Dodaj do ulubionych

Sposoby na Tadka-Niejadka

IP: *.* 13.01.02, 18:42
Pomóżcie!Może znacie jakieś dobre sposoby na dziecko, które nie chce jeść. Tomek ma 7 miesięcy i przestał jeść łyżeczką (do tej pory bardzo lubił zupki ze słoiczka). Teraz przez cały dzień je dwie łyżeczki zupki ( wmuszane ) i dwa razy pierś. Za trzy tygodnie wracam do pracy i nie wiem co robić. Dodatkowo smoczek z butelką traktuje jak zabawkę i nie chce pić mlaka modyfikowanego ani soków. Z góry dziekuję za odpowiedzi.Jola
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Sposoby na Tadka-Niejadka IP: *.* 16.01.02, 00:05
      hej! Ja mam podobny problem z moim synusiem. Niedługo skończy roczek, waży zaledwie 9 kg przy wzroście 84 cm. Malutki, nie chciał wcale jeść, posiłki wydłużały się w nieskończoność, jadł tylko wtedy jak dawałam mu do zabawy coś ciekawego. Ostatnio skutkowała łyżeczka, którą gmerał w talerzu. Skorzystałam z dobrej rady: nic na siłę" i synek w ciągu dwóch dni popijał cyca i zjadł po dwie łyżeczki każdego posiłku. Od dwóch dni, po konsultacji z lekarzem podaję mu Citropepsin, lek wzmagający łaknienie. Pomogło, synuś zaczyna cieszyć się na widok miseczki. Raczej nie powinno się zbyt długo go podawać, dlatego, jeżeli mały nie nabierze apetytu, lekarz doradził mi odtawić dziecko od piersi. mły cwaniak wie, że jak nie zje zupki, to prędzej czy później dostanie cyca. Warto też zbadać, czy dziecko nie ma anemi.Pozdrowienia. Agucha
      • Gość: guest Re: Sposoby na Tadka-Niejadka IP: *.* 16.01.02, 09:31
        Michał wcale nie chciał dań ze słoiczków, przez prawie 9 miesięcy był głównie na piersi i odrobinie kaszki na wodzie (ma skazę). inne dania zjadał ,kiedy miał ochotę, a nigdy nie wiedziałam kiedy to nastąpi. Denerwowałam się, ale zawsze uspokajały mnie koleżanki, których dzieci też nie jadły. Mały ważył dosyć mało, ale przybierał w granicach normy i systematycznie, więc pani doktor nie robiła z tego problemu. Teraz ma 21 miesięcy i zjego jedzeniem bywa bardzo różnie. Przez dwa tygodnie je zupy, wędlinE, chleb, owoce, przez następny tydzień trudno go do czegokolwiek zmusić. Teraz np.zjada zupę (dosyć dużo), po spaniu wypija kaszkę na mleku (domaga się tego i nie w chodzi w rachubę nic innego), czasami ziemniaki z mięsem. Trudno go zmusić do jakichkolwiek przekąsek. Soków też teraz nie chce. Poczekamy. Za jakiś czas przyjdzie następny okres "jedzeniowy". Przybiera na wadze (chociaż jest szczupły i wysoki, ale to ma chyba po tacie) i ma niespożyte pokłady energii.
    • Gość: guest Re: Sposoby na Tadka-Niejadka IP: *.* 16.01.02, 11:29
      Cześć Mamusie!Myslę, że jeśli nasze dzieci nie chorują są pogodne to raczej nie ma powodu do zmartwień i podawania leków na pobudzeie apetytu. Myślę, że tak jak pisze Iza dzieci same regulują sobie apetyt i wiedzą intuicyjnie co dla nich dobre. Ja mam 2 letnią córcię, karmię ją piersią i czasami w weekendy mała zje tylko kilka kęsów i resztę popija mamę. Zauważyłam jednak,al to nie jest reguła. Są weekendy kiedy prawie nie pamięta o maminym mleku. Poza tym ostatnio odmawia jedzenia warzyw poza ziemniakiem, najlepiej smażonym z cebulką,hi,hi.A nie dalej jak 2 miesiące temu wcinała wszystkie warzywka że aż miło. Z soków toleruje tylko gruszkowy i czasami jak wyciśniemy sami marchew z jabłkiem. Daję jej do picia zupy: jarzynowe, barszczyk, czasem rosołek z indyka.Czasami wodę.Jolu ugotuj zupkę sama, wiem słoiczki to wygoda, ale przecież to naprawdę nie jest smaczne. Ja też dawałam słoiczki jak wróciłam do pracy, ale bardzo krótko bo moja malizna też odmówiła.To naprawdę nie zajmuje tak dużo czasu.Ja gotuję wieczorem zwykle 2 zupy, bo mała czasami jedzie cały dzień na zupkach. Ja osobiście uważam , że jeśli karmi się piersią to mleko modyfikowane nie jest konieczne. No, ale ja mam specyficzne poglądy no i jesteśmy z małą na diecie z uwagi na jej alergię. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka