mycha231 20.01.06, 19:39 Dziewczyn czy Wy rozcięczacie soczki(kupne)???słyszałam że szczgólnie po jabłkowym siki są "ostre'i mogą powodować odparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anek.anek Re: soki-rozcięczacie? 20.01.06, 23:07 rozcieńczałam. z dwóch powodów: ze względu na nawyki żywieniowe - żeby młody zbyt nie przyzwyczajał się do słodkich rzeczy (no i zęby!!! fruktowa jest również szkodliwa dla nich,a wiele soków jest słodonych normalnym cukrem), i z powodów czysto ekologicznych: syn zawsze był "smokiem" i wypijał po 1 litr dziennie (latem nawet więcej) Odpowiedz Link Zgłoś
ajka1 Re: soki-rozcieńczacie? 21.01.06, 13:40 rozcieńczam pół na pół z wodą ze względów ekonomicznych zawsze to butelka soku jest na dwa dni a nie na dzień Odpowiedz Link Zgłoś
ageminix Re: soki-rozcieńczacie? 21.01.06, 15:26 tak rozcienczam i ze wzgledu na to zeby bylo mniej slodko i troche na dluze starczalo Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: soki-rozcięczacie? 21.01.06, 16:38 tak, rozCIEŃczam. Pół na pół z wodą na zalecenie pediatry. Butla wtedy starcza na 2 dni no i Hanka nie przyzwyczaja sie tak do słodkiego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: soki-rozcięczacie? 23.01.06, 13:14 ZDECYDOWANIE TAK!!! Pół na pół z przegotowaną wodą. A na noc nawet jeszcze bardziej, tylko żeby pitko miało smaczek soczku, bo samej wody nie chce Po pierwsze dlatego, że soczki kupne, ja akurat używam Gerbera, są STRASZNIE SŁODKIE, próbowałam i takie czyste soczki to chyba jeszcze większe pragnienie by spowodowały niż zaspokoiły. Po drugie dlatego, że dziecko nie powinno pić za dużo soków dziennie. A z rozcieńczeniem pije dwa razy mniej A po trzecie ze względów ekonomicznych - zawsze to o połowę mniej się zużywa tych soczków. Odpowiedz Link Zgłoś
walla Re: soki-rozcięczacie? 12.02.06, 22:38 Tak, wiekszosc wody niz soku. Moj dentysta opowiedzial mi o trzylatce ze wszystkimi czarnymi zebami - uwielbiala pic soczek jablokowy... nierozcienczony... Odpowiedz Link Zgłoś
leluchow1 Re: soki-rozcięczacie? 13.02.06, 09:29 nie rozcienczam, ale mateusz pije ok 100 - 150 ml soku przecierowego dziennie - jako deserek popoludniowy. pragnienie gasimy przegotowana woda. ania Odpowiedz Link Zgłoś
marta406 ja nie rozcieńczam 14.02.06, 11:24 Ja nie rozcieńczam. Przynajmniej nie musze biegać z małą ze szczoteczką Dostaje raz dziennie (z reguły na drugie śniadanie lub deser) 300ml soku gęstego, później myjemy ząbki Z reguły swoją racje sokową wypija w ciągu 15min-30min, dlatego ząbki się nie mają czasu zepsuć. Małą jest przyzwyczajona do picia wody mineralnej. Należy też pamiętać że dziecko nie powinno pić soków cały dzień (może to np. zaburzać apetyt, powodować próchnice) Optymalnie powinno pić ok. 200-300 ml dziennie. Rozcieńczony sok wystarcza co prawda na dłużej ale to chyba jego wada? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś