Dodaj do ulubionych

menu dla roczniaka

IP: *.* 08.07.02, 09:16
Misiek ma rok i nie chce jesc nic poza sloikami. Juz wszystkiego chyba probowalam! Wczoraj zasmakowala mu paroweczka (wiem, ze to nie najzdrowsze-ale...) Nie wiem jednak jak czesto moge mu ja dawac. Co jedza na sniadanie i kolacje wasze roczne pociechy???pozdrawiam agata
Obserwuj wątek
    • Gość: brytnej Re: menu dla roczniaka IP: *.* 08.07.02, 09:37
      czesc!Na Sniadanko daje synkowi(13 m-cy):-jajo got.na wodziegotuje wode w garnuszku wbijam jajo i gotuje ok 3-4min(zeby zoltko bylo na pol-miekko)potem na talerzyk rozdrabniam widelcem i dodaje troszke maselka i soli.-twarozekmoze byc serek wiejski dodaje bardzo drobno pokrojonego pomidora (bez skorki)-kanapkacieniutka kromka chleba posmarowana serkiem ostrowia(mozesz na to dac plasrek szynki)kroje w drobniutka kosteczkewiecej pomyslow nie mam-mam nadzieje ,ze inne mamy dodadza cos od siebie(rowniz chetnie skorzystam)pozdrawiam goraca-Basia
      • Gość: basia13 Re: menu dla roczniaka IP: *.* 08.07.02, 12:59
        Hej, mój synek Michał "roczniak" generalnie lubi jeść a jak mruczy przy tym, chociaż oczywiście ma różne dni. Waży 10,2 kg przy wzroście 82 cm.Kiedy obchodził swoje pierwsze urodziny zadziwił wszystkich gości - zjadł zupkę krupnik Gerbera po czym dalej otwiera buźkę, no i co -pokroiłam mu mięsko z kuraczaka z ziemniaczkami, marchewką i rosołem z obiadu ok 250 ml i to tez zjadł i dalej otwierał bużkę.I tak zjadł wtedy pół litry gęstej zupy. Jesli chodzi o nasze menu dzienne to na razie wygląda to tak:6-7 NAN Junior z kleikiem ryżowym - wypija ok.120-150 ml8 -sok ok.120 ml.po soku - kanapki /razowe albo biale pieczywo + masło + różnie: jajko na półtwardo/jajecznica/serek zółty/ serek topiony/twarożek ze szczypiorkiem/wędlina z indyka, szynka,polędwica/pomidorek bez skórki/ ogórek posiekany/miódpotem Michał idzie spać/0,5-2,5 h/11- kaszka mleczno-jakaś tam /często dodaje owoc sezonowy, albo płatki kukurydziane /14-zupa -słoiczek albo gotowana/ bardzo lubi gęste zupy, barszyk z ziemniakami, krupnik z kasza jęczmienną /i znowu sen przeważnie 05-1 h15.30-16.30 drugie danie /ziemiaczki+siekane mięsko lub rybka + marchewka/ niestety drugie danie dostaje rzadko , bo pracuję i częściej dostaje deserek typu -serek np.Bakuś, deserek słoiczkowy + ryż lub makaron, uwielbia jogurt naturalny z bananem i truskawkami,19.30 grysik na wodzie + mleko probiotyczne Junior 210 mli idzie spać.Aha, w międzyczasie podjada chrupki ,biszkopty,drożdzówki,owocki sezonowe, pije herbatkę.Staram się, żeby jedzenie było urozmaicone, tylko niestety nie zawsze mam czas nawet na to żeby ugotować dla siebie i męża pełny obiad i z tego "wyłowić" co najlepsze dla Michała, i dlatego ciągle wspieram się słoiczkowym jedzeniem. A jak gotuję Michałowi zupę to jest ona gęsta i treściwa- dużo warzyw,mięska, kaszy,ryżu czy makaronu.PozdrawiamBaśka
    • Gość: fran Re: menu dla roczniaka IP: *.* 08.07.02, 20:24
