymuje się z ukwaszonego mleka. A więc każdy "czysty" jugurt
      (mleko + bakterie zakwaszające, tu jogurtowe), twaróg (mleko ukwaszone...) jest
      zdrowy dla dziecka (pomijam alergie) i nie potrzebuje zadnej etykietki, że się
      dla tegoż dziecka nadaje. Tak samo, jak nie kupuje się specjalnej mąki dla
      zdrowego dziecka, żeby zrobić mu omlet, czy specjalnych jajek (ale wskazane
      byłoby, aby nie pochodziły z fermy);
      Z danonkami sprawa jest inna, porócz tego, że w składzie mają ser (zdrowy, a
      jakże), producent dodaje do nich jeszcze ..., no właśnie: cukier, dodatki
      owocowe/smakowe, barwniki, i... nie wiem, co tam jeszcze; Jeśli dziecko nie
      toleruje jogurtu naturalnego (bez dodatku żelatyny, białek...) to
      raczej "danonek" też mu nie posłuży. Jednak sam fakt, że danonek szkodszi nie
      oznacza, że jogurt naturalny tez nie będzie tolerowany. Bo danonek zawiera
      sporo rzeczy które mogą zaszkodzić, dużo wiecej, niż jogurt czy twaróg.
      Nazywanie jogurtów naturalnych jako produktu dla dorosłych a danonków - dla
      dzieci ... to , wg. mnie, jakaś paranoja;
      Poza tym, w każdym poradniku/artykule... nt. żywienia niemowląt stoi jak byk,
      że jogurty naturalne wprowadza się w 8 mies. zycia (przed glutenem, żółtkiem
      itd!), natomiast danonki... cóż, sa, producent, choć dopiero przyparty do muru
      (czyli indywidualnie, przez telefon), informuje, że po 3 roku życia. Bo jemu
      się nie opłaci podawać takiej informacji na opakowaniu crying, skoro nikt nie
      zmusza..., a matki kupują crying. Producentowi podawanie takiej informacji nie
      opłaci się..., a naszym dzieciom?
      pozdrawiam, a
      • martaizabela Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 12:40
        Masz stary poradnik. Obecnie zaleca sie od 10 miesiąca życia.
      • apolka Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 13:44
        Bardzo możliwe, jednak taką informację znajdziesz m.in. w Dziecku, jeden z
        tegorocznych numerów, w tej chwili nie pamiętam, który;
        Zresztą, jakie to ma znaczenie w tym przypadku?
    • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 09.05.05, 11:06
      Apolko, dziekuję za Twojego posta smile
      nareszcie fachowo i z głową
    • aniask_mama Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 16:47
      U mojego syna po "Danonkach" ujawniła sie skaza białkowa z którą walczę do
      dziś crying

Trzeba sprawdzić przed zakupieniem skład jogurtu czy serka - dla dzieci
      alergicznych i małych nie powinno być w składzie: słodkiego mleka i mleka w
      proszku, a takie często bywa dodawane... Oczywiscie pod warunkiem, że dziecko
      nie jest uczulone na nabiał w ogóle
    • nikusia20 Re: Danonki od kiedy? 11.05.05, 23:50
      nikusia20 napisała:

> Moja córka ma 10m-c dałam jej serek waniliowy "Danonki".Nie jestem pewna czy
      > nie za szybko.Chce się dowiedzieć kiedy wy podałyście swoim
      > maluszką.Pozdrawiam.

Hej dziewczyny!!!Mojej córece dałam danonka 2 razy i koniec z tym
      świństwem.Dzięki za wypowiedzi.Ostatnio znalazłam w sklepie owoce +jogurt lub
      twaróg jest to produkt GERBERA .Jogurt naturalny też musze wypróbować,z tego co
      piszecie to najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam. nikusia20 z myszką
      • nikusia20 Danonki od 3 lat 13.05.05, 22:31

Hej dziewczyny!!!Mojej córece dałam danonka 2 razy i koniec z tym
        świństwem.Dzięki za wypowiedzi.Ostatnio znalazłam w sklepie owoce +jogurt lub
        twaróg jest to produkt GERBERA .Jogurt naturalny też musze wypróbować,z tego co
        piszecie to najlepsze rozwiązanie.Pozdrawiam. nikusia20 z myszką
    • grazia26 Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 09:54
      Ja zaczelam dawac danonki jak moj maly zaczal 10 miesiac.teraz konczy 11 i
      dostaje tez bakusie monte i jogurty np z bakomy.Nic mu nie jest.pozdrawiam mama
      Hubercika
      • hratli Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 13:08
        "nic mu nie jest" smile a nie obawiasz sie ze potem wyjdzie cos, np. problemy z
        brzuchem? coraz wiecej dzieci sie uskarza na nie. nie boisz sie o wrazliwy
        zoladek malucha? i tego, ze monte i danonki maja w sobie tyle cukru, ze takie
        dzieciaki nie powinny go jesc w takich ilosciach?
        jesli sie nie obawiasz, no to podziwiam.
        • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 13.05.05, 17:44
          "Nic Mu nie jest"
          Dziś, jutro
          a za kilka lat sioe okaze ,ze cierpi na otytłoścć, albo będzie miał próchnice
          jak ta lala..
          NIe życze xle Twojemu dziecku, ale tego typu podejscie jest absurdalne.
          Moja córka zywiłaby sie najchętniej suchymi bułkamii słodczami. Teoretycznie
          mogę Ją tak karmić, przecież NIC JEJ NIE BEDZIE..
          • grazia26 Re: Danonki od kiedy? 14.05.05, 20:42
            >dla czego od razu jest mowa o otylosci?wydaje mi sie,ze jeden danonek dawany
            co drugi i czasami jakis jogurcik mu nie za szkodzi a na pewno nie doprowadzi
            do otylosci.On przeciwnie do twojej corki nie dostaje innych slodkosci.Inne
            mamy z tego co wiem karmia swoje pocichy lizaczkami,biszkoptami...i nie byla
            bym pewna,ze po takim jedzonku nic im nie bedzie.takze drogie mamy nie
            przesadzajcie
            • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 15.05.05, 13:56
              a skad wiesz czym ja karmię swoje dziecko? smile
              Stwierdzenie "jem i nic Mu / Jej nie jest" trąci absurdem

z jakiegoś powodu niektóre produkty są zalecane od 3 ROKU życia..
            • apolka Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:13
              Otyłość to jedno z łagodniejszych możliwych następstw żywienia kilku-
              kilkunastomiesięczniaka danonkami. Poważniejsze to m.in.: problemy z ukł.
              trawiennym, alergie...
              Ale oczywiście, skoro Tobie "wydaje się" ... i to Ci wystarczy...
              tylko dziecka szkoda crying
    • kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:10
      wiecie co moje mama moje siostra i bratowa karmiły dzieci danonkami od 8
      miesiaca ja daje mikusiowi od 10 miesiaca nie płacze nie ma krostek jesli by
      sie wszystkiego trzymac to dzieci by nic nie mogły jesc takie mam zdanie
      • kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 08:11
        sory moja mama dawała serek waniliowy podwarunkiem ze go dostała w sklepie
      • e_r_i_n Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 10:20
        kalina_19 napisała:

> jesli by sie wszystkiego trzymac to dzieci by nic nie mogły jesc

Ja sie trzymałam zalecen, moze nie kurczowo i histerycznie, ale jednak. I moje
        dziecko nie bylo niedozywione. Ale to wymaga pewnego zachodu - np. ugotowania
        obiadu osobna dla dziecka i osobno dla doroslych, bo serek to trzeba
        samodzielnie przygotowac, nie otworzyc gotowe pudeleczko.
        I oczywiscie, ja tez widze 10-miesieczne dziecko karmione wszystkim,
        ktoremu 'nic nie jest' i ktore 'nie ma krostek po danonkach', a teraz lekarz
        wysyla je na testy alergiczne, bo katary jakies takie czeste.
        Po cos jednak pewne normy sa wprowadzone. Nie dla widzimisie lekarzy
        czy 'trzepnietych' i przewrazliwionych rodzicow.
    • izia30 Re: Do wszystkich 16.05.05, 12:32
      tak jak pisałam moja corka dostała 1szego w zyciu danonka jak miała 10mcy, nigdy
      nie było zadnych efektów ubocznych. od paru mcy wprowadzam jej zdrowe, naturalne
      serki, bez cukru. i co? na kazdy kolejny dostaje wysypki, dodam ze skazy
      mlecznej nie ma bo nic sie nie dzieje po chamskim podaniu mleka od krowy!
      teraz juz wiem, ze jak serek ma napis, naturalny, bez konserwantów, to jest
      naszpikowany jakims g..m ktore uczula, moje dziecko ma uczulenie wyłacznie na
      chemie!
      po danonkach nadal nic sie nie dzieje. czyzby były one jakos inaczej produkowane?
      a moze fakt ze producent podaje ze od 3 roku zycia wiaze sie z faktem ze wogole
      mleko krowie zalecane jest po 3 roku zycia?
      niech ci co tak krzycza, pomysla o tym, bo w zasadzie tylko danonki i bakusie
      maja przeznaczenie "dla dzieci"
      • apolka Re: Do wszystkich 16.05.05, 12:42
        A jakie to "zdrowe, naturalne serki, bez cukru" dajesz małej, jeśli mozna
        wiedzieć? Nazwa, producent, ..., bo inaczej to wiesz, trudno dyskutować,
        podobnie, jak z resztą Twojej wypowiedzi;
        Odsyłam do inf. dot. składu i przyswajalności mleka krowiego słodkiego i po
        ukwaszeniu (zwróć uwagę na hasło kazeina);
        • izia30 Re: Do apolki 17.05.05, 09:58
          bieluch
          campina naturalny
          serek wiejski yaki granulowany piatnica chyba
          piatnica naturalny w płaskim pudełeczku
          jogurt naturalny bakoma, danone
          i wiesz co? zrobiłam próbe na chama, dałam kaszke na zwykłym mleku z kartonu,
          nie stało sie nic, po wymienionych serkach niestety jest wysypka.nie bede
          próbowac innych, pozostane przy danonkach, bo bakusie nie smakuja.
          • apolka Re: Do apolki 17.05.05, 13:49
            Nie kupuję tych produktów, więc nie znam ich składu, dziwi mnie jednak to, że
            jak piszesz, Twoje dziecko toleruje Danonki i Bakusie (rozumiem, że próbowało i
            było wszystko ok. ale nie kupujesz, bo smak nie pasuje) a jagurty naturalne
            bakomy i danona szkodzą. Może przyczyna tkwi w jakimś "stabilizatorze"?
            Ja podaję jogurt z Zott, ser twarogowy (na wagę) z Czarnocina, śmietanę, ale
            moje dziecko nie jest uczuleniowcem więc, przypuszczam, po danonku/bakusiu też
            by jej nic nie było. Nie daję, bo obawiam się reakcji długoterminowych;
    • kalina_19 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 13:09
      ja wam powiem ze nie trzymam sie kurczowo wszystkiego wiadomo ale nie
      przesadzam tego nie tamtego nie robiłam tak do 6 miesiacaa teraz mikus je
      prawie wszystko nic mu nie dolega choruje bardzo zadko ,je płatki z
      mlekiem,kartofelki z sosikiem ,a wczoraj to sobie polizał lizaka ja tam mam
      swoje zdanie i tego bede sie trzymac pozdrawiam wszystkich
    • marghe_72 Re: Danonki od kiedy? 16.05.05, 23:09
      Ja po prostu polecam zdrowy rozsądek właczyć.
      Nie trzymać 4 latka na mleku z proszku.. i 8 miesięczniaka nie karmić
      danoinkami i monte
      itp
      • s1korupka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 09:37
        Z czym o tej porze roku podawać jogurty naturalne? Dobre z mrożonymi(póki co)
        truskawkami, ale co jeszcze? Jabłka już kiepskie...może z bananem? trzeba je
        jakie owoce dodajecie do naturalnych jogurtów?
        • apolka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 09:51
          Moja córka najbardziej lubi "czysty" lub lekko słony, z dodatkiem koperku,
          szczypiorku albo odrobiną tartego ogórka (ale tu trzeba naprawdę uważać, bo o
          tej porze roku to te ogórki są mocno "pędzone");
          Z owoców mogą być mrożone jagody, maliny (nie tylko truskawki), możesz
          wymieszać z posiekanym kiwi (bomba witaminowa), rozgniecionym bananem...,
          możesz, wreszcie, dodać gotowy mus owocowy (same owoce!) lub deserek ze
          słoiczka (owoce, kleik ryżowy), mozliwości, jak widzisz, jest sporo wink
          • s1korupka Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 14:58
            Dzięki,Muszę spróbować ze szczypiorkiem, nie pomyślałam o tym. Z mrożonek u nas
            niestety są same truskawkisad(
            • malagonia6 Re: Danonki od kiedy? 17.05.05, 18:04
              Przyznam się, że i ja nie jestem zwolenniczką danonków w przypadku 8-10
              miesięczniaków. Nie mam pojęcia jakie mogą być konsekwencje podawania ich
              dzieciom (równie dobrze może nie być wcale). Niemniej jednak mam wrażenie, że
              wszystkie smakowe serki i jogurty to jednak chemia. Ja robię dla swojej córci
              jogurt, oczywiście z mleka kupionego w sklepie (więc też tam coś zawiera). Po
              prostu chyba nie da się tak obejść tych wszystkich cudów dodawanych do
              jedzenia, ale w miarę możliwości trzeba minimalizować ich podawanie. Mam
              alergiczkę, więc jakby z natury jestem ograniczona. Ale jak patrzę na 9
              miesięczniaka pochłaniającego parówy, to może Was to zdziwi, ale bierze mnie
              zazdrość. Bo jak sama zjem parówkę, to pół dnia i nocy jest mi niedobrze, mam
              mdłości i wyobrażam sobie co tam w tej parówce musi być, więc tym mocniej
              podziwiam takiego malucha (a raczej jego brzuszek). No cóż, są różne szkoły
              jedzenia i każda mama wie najlepiej co dziecku szkodzi, a co nie. Z reguły jest
              tak, że żywimy swoje dzieci tak jak same jadamy i nic na to się nie poradzi.
              Pozdrawiam serdecznie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka