Gość: guest IP: *.* 11.11.01, 12:57 Od kiedy mozna podawać dziecku soję i kasze(jaglana,owsiana,gryczana,proso)?Aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Kasze i soja IP: *.* 11.11.01, 17:30 Z soją to nie wiem,ale chyba dość wcześnie, przecież niektórym alergikom daje sie mleko sojowe. Kaszę jaglaną i gryczaną można wcześnie, tak jak ryż i kukurydzę, a owies jest z glutenem (proso chyba też, ale głowy nie dam), czyli po 10-ym czy 12-ym miesiącu, czy kiedy tam się zaczyna podawać gluten. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Kasze i soja IP: *.* 11.11.01, 21:28 Z soją w czystej postaci bym się wstrzymała aż skończy rok (tak przynajmniej ja zrobię). Jeżeli chcesz ją podać najlepiej jest ją najpierw zmielić i potem gotować ok. 20 minut. Bardzo lekkostrawną potrawą jest tofu, trzeba je tylko wg. mnie zmiksować z czymś (zupką lub deserkiem). Proso = kasza jaglana. Wszystkie zboża oprócz ryżu i kukurydzy zawierają gluten (najwięcej ma go pszenica) więc bezpiecznie jest je podawać od 10 miesiąca.Pozdr. Ewa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesia Re: Kasze i soja IP: *.* 11.11.01, 22:48 Kasza jaglana (z prosa) i kasza gryczana nie zawieraja glutenu podobnie jak ryż i kukurydza. Można je podawać zanim dziecko ukończy 10 miesiąc życia (bardzo dobra jest kasza jaglana, mój synek ją uwielbia). Kasze glutenowe można podawać po ukończeniu 10 miesiąca, ale lepiej poczekać do ukończenia przez dziecko 12 miesięcy, tym bardziej że wyżej wymienione kasze bezglutenowe też są bardzo dobre i z powodzeniem mogą zastąpić te z glutenem. A pozatym, po co tak się śpieszyć."Gluten winowajca artykuł dr. n. med. Grażyny Rowickiej z Klinikii Pediatrii, Instytutu Matki i Dziecka Niekorzystne działanie glutenu na organizm człowieka może przybierać formę choroby trzewnej, przejściowej nietolerancji glutenu lub alergii na gluten.Za wywołanie choroby trzewnej czy nietolerancji glutenu są odpowiedzialne rozpuszczalne w alkoholu frakcje białka: pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina.Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu... " Serdecznie pozdrawiam Aga mama Pawełka Odpowiedz Link Zgłoś