IP: *.* 16.05.01, 09:19
Jestem mamą 14-miesięcznego Kubusia. Do tej pory nie podawałam mu jeszcze jajka (podejrzenie o alergię). W jakiej postaci mogę je mu zacząć podawać?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 16.05.01, 09:45
      Witaj Aniu!Ja zaczęłam podawać mojemu synkowi żółtko jako zagęszczacz do zupek w 8-9 miesiącu. Całe jajko dostał około roku (teraz ma 16 miesięcy). Zaczęłam od jajecznicy na parze. Bardzo mu to smakowało, tyle tylko, że zanim się takie jajeczko no parze zetnie, to minie trochę czasu, a połowa jajka zostaje na talerzyku. Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 15.06.01, 09:32
        Mam pytanie Agnieszko!czy posiadasz jakies przepisu na bazie żółtka jaja kurzego, ponieważ moja córeczka ma anemię a nie toleruje żelaza w kropelkach a w jajku jest go dużo.Dzięki za cokolwiek.
        • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 13.07.01, 23:07
          Cześć Aniu!Być może już zgromadziłaś mnóstwo przepisów, ale najprostrze to jajko z mlekiem. Po przygotowaniu mleka (jeśli karmisz go sztucznie, a jeśli nie to może wprowadzić jeden posiłek z mleka modyfikowanego)odlewasz trochę i rozprowadzasz w tym żółtko( na początek 1/2) i zagotowujesz. Potem dolewasz do reszty. Tworzą się takie "kłaczki".pa-pa
    • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 17.05.01, 20:52
      Ja gotuje jajko na twardo, i samo zoltko dodaje do zupki. Zaczelam jak Daniel mial 6 miesiecy.
    • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 19.05.01, 12:35
      Mój Michałek ma 16 miesięcy i jest alergikiem. Do końca nie wykryliśmy na co, ale żółtko zaczęłam mu dodawać do zupki tuż przed ukończeniem przez niego roczku. W okolicach 14 misięcy zaczęłam po odrobinie wprowadzać białko. I teraz je całe jajko (i białko i zółtko), na razie tylko w zupie. Inaczej nie chce. Jak dostanie jajko w całości do rączki to z obrzydzeniem wyrzuca.PozdrawiamEwa mama Michała
    • Gość: guest Re: jajko IP: *.* 15.06.01, 23:32
      Aniu, nie możesz czegoś nie podawać mając tylko podejrzenia. To tak jakbyć nie wychodziła na dwór bo podejrzewasz, że będzie uczulone na np. kwitnącą trawę!!!!! Daj to jajko i zobacz co się stanie! Najwyżej coś mu wyskoczy (mi osobiście drobne chrostki nie przeszkadzają, a moge pokazać zdjęcia mojego syna z prawdziwym uczuleniem). Jeżeli tak to spróbuj dać jajko przepiórcze zamiast kurzego. Tak robiła moja mama ze mną.Bardzo dużo i MĄDRZE o jajku było u konkurencji, w kwietniowym "Twoim dziecku". Moge spróbować przesłać ci te informacje.Przykro mi stwierdzić, nie chcę nikogo obrazić ale mam wrażenie, że sporo osób przesadza z alergią!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka