Dodaj do ulubionych

Łosoś na Wigilię

IP: *.* 19.12.01, 22:17
Mam do Was wielką prośbę, kupiłam filet z łososia i bardzo chciałabym go jakoś przyrządzić na kolację wigilijną ale nie mam pojęcia jak. Nigdy nie kupowałam łososia pod inną postacią niż wędzonego a teraz jakoś mnie naszło i mam problem nielada. Pozrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię IP: *.* 20.12.01, 08:23
      Ja łososia po prostu piekę na grillu (moze byc w piekarniku) albo smaze na malej ilosci oliwy. Doprawiam tylko vwgetą i już. Dla mnie pyszności :)eDorka
    • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię IP: *.* 20.12.01, 09:21
      Najlepszy losos to.. ten, przyrzadzony najprosciej.U mnie w domu totalnym hiciorem okazal sie losos... posypany przyprawa typu vegeta (po rozowym miesku) i upieczony - tyle, ze ja zawsze kupuje dzwonka. :)Goscie tak sie zajadali, ze raz-dwa po lososiu zostalo tylko wspomnienie :)Robilam tez gotowanego lososia: do garnka z woda wlozylam marchewke, kawalek pora, kawalek cebuli, kawek selera i pietruszki, jak wywar zaczl wrzec - wlozylam lososia i gotowalam :)Wszystko podprawilam vegeta i pieprzem.Tak przygotowany losos strasznie smakowal mojej konserwatywnej mamie, ktora za ta ryba raczej nie przepada :) Jest nieco delikatniejszy niz ten przypieczony, ale znow ten przpieczony tak pachnie lososiowym tranem... :)Ech, palce lizac :)Jutro ledzie losos :)
      • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię IP: *.* 20.12.01, 10:56
        Yenna, ja tez dzwonka :)taki sam - najpyszniejszy, co?
        • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię IP: *.* 20.12.01, 12:30
          No, moim zdaniem najpyszniejszy :)YM
    • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię IP: *.* 20.12.01, 11:13
      Gosiu,Tradycyjny losos(przynajmniej dla wyspiarzy) to zapiekany z maselkiem, sokiem z cytryny,skorka cytrynowa,sola i koperkiem(moze byc suszony)Mozesz go pieknie opiec np w folii-robisz wtedy takie pakuneczki-kazdy filet trzeba posolic do smaku, skropic(wysmarowac)sokiem z cytryny,na wierzch odrobina startej skorki z cytryny,lyzeczka maselka i posypac koperkiem.Kazdy filet pozniej pakujesz oddzielnie w kawalek folii i pieczesz w piekarniku.Juz gotowe wyjmujesz-ukladasz na polmisku np i na kazdym ukladasz plasterek cytryny. Ma bardzo swiezy smak i zapach-dzieki cytrynie i koperkowi.Ot jeszcze jeden sposob.
      • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię-do Bogusi IP: *.* 20.12.01, 12:01
        Mniam,mniam-napewno tak przyzadze lososia w tym roku,mniam.......Dzieki za przepis. :) Tesciowa z nog zwali.......hihi
        • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię-do Bogusi IP: *.* 20.12.01, 12:40
          a czy łosoisa można robić tak jak karpia wigilijnego tz. w panierce usmażyć na patelni na masełku? bo ja właśnie na wigilię nie chcę robić karpia tylko lososia
          • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię-do Bogusi IP: *.* 20.12.01, 13:09
            Jasne!Możesz pokroić w dzwonka, opanierować i na patelnię - pyszny!
            • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię-do Bogusi IP: *.* 20.12.01, 16:28
              Przepis na łososia pieczonego w folii na 100% znajdzie się tej Wigilii na naszym stole! Już się nie mogę doczekać! Dzięki serdeczne za porady i Wesołych Świąt! P.S.A może znacie jakieś sprawdzone sposoby na problemy z przejedzeniem?
              • Gość: guest Re: Łosoś na Wigilię-do Bogusi IP: *.* 20.12.01, 16:52
                Herbata z rumianku i zdrowy rozsadek !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka