Gość: Ryba IP: *.* 08.05.02, 21:58 Czy ktoras z was ma sprawdzony przepis ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ewkka Re: BLINY IP: *.* 09.05.02, 08:20 przepisik:-150 gr mąki gryczanej- 50 gr mąki pszennej-150 ml mleka- 20 gr drożdży-2 jaja-sól-masło-wedzony łosoś, kawior, kwaśna, gęsta śmietana.Mąkę(gryczaną i pszenną) przesiewamy do miski, dodajemy lekko ogrzane mleko z drożdżami, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól do smaku i zarabiamy ciasto. ja to robię mikserem. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, przykrywamy wilgotna ściereczką i zostawiamy na ok.30-40 min. Następnie znów wyrabiamy ciasto ale tradycyjnie już rękoma. Rozpuszczamy masło i na wolnym ogniu smażymy placuszki 2wielkości tależyka deserowego. Ja lubię z łososiem i kwaśna śmietaną. Mam u rodziców rosyjską książkę kucharską - napisana przez Rosjanina, wzbogaconą smakowitymi cytatami z literatury rosyjskiej i wyjaśniająca pochodzenie poszczególnych dań Jest tam duży rozdział o blinach. Przywiozę ja do Warszawy i w poniedziałek podam wiecej przepisów. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: BLINY IP: *.* 09.05.02, 21:28 Ewo !Dziekuje Ci za przepis.Jesli bys miala czas i checi to bede Ci bardzo wdzieczna za inne przepisy kuchni rosyjskiej.Historia owych potraw tez mnie bardzo interesuje.Z gory Ci dziekuje.Bliny lubie przyzadzac w identyczny sposob jak Ty(z wedzonym lososiem i kawiorem).Przedtem moglam je kupic gotowe w kazdym sklepie, a teraz mieszkam w miejscu gdzie owy przywilej nie istnieje.Na ten weekend zrobie bliny wedlug Twojego przepisu.Pozdrawiam -marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewkka Re: BLINY IP: *.* 10.05.02, 12:02 Marto,W poniedziałek podeślę Ci kolejne przepisy. Moje "debeściaki" to pielmieni, ucha no i barszcze. Genialne też są wszystkie kiszonki. Służę też przepisami kuchni gruzińskiej (rewelacyjny kurczak tabaka ze śliwkowym sosem tkemali), kresowej, bałkańskiej, węgierskiej. W ogóle bardzo lubię gotować dania kuchni innej niż włoska czy chińska, które już goszczą w moim repertuarze od dawna i trochę się przejadły. No to do poniedziałku i życzę smacznego.. Duża buźka. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ryba Re: BLINY IP: *.* 10.05.02, 15:32 Czekam na poniedzialek !Moge Ci sie zrewanzowac przepisami kuchni francuskiej(moj maz jest Francuzem i swietnie gotuje) i hiszpanskiej.Obecnie mieszkam w Kanadzie jednak nie osmielilabym Ci proponowac przepisow z tych stron bo podobnie jak kuchnia amerykanska w wiekszosci brakuje im wyrafinowania.Jeszcze raz Ci dziekuje.-marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lia Re: BLINY IP: *.* 10.05.02, 19:22 Cześć, A ja mam troche latwiejszy przepis.1,5 szklanki mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 jajaszczypta soli1/3 szklanki oleju Wszystko oprocz wody ubic mikserem, odstawic na pol godziny, dodac wode,jeszcze krotko ubic i smazyc na teflonowej patelni z obu stron ( nie trzeba juz smarowac tluszczem patelni)Pozdrawiam i zycze smacznego/ Lia. Odpowiedz Link Zgłoś