Dodaj do ulubionych

pomocy - ciagle wymiotuje:(

11.05.06, 13:51
Witam. Juz mam czasami dosc..uwierzcie..
Moje dziecko 10 miesiecy - przy kazdym posilku wymiotuje. Roznie jest -
czasem w trakcie jedzenia (zje 40ml i juz wymiotuje), czasem po
jedzeniu..zaczyna wtedy "mlaskac" i .... Karmienie trwa czasem godzine..i
wiecej..Maly je mleko Bebiko, z kaszka Bobovity (smakowe).Na wadze niby
przybiera normalnie - wazy niecale 9 kg, nie jest grubiutki i tlusciutki,
nalezy do tych szczuplych. Jedyna rzecz mnie zastanawia - jedynie zupki nie
wymiotuje - potrafi jej zjesc 200ml. (mleka zjada max 140 - 150ml o ile
wczensiej nie zwroci go). Bylam u lekarza pediatry - powiedzialam owymiotach -
nie odpowiedzial nic, jedynie wzruszyl ramionami.
Co robic??? Dziecko sie meczy, jak przy jedzeniu wymiotuje 2- 3 razy to juz
potem nie ma sily jesc. Ja sie mecze - bo nakarmic go to normalnie cud.
Zmienic mleko??? Nie dawac mleka?? Sama nie wiem co robic..
Proszeo rade.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jaga9911 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 13:57
      Po kaszce też wymiotuje??
      • zombie123 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 13:58
        zwlaszcza po kaszcesad
      • zombie123 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 13:59
        dodam tylko ze i w trakcie jedzenia kaszki wymiotuje i po... nie ma reguly...
    • bea-ta Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:08
      Dziecko nie msui jeśc kaszek. Mój mały tez w wieku ok. 11m przestał je jadac -
      powód - odruch wymiotny. Nigdy nie zjadł tyle kaszy czy mleka zagęszczonego
      niewielka ilością kaszy niż samej mieszanki z butli. BYc może kaszki będąc
      słodkie sa zbyt mdlące dla dziecka. Nie chce nie zmuszaj, kaszka to
      nieobowiązek. Podawaj samo mleko. Druga rzecz to dzieci nie muzsa zjadac tyle ml
      mleka ile jest w tabeli czy na puszce!wazne aby dziecko od 6-12mz dostało 600mg
      wapnia na dobę. Niech je tyle mleka ile chce i reszte podaj w innych posiłkach.
      Maluch poznając nowe smaki ma prawo nie lubić mleka!Zdarza się tak!Podając
      nielubianą rzecz wyrobisz dziecku nawyk do wymiotów i zniechęcisz wogóle do
      jedzenia!!!To pierwszy krok do wyhodowania niejadka. Dzieci ok. 8mz umieją juz
      odruznia.c wszytsjkie smaki, więc zdaj sie na gust malucha i podaj 2 zupki jak
      lubi, bo kto powiedział, że nie może tylu zjeśc> Schemat to propozycja, a dzieic
      nie zawsze chą jeśc, rosnąc wg. schematów, norm itp.
      Jak bedzie pociecha zjadała zbyt malo mleka uzupenij jogurtem nat., deserami z
      jogurtem , twarozkiem - sa przeciez takie!Zwykly naturalny jogurt czy serek jak
      nie ma alergii a reszte jak zbyt malo wapnia w syropie- calcium dla dzieci. Nie
      widze problemu i racje mial pediatra wzruszając ramionami. To my mamy czasem
      niemadrze upieramy sie przy czymśsmileW miare jak pociecha bedzie rosła to coraz
      bardziej będzie wyrażac włąsna wole!Jak ma Ci poweidziec, że nie lubi
      kaszkismileTak spójrz na to!Pozdrawiam, Beata
    • jaga9911 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:10
      Jak moja córeczka miała jakieś problemy żołądkowe gotowałam jej startą marchewkę
      z ryżem. przecedzałam i dawałam taki soczek do picia. Ale to jest bardziej
      doraźna metoda na biegunki... Może powinnaś zmienić mleczko. Jeżeli chodzi o
      kaszkę to bobovita jest wg mnie najlepsza....Ja daję mleczko BEBILON. Po innych
      też Kasia miała problemy z brzuszkiem...
      • bea-ta Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:28
        Nie zmianiaj mleka, bo nie w nim problem!dzieci często poznając nowe smaki
        odstawiają sie od mleka!Nawet zupełnie, szkoda kasy i nerwów. Kaszki maja sporo
        cukru-czy bobovity czy nestle- nie ma znaczeniawinkPodaj mieszanki tyle ile
        maluch zechce zjeśc, reszte nabiał i posiłki mięsno-warzywne. Dzieci czasem
        wogole nie pija mleka i tez żyją. Poczytaj rady eksperta na forum karmienie
        butelką- dr. AlbrechtawinkPrzyjrzałabym się jeszcze ilości slodkich plynów,
        odstepami między posilkami. U mnie syn wymiotował pod koniec zupki i wydłuzyłam
        odstep miedzy II sniadaniem a obiadem i problem znikl. kaszek jak pisałam nie
        jadał -rzadnych, kilka łyżeczek i odruch wymiotny, kończylo sie tym, że robiłam
        mleko i zjadał je do końca. Wex pod uwage tez, że ok. 1-12mz jak postepuje
        rozwój ruchowy dzieci traca nieco apetyt, nie nalezy sie przejmowac i im w tym
        przeszkadzac. Poza tym w okresie wychodzenia zebów dzieci mniej jedzą, zwłaszcza
        nie chcą ssac butli, bo smok podraznia bolące dziąsła. Chyba wyczerpałam tematsmileB.
    • bea-ta Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:13
      Jeszcze jedno. Ucz dziecka regularności posilków- stałe pory, równe odstepy, na
      rok maluch powinien zjadac 4-5 posilków, rozlozonych w ciagu dnia - sniadanie,
      II sniadanie, obiad, podwieczorek kolacja, czy 4 posilki bez II sniadania zalezy
      jak długo śpi. Pomiędzy posiłkami zero przekąsek- serek, owoc czy biszkopt
      zostaw na podwieczorek!Nie nalezy spajac dziecka duża ilością soków i slodkiej
      herbaty- soki 150 ml, pow. roku 250ml na dobę, bo zawierają cukier i zaspokajaja
      głod i dziecko nie chce jeśc normalnych posilków, do tego sprzyjaja otyłości.
      Maluch ma siadac do jedzenia glodny!Jak masz stałe pory posiłków to jak u psa
      pawlowa o danej porze zacyna sie wydzielac sok żołądkowy i dziecko robi sie
      glodne i samo jak przyjdzie czas upomni o jedzeniesmileB.
      • zombie123 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:24
        Dziekuje za odpowiedzi - maly je jak najbardziej o stalych porach (prawie jak
        w szwajcarskim zegarku) - ale swoja droga jak zaczyna sie posilek z checia zje
        moze dwie pierwsze lyzki (nie je z butli), a potem to juz normalnie cmentarz -
        trzyma w buzi i trzyma..i nie chce polknac. nawet czasem zabawianie nie pomaga,
        obled. Jak ju wmusze z 40 kaszki to wymioty - bledne kolo. od kilku dni jak
        zmwymiotyje daje mu zamiast kolejnej porcji kaszki - deserek Misiowy Sad Nestle
        (jabluszko i wanilia) to jest na mleku, wiec jakos troche wapnia wepchne w
        niego..Nigdy nie probowalam mu dawac samego mleka, powiem szczerze,
        stwierdzilam ze nie naje sie samym mlekiem. Ale chyba poprobuje, masz racje
        Beatko ze moze go mdlic..juz mleko jest slodkawe..a jeszcze kaszka..Piszesz o
        jogurtach..twarozkach - jakie mozna podawac juz 10 miesiecznemu smykowi???
        Danonki??? Czy czy jakies inne..
        Pozdrawiam
        marta
        • bea-ta Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:42
          Na spokojnie!Spróbuj samo mleko i zobaczysz ile wypije - nie musi byc to butla-
          zalezy jak pije inne płyny, soki?Może byc niekapek, bidon, co tam masz do picia
          płynów. Zrób bebiko i niech wypije ile chce. Generalnie 3 posiłki mleczne
          powinna pociecha zjeśc. MOżesz na bebiko zrobic budyń ( z polowy wody do
          mieszani robisz budyz z łyżeczka mąki ziemn., a w 2 polowie rozpuszczasz
          mieszanke, łaczysz gorący budyń z mieszanką i gotowe) i polać sokiem czy dodac
          owoców, a nóz podpasuje. Może zupa mleczna np. lane kluski na mieszance( robisz
          je na wodzie, przestyga i dodajesz proszek mleczny)?
          Zje ile uważa. Masz jeszcze alternatywe w postaci sinalku, tyle, że to także
          jest kaszka ale bezmleczna i bezglutenowa, powiedziałabym smaczniejsza niż
          kaszka, ale to rzecz gustu. Możesz podac z owocami 2xdz- śweitnie zastepuje
          mleko, ma wszytsko składniki odzywcze niezbędne maluchowi.
          Nabiał naturalny u niealergików podajemy w 11-12mż, ale nic nie stoi na
          przeszkodzie jak pociecha nie przepada za mieszanką aby wczesniej podac
          naturalny serek czy jogurt. Danonki z racji dużej ilości sacharozy niech
          poczekaja troche jeszcze - do roczkusmile Serek Bieluch jest fajny, jogurty
          naturalne bielucha, danona, bakomy- zaczynasz jak każda nowośc 1-2 łyżeczki i
          zwiekszasz i obserwujesz. Jak bedzie ok 2-3 x w tyg. możesz podac zmiksowany
          serek z owocami. Czy kalafiora ugotowanego polanego jogurtem z koperkiem i
          szczypiorem.
          Są przeciez twarozki i jogurty dla dzieci z Hippa po 9mż?Z Gerbera?
          Szkoda Twoich nerwów, zawsze jest wyjściewinkB.
          • zombie123 Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 14:47
            Beatko!! Dziekujesmile, zaczynam praktykowac...zobaczymy co bedzie dalej..
            Pozdrawiam
          • peresia Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 17:18
            Zoombie, Bea-ta dobrze radzi, dawaj samo mleko. Moja Marta też nie chciała
            kaszki, ani żadnych serków, jogurtów itp, ale chętnie piła mleko (Bebilon) i to
            w większej ilości niż jest zalecane na opakowaniu. Teraz ma 16 miesięcy i dwa
            miesiące temu polubiła serki i jogurty, i od razu zaczęła pić mniej mleka.
            Powodzenia!

Bea-ta - Twoje rady czytam z największą przyjemnością; są bardzo profesjonalne
            i życzliwe.
            Pozdrawiam!
    • molowiak Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 15:13
      przede wszystkim zmień pediatrę, co to za lekarz, który w odpowiedzi na twoje
      pytania wzrusza ramionami!!!
      • 18buzka Re: pomocy - ciagle wymiotuje:( 11.05.06, 16:14
        hej moj maly ma 10 miesiecy i od 2 dni dokladnie ten sam problem
        bylam ulekarza, rada odstawic mleko i kaszki (moj wymiotuje po mleku i mleku z
        kaszka) dawac 2 razy zupe, sinalc 2-3 razy i przekaski. odczekac kilka dni wg
        lekarza to chwilowa nietorelancja mleka (dzieci wtym wieku tak maja). mleko z
        buta podawac tylko na spiacego w nocy, po tygodniu sprobowac wrocic do mleka
        pozdrawiam
        buzka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka