aglamama 27.10.05, 11:24 Chciałabym zrobić krem brokułowy dziś na obiad. Czy któraś wie jak to sie robi? Pozdrawiam) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: krem brokułowy 27.10.05, 11:42 250 g brokułów 1 łyzka migdałów w płatkach 2 łyżki masła 1 łyzka sherry / whisky 1 łyżka mąki 200 ml śmietany 150 g sera typu rokpol tabasco, worcester... Podzielone na rózyczki brokuły ugotowac w osolonej wodzie (1,5 l) - 5 minut. Odcedzić. Wody nie wylewać. Migdały uprażyć. Brokuły przeląc zimną woda. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Wlać wodę z brokułów i śmietanę. Ciągle mieszając zagotować. Dodać pokruszony ser. Gotować 2-3 min. Wrzucić brokuły. Wlać alkohol, Doprawić. Podawać z migdałami. Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: krem brokułowy 28.10.05, 14:58 hej, a ja robie cos zdecydowanie prostszego Podgotowac brokuły (nie wylewac wody) w osolonej wodzie, nastepnie pokawałkowac i zmiksowac dodając troche tejże wody, masło i ewentualnie gęstą smietanę - dla mnie i mojego dziecka pychota. Mąż zajada z gotowanym jajem lub groszkiem ptysiowym. Odpowiedz Link Zgłoś