      czesc, moj franio ma 11 mcy i je 5 razy dziennierano kolo 8 kaszka bezglutenowa i bezmleczna na mleku modyfikowanym z owocami po czym idzie spaćkolo 11 owocekolo 14 zupka ze sloika lub wlasna kompozycja staram mu sie dawac co drugi dzien mieso. po zupie idziemy spaćkoło 16-17 jemy drugi obiad czyli jakieś warzywka z lub bez mięsakoło 19 przed snem znowu kaszka z owocami lub bez albo same owocesama gotuje mu buraczki, bo tego nie ma w żadnym daniu gotowym, ale inne rzeczy też - brokuly, kalafior, groszek zeilony, mięsko zazwyczaj biorę ze słoika gerbera - raczej indyk niz kurczak plus dania z mięsem pozdrawiamkasia
    • Gość: Vialle Re: menu dla roczniaka IP: *.* 09.07.02, 07:54
      moj synek ma 14 miesiecy i je 5 razy. Sniadanko jak sie obudzi (7:00/8:00)- okolo 200 - 240 ml NAN2drugie sniadanko - serek Danonek albo jakis owocowy deserek ze sloiczka (Gerber albo Bobovita) albo owoc (arbuz, banan, brzoskwinia, jablko, jagody, czeresnie, maliny, truskawki - zalezy co jest). Owocow potrafi zjesc ogromnie ilosci i ostatnio w te upaly nie chce obiadow tylko je owoce.obiad okolo 12:00/13:00 - w tygodniu obiadek ze sloiczka (Bobovita dla 12 mcy - te najwieksze sloiki, gdzie jest co gryzc, nie daje tego obiadu z wolowina - tylko drob i cielecina, jakos nie moge sie przekonac), w weekend gotujemy na miekko piers kurczaka i warzywa (brokuly, marchewka, ziemniaczek, fasolka, pietruszka, etc). Na deser owocki.podwieczorek - okolo 16:00 - owocek albo deserek ze sloiczka albo Danonekkolacja - okolo 20:00 200-240 ml NAN 2Ostatnio dostaje na podwieczorek chlebek z wedlina z kurczaka, uwielbia malosolne i surowe ogorki. Podjada tez pomidora (bez skorki oczywiscie). Na spacerach wcina tez wafle ryzowe i chrupki kukurydziane a ostatnio tez czasem ciasteczko maslane, buleczke maslana z maslem albo drozdzowke. Dziennie wypija 1-2 buteleczki soku, przy czym ja sok rozcienczam woda (taki nawyk zeby nie pil zbyt slodkich rzeczy), daje tez sama wodeA w ogole ma wrazenie ze za duzo je papkowatego jedzenia w wiecej powinno byc kanapeczek i normalnych obiadkow do gryzienia i wlasnie bede wieczorami gotowala miesko i warzywa na nastepny dzien. A w ogole jestem ciekawa zdania innych mam - czy nie za malo ma mleka jak na jego wiek? Bo ja ciagle sie bije z myslami czy dobrze zywie to moje dziecko... Ma 14 miesiecy, okolo 78 cm i okolo 10 kg (nie wazylam go od 2 miesiecy)
      • Gość: guest Re: menu dla roczniaka IP: *.* 09.07.02, 09:41
        Mój Michał 14-m-cy mleko je w postaci Bebilonu pepti z kleikiem ryżowym - wychodzi z tego gęsta papka wcinamy to łyżeczką 3 razy dziennie (zamiast kleiku może być kaszka bezmleczna), Michał nie uznaje butelki więc posiłki muszą być na tyle gęste żeby nie spływały z łyżeczki. Obiadki gotuje mu na zmianę z moją mamą, która się nim opiekuje i je nawet chętnie. Oprócz tego słoiczki owocowe, soki, kisiel, chlebek. (nabiał odpada-alergik). Problem w tym że Michał niechętnie jada coś co nie ma konsystencji papki, nie chce albo nie lubi gryźć i nie wiem sobie z tym poradzić. Generalnie do grubasów też nie należy 80 cm, 11kg (miesiąc temu). Ale ważne że nie choruje. Pozdrawiam Marta
        • Gość: Cicha Re: menu dla roczniaka IP: *.* 10.07.02, 09:07
          Ja też mam problem z niechętnym jedzeniem np. kanapek. Aleksander (prawie 14 mies.)zajada się tym co papkowate. Do chrupania służą mu chrupki lub herbatniki (np. petitki), ale żeby zjeść kanapkę... Ugryzie ode mnie, gdy ja jem; mogę przemycić mu chlebek lub bułeczkę gdy je serek (łyzeczka serka i kęs chlebka). Nie rozumie natomiast, że kanapka to też jedzenie, tak jak kaszka, serek, budyń. Najgorsze, że zaczynają mu się nudzić kaszki.Może kiedyś sytuacja kanapkowa się zmieni. Twój post pocieszył mnie o tyle, że nie tylko mnie to dotyczy. Bo jak słyszę/czytam o dzieciach zajadających się drugim daniem (kotlet, ziemniaki...), kanapkami na śniadanie lub jajecznicą to jest mi trochę przykro. Alek jest na szczęście zdrowy, duży (12 kg z groszami) i wesoły. Znaczy nie głoduje.Dorota
    • Gość: Gooh Re: menu dla roczniaka IP: *.* 09.07.02, 20:46
      Mój Bruno ma prawie 15 m-cy i je tak:rano (ok. 7-8) śniadanko - przewaznie 2-3 kanapeczki + pomidor bez skórki i czasem ogórek... albo to i to ;)potem je Bakusia (10-11), czasami wzbogaconego w płatki kukurydzianena obiad (13-14) je: albo zupe (gotuje mu na mięsku - np. pierść lub udko kurczaka - potem to mięsko kroje do zupy) - gotuje tak jak dla dorosłego, ale daję tylko sos sojowy i ewentualnie ciut vegety... albo drugie danie jemy róznie: buraczki, kalafior, brokuły, marchewka +ziemniaczki,kasża jęczmienna, gryczana, albo ryż; mięsko jakieś - przeważnie kurczaczek lub indyk (pierś), czasem ugotuje mu pulpety (mięso mielone, cielęce) ...staram sie urozmaicac mu jedzonko :-)(Bruno nigdy nie jadł słoiczków, gdyzie odkąd zaczął jeść normalne rzeczy ... )potem (16-17) zjada jakis owoc...najczęscie jey jablko albo jakies owoce sezonowe..potem ja wracam z pracy (ok. 18) i obowiązkowo cycuś ;-)na kolację(ok. 19) kaszka mamnna na mleku modyfikowanym (czesem dolewam troche soku dziecięcego do smaczku :-) )... lub jedna z kaszek Bobovity mleczno-ryzowa z ... bananami, wieloowocowa, a ostatnio znalazłamm truskawkową i morelową :-)i oczywiście kapiel, po kapieli cycus i spac...no i w nocy kilka razy cycstaram się aby Bruno nie podjadał chrupków, paluszków...a jesli - to w małych ilościach...bo osotanio zjada tylko sniadanie, obiad i czeka na cycusia...a pije tylkozwyczajna wodę (tzn. oligoceńską)dodam, ze nie choruje i wygląda kwitnąco (jak powiedziąła p.dr) ;)ale się rozpisałam...a jeszcze dodając to gotuje tylko w weekendy alne na kilka dni (wkąłdam do zarażarki zupke i pulpety), a codziennie albo podgrezwa to co jest, albo gotuje mu nowe niania - najukochańsza jaka może istnieć - czyli Ula :-)teraz to juz całkiem kończępozdrawiamy Was kochani erodzice i edzieciaczkiGooh i Bruno:hello:
      • Gość: Vialle Re: menu dla roczniaka IP: *.* 10.07.02, 16:10
        a ja dzisiaj pierwszy raz poprosilam opiekunke zeby ugotowala malemu obiadek (to znaczy kura byla ugotowana, chodzilo o ugotowanie warzywek i dodanie kury). No i w ciagu dnia opiekunka do mnie zadzwonila cala dumna i szczesliwa zeby powiedziec, ze zrobila jak prosilam i Kosma zjadl CALA PELNIUTKA MISECZKE, a w ostatnich dniach zupkami ze sloikow plul. Nasza niania lubi gotowac i nie raz juz wspominala, ze moglaby dla malego gotowac, wiec chyba rzeczywiscie wlasnie rozszerzyly sie jej obowiazki!!!Ciesze sie ze moje dziecie jadlo z apetytem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka