kasia9987 15.11.06, 18:06 chciałabym trocheułatwić sobie życie z przygotowaniem posiłków i korzystać z zamrazalnika...ale co oprócz pierogów i w jaki sposób zamrażacie...w woreczkach czy w plastikowych pojemnikach itp. dzięki za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgra Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 18:10 zamrażam prawie wszystko w woreczkach ew w pojemnikach z plastiku. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 19:05 Czasami zamrażam trochę zupy w plastikowym pojemniku, jak ugotuję za dużo. Wiele innych rzeczy też, np kawałek ciasta albo chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 prawie wszystko ;) 15.11.06, 19:23 zawsze robie troche wiecej, zeby zostaly ze dwie porcje na awaryjny lanczyk. No i mase zamrazalam, gdy robilam jedzenie dla niemowlaka. 1. zupy w porcjach - najpierw w malych pojemniczkach,wielkosci jogurtowych, pozniej gdy sie zamroza wrzucam kilka takich "bobkow" do wspolnego worka 2. zupy-kremy wkladam do totebek takich ze struna i ukladam na plask kilka 3. sosy, np. pomidorowy z tunczykiem do spaghetti - jak nr.1 4. resztki wina po imprezie - do pojemnikow na kostki lodu, pozniej kostki do woreczka i jak znalazl do przepisow z "dodaj kilka lyzek wina" (np. risotto) 4. chleb tostowy - genialnie ozywa w tosterze prosto z zamrazalnika, w sam raz na awarie 5. podpieczona tarta (ale trzeba do pieczenia wylozyc wierzch papierem i nasypac grochu, zeby nie wyroslo i sie nie zarumienilo) - pozniej myk z zamrazarki i dopiec normalnie z nadzieniem 6. ciasto kruche zagnicione w kule 7. nadprodukcja spaghettiowego makaronu - w woreczek, robie cos a la gdniazdo. Odmrazam w mikrofali i do sosu. 8. wszelakie potrawki w kawalkach i sosie - w porcjach, czesto w pojemnikach ikeowych, takich co pozniej do mikrofali ida 9.kotlety - rozkladam plasko na tacy i mroze, pozniej odrywam i zsypuje do woreczka 10. resztki porzadnych wedlin, do bigosu beda 11. swiezo zrobiony pasztet, swietnie sie mrozi. Mozna w plasterki (wtedy na tacy i przesypac), mozna w kawalku. 12. nadprodukcja pierogow, etc - znow na tacy i zsypuje. 13. niemowlakowe zmiksowane domowej roboty - wszystko w foremkach do lodu, pozniej zamrozone kostki do woreczkow zsypywalam i podpisywalam: ziemniaki z groszkiem,ryz, cukinia z pomidorami,purre z brokulow, jablka i morele, etc. Pozniej po dwie kostki tego, dwie tego, na talerzyk i do mikrofali. dlugo mozna by tak -------------------------------------- Kasia & Felix 23/01/2005 Felix for beginners Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 pojemniki 15.11.06, 19:25 a, i gdzies znalazlam sposob na mrozenie malych porcji zupy - w pojemnikach zrobionych z kartonow po mleku - odcina sie z gory, ile trzeba. -------------------------------------- Kasia & Felix 23/01/2005 Felix for beginners Odpowiedz Link Zgłoś
a_pola Re: pojemniki 15.11.06, 20:29 Mysia, alez Ty musisz miec ogromną zamrażarkę Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: pojemniki 16.11.06, 13:09 a_pola napisała: > Mysia, alez Ty musisz miec ogromną zamrażarkę Nie wiem, czy duza wyglada tak : (na dole) www.kasiamarcin.com/online/zblog.nsf/pictures/KZAI-6TWFPZ za to nauczylam sie mistrzowsko ukladac i pakowac do malych pojemniczkow, a np. zupy-kremy ukladac w woreczkach na plask jeden na drugim. -------------------------------------- Kasia & Felix 23/01/2005 Felix for beginners Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: prawie wszystko ;) 15.11.06, 21:43 Genialne ! Nie wiem jaką masz zamrażarkę ale pomysły na pewno świetne, zwłaszcza z tych niemowlakowych skorzystam Ja zamrażam głównie coś do obiadu - kotlety czy sos do spaghetti czy kawałki pieczonego kurczaka. Jak mam wolniejszy dzień tzn. mąż w domu i z małym pobędzie to stoję przy garach i gotuję kilka rzeczy naraz - smażę mielone, piekę 2 kg skrzydełek, robię gar gulaszu itd... Porcjuję w woreczki i zamrażam. A potem tylko się zastanawiam co by tu wyjąć i czy ugotować ziemniaki czy np. ryż do tego, hehe . Jakbym miała codziennie robić żarełko od podstaw to bym się chyba załamała. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 19:26 Zamrażam prawie wszystko (oprócz śmietany, bo już wiem że się nie da). Dzisiaj np. wyjęłam z zamrażarki ciasto wielkanocne teściowej Pyyyyszne i świeżutkie po rozmrożeniu. Zamrażam we workach albo pojemnikach plastikowych (zupy) Odpowiedz Link Zgłoś
pandora_ Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 22:21 Ja nie zamrażam zbyt wiele, ale standardowo mrożę: 1. Raz w miesiącu porozbijane mięso typu schabowe, cielęcina, kurczak (filet), karkówka każdy płat w oddzielnym woreczku 2. pierogi, kluski, kopytka itp., ale często kupuję gotowe mrożone 3. gołąbki od prababci Pitu 4. grzyby w plastrch, szczególnie maslaki, rewelacja, takie plasterki jako dodatek do sosu albo na zupę - w plastikowym pojemniku 5. koperek zielony i pietruszkę, posiekane, w pojemniku 6. owoce Zup nie mrożę, bo lubie świeże, a poza tym niania zawsze rano wrzuci warzywa do garnka i zmiksuje. Czasem robię rosół, pomidorową, żurek, grochówkę - bo lubię Odpowiedz Link Zgłoś
qwe77 Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 22:33 też zamrażam dużo produktów, najczęściej jak coś zostanie np. z urodzin zastanawiam się tylko czy można ser zamrozić jeszcze nie próbowałam może któraś próbowała?? Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 22:40 ser raczej można mrozić, na pewno nie uda się mrożenie jajka ugotowanego )) Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: co do jedzenia zamrażacie? 16.11.06, 09:37 Ser można mrozić. Ja mrozę. Dostaję dostawę co jakiś czas od teściowej ze wsi, która ser robi sama. Dobrze się przechowuje. Oprócz tego mrożę: - co roku na zimę - owoce typu: truskawki, jagody, wiśnie, maliny - na kompot albo na kisiel dla małego; - co roku na zimę - natka od piertuszki, natka od selera, koper; - co jakiś czas: obieram i kroję większe ilości marchewki i pietruszki, potem mam gotowe porcje do wrzucenia do zupy; - wczoraj zrobiłam wieeeeelką porcję kopytek - też z myślą o zamrożeniu i wyjęciu jak nic innego nie będzie na obiad; - mroziłam pierogi, bigos; - dla małego jak gotowałam osobno mroziłam porcje zupek w małych pojemniczkach na mleko Aventu - świetnie się sprawdzają, mrożę też czasami mu kilka porcji pulpetów - wtedy jak na obiad jest coś czego wiem, że on nie zje to wyjmuję mu taki pulpecik; Nigdy nie zamrażałam natomiast gulaszu ani żadnych sosów. Zwykle jak robię jakiś sos czy gulasz to robię cały gar, tak że starcza na 2-3 dni. Jemy raz z ryżem, raz z kaszą, raz z makaronem - ale wtedy przechowuję w lodówce, nie zamrażam. 2-3 dni może spokojnie gulasz stać w lodówce. Nigdy też nie zamrażałam zup dla nas. Jakoś chyba trzeba by duże pojemniki mieć, a poza tym dużo to miejsca zajmie w zamrażarce. A ja aż takiej strasznie wielkiej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
anakardia Re: co do jedzenia zamrażacie? 15.11.06, 23:27 U mnie podobne zestawy jak u mamy z wielką zamrażarką. Trzymam kajzerki i chleb oczywiscie, masło, zupy mrożone, buraczki, fasolkę itp Hortexu, LODY, wędlinę, którą kupię w porcjach po 10 dkg. Nie wiem jak z serem i sałatą lodową.. gdyby i to się dało mrozić to byłoby przefajnie. Jaj nie mroziłam - ktoś próbował? Ciekawe? Przygotowane już kotlety wszelkiego rodzaju.. nawet w sosach. Krokiety. Kiełbasę. Odpowiedz Link Zgłoś
skubany_kotecek pytanie 16.11.06, 00:22 a te pierogi to zamrażacie takie ugotowane,nieugotowane czy moze trochę podgotowane? napiszcie proszę bo się nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
anakardia Re: pytanie 16.11.06, 00:48 Ja, ugotowane - takie ze sklepu gotowe, lub samemu zrobione. Ale myślę że takie nieugotowane też można. Odpowiedz Link Zgłoś
stypkaa Re: pytanie 16.11.06, 09:39 Pierogi zamrażam ugotowane. Potem tylko wrzuca się je na wrzątek i czeka aż wypłyną na wierzch. I można jeść Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: pytanie 16.11.06, 15:22 ugotowane układam warstwe w pudełku, na wierzch folia, następna warstwa pierogów itd dzieki temu wyjmuje tyle ile potrzeba a nie całe pudełko Odpowiedz Link Zgłoś
mawi_mawi pytanie do specjalistek od zamrazania 16.11.06, 09:51 Dziewczyny Jak długo można przechowywac w zamrażarce bigos? Mam całe pudełko od Wielkanocy i zastanawiam się czy jeszcze jest jadalny pozdr mw Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: co do jedzenia zamrażacie? 16.11.06, 15:20 prawie wszystko dzisiaj siedzi: dzieciowe-porcje zupu, zmiksowanych warzyw, pulpety, nasze dwie zupy, porcjowane mięcho, porcjowana osełka, ser, wędlina, ciasta, maliny, porzeczki, jagody, dynia, koperek, pietruszka, bigos, gołąbki, pierogi, chleb, bułki, kilka paczek warzyw mroże też sosy, leniwe, sląśki itp. ryby, pieczywo tostowe, usmażone/ugotowane mięso, zwykłe masło, knedle, różne owoce, ser żółty ogólnie wszelkie wyroby własne Odpowiedz Link Zgłoś