Dodaj do ulubionych

od kiedy zwykla herbata???

30.06.06, 12:28
moja corka ma 8mies. i moja mama mi ciagle gada, ze ja bylam wychowana na
prawdziwej herbacie, a nie niemowlecych bzdurach... wiec pytam dla zachowania
twarzy, czy mozna juz podawac slaba zwykla herbate?
Obserwuj wątek
    • karinex1 Re: od kiedy zwykla herbata??? 30.06.06, 13:33
      Moj ma ponad 6m. i od ponad miesiaca pije zwykla herbatke bardzo
      zozcieczona ,wczesniej pil koperkawa ale mieszkam w Szwecji i tu takich rzeczy
      nie maja oni daja wode ,herbate i soki,czasem takie herbatki przysylam mi
      mama,moj bardzo sie przyzwyczail do takich herbatek i zwykle nie bardzo mu
      smakuja ale Ty juz mozesz mu dac,niech sprobuje.,
    • stypkaa Re: od kiedy zwykla herbata??? 03.07.06, 14:47
      <a nie niemowlecych bzdurach...
      A co to jest???
      >ze ja bylam wychowana na
      > prawdziwej herbacie
      Pewnie też na krowim mleku od 4 m-ca życia, jak miałaś 6-7 m-cy to jadłaś
      normalne obiady z rodziną etc.
      Sorki, ale po co 8 m-cznemu dziecku zwykła herbata??? Możesz mnie uświadomić?
      Moje dziecko ma prawie 1,5 roku i zwykłej, czarnej herbaty nie pije.
      Pije za to napary owocowe (czyli coś na kształt owocowych herbatek, tylko z
      samych suszonych owoców), rozcieńczone soki, wodę, kompoty.
      Zwykłej herbaty to na pewno jeszcze długo pić nie będzie. Tak samo jak kawy. Bo
      nie wiem czy wiesz, ale herbata zawiera teinę, coś podobnie "zdrowego" jak
      kofeina wink
      • aska34 Re: od kiedy zwykla herbata??? 03.07.06, 19:33
        a my mieliśmy zalecenie alergologa, zeby zamiast tych cudów Hippa (tj herbatek
        smakowych) dziecku dawać zwykłą b. rozcięczoną herbatkę.... i żyje i dobrze
        się ma
        pozdrawiam
        joanna
        • stypkaa Re: od kiedy zwykla herbata??? 04.07.06, 08:37
          A mój nie dostaje ani tych "cudów Hippa" ani zwykłej, nawet bardzooooo
          rozcieńczonej, herbaty i też żyje, i ma się świetnie smile.
          Pomiędzy herbatkami smakowymi dla niemowląt (które są chyba jeszcze większym
          syfem niż zwykła herbata) a zwykłą herbatą jest jeszcze mnóstwo innych
          możliwości.
          Pozdrawiam
    • annab11 Re: od kiedy zwykla herbata??? 04.07.06, 12:04
      Po co dawać czarną herbatę? Może jeszcze słodzoną?
      Jeśli już musi być coś na kształt herbaty, to proponowałabym herbaty owocowe,
      ale z samych suszonych owoców, a nie jedynie aromatyzowane.
      • stypkaa Re: od kiedy zwykla herbata??? 04.07.06, 13:44
        > Po co dawać czarną herbatę?
        No właśnie też zadałam to pytanie wcześniej, ale nikt mi nie odpowiedział ;-(
    • marghe_72 Re: od kiedy zwykla herbata??? 04.07.06, 14:41
      czarna herbata zawiera kofeinę / teinę
      jakoś nikt nie chce podawać dzieciom baaardzo słąbej kawy
      ciekawe dlaczego big_grin
      • madzioreczek Re: a rooibos??? 04.07.06, 15:32
        my z mężem tylko ją pijemy n aopakowaniu jest nawet napisane, że poleca się ją
        dzieciom ze wzgl na wysoką zawartość fluoru. Pytam bo mój 7 m-czny syn ostatnio
        wypiął się na hippa rumiankową lubi za to rozcieńczony soczek jabłkowy no ale
        przeciez nie może go pić cały dzień, a rooibosa czasme pociągnął od męża z
        kubka, więc co myślicie?
        • kasinekg Re: a rooibos??? 05.07.06, 13:13
          ja tez nie wiem po co małemu dziecku czarna herbata (granulaty dziecięce
          zresztą też), jestem dorosła i piję sporadycznie, na codzień w domu cala
          rodzina (łącznie z 2 letnią córeczką) pije rooibosa i honeybush, a dla dziecka
          polecam jak nawięcej wody mineralnej a nie herbatki i soczki
          madzioreczek, nie pamiętam od kiedy córka pije rooibosa, jak miała 7 miesięcy ,
          to chyba nie, ale wydaje mi się, że można (pewnie lepsze to od hipa, czy dużej
          ilości soków)
          • kuncwotek nie chce wody 05.07.06, 23:02
            a moja córka wody nie przełknie, za to pije herbatki Hippa i soczki.
            • stypkaa Re: nie chce wody 06.07.06, 08:33
              > a moja córka wody nie przełknie
              Mój synek tez na początku nie chciał pić wody. Ale ponieważ nie chciałam mu na
              dłuższą metę dawać w nocy nic innego do picia, więc musiałam go jakoś
              przekonać. Dawałam coraz bardziej rozcieńczone soczki aż wreszcie soczku było
              tylko odrobinę, żeby zmienić smak. Teraz pije w nocy już tylko wodę i to od
              kilku dobrych m-cy (a ma rok i 4 m-ce). Popija też wodę z butelki, co mu się
              ostatnio spodobało, tym bardziej jak widzi że my też pijemy smile
            • madzioreczek Re: nie chce wody 07.07.06, 16:20
              tak jak u kuncwotka, kurczę nawet jak rooibosa mu zrobiłam słabego w butelce to
              pogardził sad kupiliśmy nieszczęsną hippa maliny z dziką różą i ta jak
              najbardziej razem z wodą z sokiem mu podchodzą, tak więc pije naprzemiennie, i
              tylko męczę się nie nie mogę przeforsować niekapka, bo wpada w delirium na
              widok białego ustnika sad
    • alex05012000 Re: od kiedy zwykla herbata??? 07.07.06, 16:41
      a po co?
      moja córka ma 6,5 roku i od bardzo niedawna pija prawdziwą herbatę, w bardzo
      małych ilościach, oczywiście gorzką!
      od zawsze, oprócz mleka, piła wodę niegazowaną, soki - najlepiej bezcukrowe,
      głównie Bobo Vita i Gerber, herbaty owocowe, sporadycznie wodę z sokiem
      malinowym lub wodę z cytryną, jak była malutka pijała czasem te gotowe herbatki
      Hipp czy Kruger...
      dlaczego jest tendencja do podawania dzieciom herbaty, a kawy jakoś nikt nie
      serwuje!? a herbata i ma więcej kofeiny i pobudza itd... poza tym lurowata
      herbata smakuje jak woda! spróbuj mięty, rumianku lub herbat owocowych ....
      • a.kom zielona herbata 08.07.06, 21:54
        jak najbardziej!!!!!!!!!!!!!!!
    • obyoby10 Re: od kiedy zwykla herbata??? 10.07.06, 22:38
      Moja córcia ma 20 miesięcy i pije głównie wodę niegazowaną. Polubiła, bo od
      takiego napoju zaczynałyśmy.
      Nie przepada za sokami, czasem jej daje rozcieńczone ( te bez cukru), ale nie
      jest zbyt szczęśliwa. Woli śweże owoce.
      Ze dwa razy dałam jej słabą herbatę ( gorzką), nie wiem co mi strzeliło do
      głowy. Na szczęście dokonała właściwego wyboru: nie smakowała jej.
      Po posiłakch pije natomiast różne herbatki ziołowe (rumianek, koper, owocowe i
      czasem słabą zieloną - bez cukru i bardzo je lubi.
      Był też czas, gdy piła herbatę BoboVity ( jabłkowa z melisą), ale napis na
      opakowaniu: "częste picie powoduje próchnicę zębów" ostudził mój zapał.
      Nie polecałabym herbaty - po co?
      Woda -to jest to.
      Z herbaty - ziołowe, owocowe, zielona - bez cukru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka