Dodaj do ulubionych

serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ??

30.10.05, 18:20
Obserwuj wątek
    • barbara76 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 18:25
      oj chyby troszke za szybko chcesz podac to danio. W koncu jest to podukt
      mleczny, a mleka krowiego nie podaje sie tak szybko ze wzgledu na laktoze,
      ktora moze uczulac
    • mama_kotula Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 18:25
      Nie można, wręcz nie wolno, ale ja dawałam. I daję nadal.
      • anecia78 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 18:31
        i co były jakies negatywne reakcje dziecka ???
        • mama_kotula Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 18:57
          Wręcz przeciwnie smile)) same pozytywne. A tak serio, żadnej nietolerancji nie zaobserwowałam. No, ale moje dziecięta to w ogóle żołądki ze stali mają. Czym jest Danio przy trzydniowym bigosiku dla 13-miesięcznego dziecka wink
    • mysia125 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 18:42
      to nie chodzi o mleko krowie, zreszta w roznych krajach kalendarz wprowadzania
      jest rozny. Tu chodzi o cala reszte, ktora jest w danio - cukier,substancje
      nadajace puszystosc, barwniki, etc.

------------------------
      Kasia,Mama Felixa
      (Felix 23/01/2005)
    • mika_p Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 19:15
      Na tej stronie piszą, ze wg IMiD przetwory mleczne wprowadza się po 10.
      miesiacu:
      www.laktacja.pl/karmienie/zalecenia_imid.html
      A forum Kuchnia w kilkunastu wypowiedziach o serkach waniliowych tylko raz
      wskazało Danio:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20778549&v=2&s=0
    • zona_mi Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 19:29
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28541928&a=31002605
      • biala27 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 30.10.05, 21:20
        Ja dałam mojemu synkowi(7,5 mies) sprobować- łyzeczke, był zachwycony, żadna
        reakcja alergiczna nie wystąpiła. Mimo to poczekam jeszcze troche zanim podam
        mu więcej. pozdrowienia!

dorota
    • mla Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 02.11.05, 20:14
      Zdecydowanie za wczesnie. Mleko krowie mozna wpraowadzac po 10 miesiacu - jesli
      karmilas butelka a po roku - jesli karmilas naturalnie.
    • iwka901 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 11.11.05, 16:59
      Może zamiast Danio - Danonki
    • marghe_72 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 13.11.05, 22:19
      tiaaa
      i znowu to samo

DANONKI sa od 3 roku zycia
      sam producent o tym mówi
      • joanna_ag Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 09:16
        Zarówno pediatra jak i alergolog twierdą, ze zdrowszy jest Danio niż Danonki.
        Alergolog nazwała Danonki wręcz trucizną dla maluchów. A takie dobre były...
        • e_madziq Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 18.11.05, 09:33
          O proszę, to ja chyba intuicyjnie podałam synkowi danio, bo jak spróbowałam
          danonka to mnie zemdliło, synkowi tez zresztą danonki nie samkowały.
    • wielkimroz Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 10:52
      Mój 10-miesięczny synek w ogóle niczegho nie chce jeść poza cycusiem i od biedy
      rosołkiem ze słoika BoboVity albo dynią z ziemniakami Hippa. Żadnych owoców (ani
      słoiczkowych ani normalnych), kaszek, domowych zupek, płatkow owsianych,
      jogurtów itp.
      Więc jak mi zjada kilka łyżeczek Danio waniliowego to jestem wniebowzięta, bo
      juz sama nie wiem co mam zrobić żeby go odstawić od cyca.
      Może i Danio jest niezdrowy, ale co właściwie teraz jest zdrowe? Kury i jaja nie
      bo ptasia grypa, wołowina i cielęcina nie bo skaza białkowa albo szalone krowy,
      mleko nie bo skaza, nowalijki nie bo pestycydy, owoce nie bo pewnie pryskane i
      genetycznie modyfikowane, warzywa nie bo rosły przy szosie i pełne są ołowiu...
      Cóż przyszło nam żyć w takich a nie innych czasach i nie unikniemy chemii i
      innych świństw w żywności.
      • marghe_72 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 10:55
        tiaa.. tyle,ze w Danonkach masz wszystko na raz
        i mleko - skaza
        i owoce(hehehehe..) - pestycydy
        i cukier - biała śmierć

i ciut kolorantów.. i odrobinkę konserwantów

Wytłumaczcie mi jak krowie na rowie.. DLACZEGO kupujecie dzieciom Danonki TEN
        PIERWSZY RAZ. Bo potem tyo juz jasne - dzieci lubią to co będę żałować uncertain
        ale co Wami kieruje za pierwszym razem?

reklama? Ok, tylko,ze w reklamie Danonków występuja przedszkolaki, nie
        neimowlaki..
        • wielkimroz Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 11:02
          Tyle że ja nie pisze o Danonka tylko o Danio.
          Ja sama wcinam Danio codziennie i jakoś żyję, otyła nie jestem, cukru we krwi
          mam minimalna ilość.
          A dziecku nie kupiła, tylko samo mi zjadło kilka łyżek z mojej porcji.

Wiecie co to nie wychodźmy z dziecmi na dwór (chyba że gdzies na wsi), bo
          powietrze jest mocno zanieczyszczone.
          • marghe_72 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 11:19
            Naparwdę sądzisz,ze Danio i Danonki tak bardzo sie różnią?

żadne skrajnosci nie są zdrowe.
            a skrajnoscią jest IMHO podawanie niemowlakom czegos co jest przeznaczone dla
            starszych dzieci i dorosłych
            • wielkimroz Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 11:21
              A jak wytłumaczysz zalecenie dietetyków i żywieniowców że pod koniec 1 r.ż
              dziecko powinno jeść to samo co dorośli?
              • marghe_72 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 11:34
                a gdzie jest powiedziane,ze dorosli powinni jesc Danonki i Danio? wink
                A zalecenia żywieniowców należy przemysleć i potraktowac wybiórczo
                Ja np. jadam bardzo ostro.. mam tak karmic roczniaka?
    • nacia77 Re: serek Danio czy mozna 7 miesięczniakowi ?? 16.11.05, 11:13
      Ja dawałam od 7 miesiąca za zgodą lekarza (oczywiście nie cały na raz ale
      pomalutku) i dzieci żyją, nie zatrułam ich... zadnych sensacji, uwielbiają!
      • mamuska21 ANECIA- 16.11.05, 11:32
        mam w domku synka 5,5m.dzis dostal danonka i czekam na reakcjesmile)i nie jestem
        wyrodna
        • wielkimroz Re: ANECIA- 16.11.05, 11:38
          pewnie że nie jesteśsmile Każdy robi jak uważa. Jedni jedzą danonki inni nie, jedni
          palą inni nie, jedni karmią piersią 2 lata inni butelką od urodzenia.
          Kiedyś był taki fajny post o tym na jakie dzielą się matki.
          Ja tam daje dziecku to co w ogóle zje, więc gdybym nie dawała Dania to nic poz a
          cycem by nie zjadł. Taki juz mi się niejedzący trafił egzemplarz.
          • marghe_72 Re: ANECIA- 16.11.05, 11:48
            a pozwolisz,ze spytam co OPRÓCZ danonka / danio probowalas dać dziecku?
            Jestem przekonana gdybym swojej córce podała danio zamiast naturalnego jogurtu
            to tez by go pokochała
            wiec nie dalam, dałam naturalny.. ktory do dzis zajada z apetytem

Danio i danonki też jada sporadycznie.. tyle,ze Ona już stara jest
            • wielkimroz Re: ANECIA- 16.11.05, 14:59
              Co próbowałam dawać? wymienię w kolejności prób:
              kleik kukurydziany, kleik ryżowy, kaszka ryzowa (po kolei wszystkie warianty
              smakowe), sinlac (kilka łyżek czasm zje), kaszka manna (sama i z owocami),
              kaszki pszenne (wszystkie warianty smakowe), owoce z płatkami owsianymi ze
              słoiczka, owoce z jogurtem lub twarożkiem ze słoiczka, mus owocowy z mlekiem
              nestle, przecier owocowy z mlekiem modyfikowanym i z mlekiem z piersi, jogurt
              naturalny bakomy, jogust naturalny danone, jogurt brzoskwinowy jogobella,
              mieszanki jogurtu naturalnego z owocami, wreszcie, i to przez przypadek... danio

Jedynie co tknie ale tez bez większego entuzjazmu to słoiczkowe obiadki, ale
              przecież nie mogę mu ich podawać 5 razy dziennie.
              I jak tu odstawiać dziecko od piersi?
              • marghe_72 Re: ANECIA- 16.11.05, 20:55
                to faktycznie sporo tego
                musisz odstawiac?
                Masz juz dosyć?

moja tez długo na piersi (prawie 2 lata) i tez lubiła słoikowe jedzenie
                pomału wprowadząłam inne pokarmy
                ale miałam to szczescie,ze polubiła m.inymi jogurty naturalne..
                słodycze pojawiły sie znacznie później
                • wielkimroz Re: ANECIA- 17.11.05, 14:14
                  wracam do pracy więc cyc w ciągu dnia raczej nie przejdzie. Jedynie na noc i rano.
                  A jak młody w ciągu dnia nie chce nic innego, poza ewentualną zupką (i to tez
                  nie zawsze) no to jest problem. Bo z kolei jak jest głodny to jest zły i koło
                  sie zamykasad
                  • kura17 Re: ANECIA- 17.11.05, 14:52
                    a jakie zupki mu robisz? moze musisz poeksperymentowac, zeby znalesc cos, co
                    polubi? skoro mowisz, ze glodny, to moze problem tkwi w smaku? u nas hitem jest
                    gotowana kalarepa z ziemniakiem, burak z ziemniakiem, dynia pod kazda postacia,
                    zupa z jablka i kurczaka. a jakies "salatki" lub musy owocowo-warzywne? moj
                    bardzo lubi taqki zestaw: dynia gotowana i zmiksowana + utarte jablko lub
                    gruszka + kilka rodzynek zalanych wrzatkiem i zmiksowanych z dynia i ta woda, w
                    ktorej sie troche moczyly. albo jablko+marchewka (tarte) + rodzynki jak powyzej.
                    • wielkimroz Re: ANECIA- 18.11.05, 13:42
                      Ale własnie chodzi o to że zupki nawet je, ale przeciez nie będe mu podawać
                      zupki pięć razy dziennie, na sniadania II śniadanie, obiad , podwieczorek i kolacje.
                      Ale musze wam powiedzieć że wczoraj zjadł mi troche płatków ryżówych na mleku
                      modyfikowanym. Pod koniec chciałam dodac trochę owoców, ale skubany się
                      zorientował i natychmiast przestał jeść. I co tu z takim aparatem robić?
                      • marghe_72 Re: ANECIA- 18.11.05, 14:19
                        w sumie czemu nie dawac zupek 5 razy dziennie?
                        skoro lubismile

nie wiem jak Twoje dziecko ale moje od dawien dawna kocha:
                        makarony - z sosami i bez
                        ryż.. chociazby z parmezanem lub serkiem topionym (i ew.pomidorem)
                        pizzę (domową, albo dobrą restauracyjną.. nie zadne Pizza Hut itp)
                        pulpety - gotowane i smazone
                        itp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka