Dodaj do ulubionych

Ekologiczna żywność

IP: *.* 27.05.01, 16:58
Cześć! Mój 6 miesięczny synek jest alergikiem. Lekarz zalecił mi gotować samej zupki. Ale tutaj powstaje pytanie skąd brać warzywa i mięso. Czy kupować "w ciemno" na placu, w markecie, czy może żywność ekologiczną. Poza tym, czy normalnie gotować w wodzie, czy na parze. Co dodawać do zupki wodę z mięsa, czy z warzyw. Proszę podajcie również adresy sklepów ekologicznych w Krakowie. Z góry dziękuję za każdą porade.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ekologiczna żywność IP: *.* 30.05.01, 21:41
      co do żywności-oczywiście najlepiej byłoby ekologiczną(ale dla mnie jest to nie do zrealizowania a dzieci przeżyły,chociaż alergicy).Gotować najlepiej na parze(najmniejsza utrata witamin i innych cennych rzeczy),ale mnie się nie chce...A co do wywarów mięsnych-są zupełnie zakazane, zabronione i w ogóle "fe"-najwięcej w nich alergenów:mięso należy ugotować,podać dziecku z warzywami a rosołek może zjeść reszta rodziny.pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: Ekologiczna żywność IP: *.* 04.06.01, 10:47
      A na co dokładnie jest uczulony? Przecież są zupki gotowe, które nie zawierają np. selera, są też takie które zaiwrają właściwie tylko marchewkę i ziemniaki. Jeśli chodzi o żywność z bazaru, naprawdę byłabym tutaj bardziej ostrożna, bo 100% jest zaprawiane (nie hodują dla siebie, więc nic ich nie obchodzi!). Moja córeczka dostała strasznego uczulenia po tym, jak zjadłam sałatę z bazaru - teraz mamy swoją, jem i nic się nie dzieje. Moim zdaniem, takie jedzenie jest dla alergika gorsze niż kupne, tylko trzeba dokładnie sprawdzić zawartość słoiczka. A co do gotowania - możesz gotować w małej ilości wody i nie wylewać wywaru z jarzyn, witaminy w ten sposób nie zginą. Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Ekologiczna żywność IP: *.* 16.06.01, 22:49
      Adresy sklepów ze zdrową żywnością znajdziesz w "Panoramie Firm", musisz dzwonić, nie wszystkie prowadzą sprzedaż warzyw. Ja kupuje warzywa z atestem w Czańcu k/Kęt tel. 338109680 i w Andrychowie tel. 0502523692.
    • Gość: guest Re: Ekologiczna żywność IP: *.* 17.06.01, 21:01
      Czy jest tu może ktoś z Trójmiasta? Mam podobny problem co Kaśka. Szukam ekologicznych warzyw i owoców dla mojej 7 mieś. córeczki.
    • Gość: guest Re: Ekologiczna żywność IP: *.* 19.06.01, 08:46
      A gdzie w Warszawie są sklepy z ekologicznymi warzywami i owocami? Może gdzieś na Woli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka