Dodaj do ulubionych

jak dawać żółtko???

IP: *.* 05.06.02, 09:51
Wyczytałam że w 7 miesiący życia dziecka należy co drugi dzień mięso z zupki zastąpić połową żółtka. Ale jak to zrobić. Dodać żółtko do zupki ze słoiczka? Jeśli tak, to jakie żółtko, ugotowane na twardo. A może dawać żółtko łyżeczką z jaja na miękko. Nie mam poęcia, ratujcie.Renata
Obserwuj wątek
    • Gość: akasia Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 05.06.02, 09:59
      Ugotowane na twardo i przetarte przez sitko.
    • Gość: AniaSK Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 05.06.02, 11:04
      Polecam na początek jajeczka przepiórcze - zdrowsze i mniej uczulają, a wtedy po ugotowaniu można dać całe żółtko, bo jest mniejsze.Dodam też, że mój mały uwielbiał samo żółtko tzn. podane oddzielnie, w zupce nie chciał.Ania
    • Gość: emkaes Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 05.06.02, 13:51
      Moje dziecko ma już 11 miesięcy i teraz co drugi dzień daję całe żółtko. Jajko musi być ugotowane na twardo, przynajmniej 10 minut, nie może znależć się nawet odrobina nie zciętego białka. Następnie należy rozgnieść bardzo dokładnie widelcem, można to zrobić bezpośrednio w miseczce malucha i do tego dodać podgrzaną zupkę ze słoiczka. Jeżeli będziesz gotowała zupkę to pod koniec gotowania wlej powolutku rozbełtane żółtko i jeszcze chwilę pogotuj (kilka min.) póżniej zmiksuj.To chyba wszystko. Rad zasięgałam i u lekarzy i w pismach specjalistycznych.Pozdrowienia, Magda
      • Gość: ljoanna Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 05.06.02, 21:18
        A ja od jakiegos czsu gotuje malemu budyn na mleku modyfikowanym i dodaje zoltko - pycha.
        • Gość: Sylusia Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 06.06.02, 19:04
          Ja mojemu małemu dodaję żółtko do zupki pod koniec gotowania (sama gotuję zupki) i szybko mieszam.Wychodzi nam taki budyń.Gotowane żółtko też można przetrzeć przez sitko.
        • Gość: GusiaOK Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 11.06.02, 08:54
          A możesz zdradzić, jak gotujesz budyń (tak krok po kroku) i ile ma Twój mały?Pozdrawiam,Magda :hello:
          • Gość: ljoanna Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 11.06.02, 16:05
            Przepis na budyn ( dostalam go na tym forum)- ok 100g mleka modyfikowanego zagotowac z cukrem - kiedy sie zacznie gotowac wlac ok 1/4 szklanki mleka z 1 zoltkiem i j lyzeczka maki ziemiaczanej i dokladnie wymieszac.Mozna podawac z desrekiem, ale moje dziecko woli bez - ma 9 miesiecy ale mysle ze taki budyn mozna podawac nieco mlodszym dzieciom.
            • Gość: GusiaOK Re: jak dawać żółtko??? IP: *.* 12.06.02, 07:15
              Dzięki! Mam już przepis na budyń i kisiel, a zupki od dawna gotuję sama. To chyba już wszystko, co można podawać takim maluchom? A, kaszki jeszcze. Ale z tym akurat sprawa jest prosta. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam-Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka