Dodaj do ulubionych

jogurt czy twarożek?

IP: *.* 03.04.01, 12:07
Chciałabym wiedzieć od kiedy (tzn. od jakiego wieku) podawałyście dzieciom jogurt i twarożek. Co najpierw? Przyznam, że chciałabym już dawać coś mojemu prawie 8 miesięcznemu synkowi coś z tych rzeczy, zwłaszcza, że dałam mu kilka razy na próbę troszkę jogurtu do posmakowania i straszliwie mu posmakowało. Obawiam się jednak o jakąś skazę czy uczulenie, zwłaszcza, że ostatnio ciągle się trąbi o nie podawaniu mleka krowiego. Czy mogę mu dać ile chce jeśli nie wykazuje objawów uczulenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 03.04.01, 12:14
      myślę,że gdyby miał uczulenie na mleko,dawno byś zauważyła-moja córeczka po oblizaniu łyżeczki po jogurcie dostaje wysypki dookoła ust.lepiej zacząć od jogurtu ,na początku małe porcje(pół kubeczka),potem większe.Mój synek zaczął "jogurtowanie" w wieku 10 miesięcy a teraz (4,5 roku)jest takim smakoszem,że potrafi dziennie pochłonąć 4-5 opakowań różnego rodzaju serków,jogurtów itp.pozdrawiam
      • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 04.04.01, 14:34
        ja zaczelam podawac jogurt (naturalny, pelnotlusty) synkowi kiedy mial okolo 5,6 miesiecy. Teraz ma juz 10 miesiecy i je jogurt naturalny przy kazdym posilku. Mieszkam w Niemczech, tu tez wiele mowi sie na temat wad mleka krowiego, ale w sprzedazy sa gotowe owoce z jogurtem juz od 6 miesiaca. To ma zdaje sie cos wspolnego z bakteriami, sfermentowane produkty mleczne sa latwiej strawne niz swieze mleko.Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 03.04.01, 12:39
      Moja córeczka jadła jogurt naipierw mając 7 miesięcy a twarożek zaraz po tym.Na dzień dzisieiszy ma 14 miesięcy i je już wszystko tak jak dorośli.
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 03.04.01, 14:38
      Szymek je jogurt od 9,5 miesiąca. daję mu na przykład samo białe z Fantazji albo naturalne (woli Fantazję). Daję mu też Danonki i ser biały (zwykły twaróg). Podobno dzieciaki lepiej to przyswajają, niż mleko. Moja koleżanka dawała 8 miesięcznemu Monte, ale ja bym tego nie robiła
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 03.04.01, 15:31
      Mój Igorek jada jogurty i serki właściwie od 9 miesiąca.Teraz ma roczek i strasznie za nimi przepada.Oczywiście, że najpierw nalezy dziecku na próbę podać troszeczkę do zjedzenia.Jeżeli nie będzie się nic działo,można śmiało karmic dziecko.
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 06.04.01, 17:37
      Ja dawałam Marysi Danonki (waniliowe i brzoskwiniowe) od 6 miesiąca. Niedawno odstawiłam, bo miała skazę atopową na rączce. Jednoczesnie zaczęłam stosować inną maść, po której jej zeszło, więc nie wiem czy miała uczulenie na Danonki. Ona je uwielbia, zamierzam do nich wrócić.
    • Gość: guest Re: jogurt czy twarożek? IP: *.* 28.05.01, 22:10
      Moja córka zaczęła jeść danonki w 7 m-cy. Bardzo jej smakowały. Ale okazało się że na truskawkowe ma uczulenie. Nadal je danonki ale bez truskawkowych i jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka